(Budstikka): «Når smertene har kommet, har jeg blitt så dårlig at jeg har måtte legge med ned på gata, jeg har falt sammen i krampe og så ligget timevis i badekaret».

Teksten er hentet fra påvirker Martine Halvorsens blogg fra 2018. 25-åringen fra Asker er en av mange unge kvinner som jevnlig fronter og skriver om kvinnehelse. Det hun beskrev allerede i 2018, var bivirkningene hun opplevde ved å ha en av de mest vanlige kvinnesykdommene som finnes: endometriose.

Vi bør bli flere som gjør det. Roper så høyt at kvinners helsetilbud blir bedre.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

En annen påvirker, Malin Nesvoll (33) fra Holmestrand, skulle i fjor fjerne det hun trodde var en cyste. Men da hun våknet opp etter operasjonen, viste det seg at det var endometriose hun var rammet av. Hun har vært kritisk til manglende oppfølging i etterkant, noe hun villig og åpent delte med sine nesten 60.000 følgere på Instagram. Som igjen svarte med å dele sine historier og manglende fokus i helsevesenet.

25 år gamle Mie Cappelen fra Asker slet med smertene i mange år før hun fikk diagnosen endometriose på Bærum sykehus i 2021. Hun har – som de andre og mange flere unge påvirkere – vært svært åpen om problemene, smertene og løftet den lange kampen flere har hatt for å få hjelp og ikke minst en diagnose.

For det tar opptil fem år å få diagnosen endometriose.

Det er nedslående.

Les også: Lanserer podkasten på nytt: – Nå kan vi endelig fortelle alt

Men fokuset hos disse unge damene – for de er mange, mange flere – ser ut til å ha ført til et større fokus også i den offentlige samtalen, deriblant i mediene.

Google trends – som viser hvor mange som søker på et gitt ord – viser at det har vært en eksplosiv økning i søk på ordet endometriose:

Det igjen har ført til at fagfolk innenfor feltet – som gynekolog ved Ullevål sykehus Guri Bårdstu Majak – kommer på dagsorden. Mandag kunne NRK fortelle at Majak har fått midler til et stort forskningsprosjekt rettet mot de yngste.

Sist uke kom rapporten fra Kvinnehelseutvalget – som konkluderer med at kvinnehelse har lav status og at det fremdeles er stigmatisering knyttet til sykdommer og helsetilstander som i særlig grad rammer kvinner. Det igjen påvirker finansiering, kunnskapsutvikling og forskning. I sum: kvinner får et dårligere helsetilbud.

Les også: Dette er årets «Sommerhytta»-par

Og selv om vi har influensere og mange andre – også menn – som løfter frem kvinnehelse, så opplever kvinner at de ikke blir sett, hørt eller tatt på alvor, ifølge utredningen.

– Problemet i dag er ikke at kvinner ikke bruker sin stemme, problemet er at deres stemmer ikke gis gjennomslag eller får innflytelse over utforming av politikk og tjenester, sa utvalgsleder Christine B. Meyer.

Kvinner og andre må tydeligvis rope enda høyere for å bli hørt.

Unge influensere som Malin, Martine og Mie roper, vi bør bli flere som gjør det.

Rope så høyt at kvinners stemmers gis gjennomslag.

Rope så høyt at kvinners helsetilbud blir bedre.