Gå til sidens hovedinnhold

Taxitrakassering er ikke greit

Kvinner skal faktisk ikke måtte lure på om de har gjort noe galt når de får seksuelle tilnærminger i det som skal være en trygg taxitur hjem.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

(Avisa Oslo):

Avisa Oslo har de siste dagene fortalt om Vilde-Marie (22) som ble seksuelt trakassert i en taxi på vei hjem fra byen.

«Kan jeg få mobilnummeret ditt? Vil du ikke gjøre noe med meg? Klem og kyss i noen minutter hvis du vil at jeg skal kjøre deg dit. Du liker ikke den store? Liker du sex?»

Å gå inn i en taxi som tilbyr deg gratis skyss er kanskje ikke det lureste å gjøre, og det er kanskje ikke alltid at vurderingsevnen alltid er på topp etter en kveld ute. Men det er ingen unnskyldning. Det er overhodet ikke akseptabelt at Vilde-Marie får tilnærmelsene hun får. All ære til henne for å ha dokumentert det som skjedde.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

For denne historien er dessverre ikke unik. Da vi diskuterte saken på morgenmøtet her i Avisa Oslo kom det frem at mange av kvinnene i redaksjonen også hadde hatt lignende opplevelser i taxien på vei hjem.

Journalist Maren Wilberg Rostad har opplevd å få slibrige tekstmeldinger på telefonen etter at hun har tatt taxi:

«Ring meg hvis det kiler mellom beina en kveld a»

Man tar taxi hjem fordi det skal være en trygg måte å komme seg fra A til B. Jeg tviler på at det noen gang har vært noen som har tatt taxi for å prøve å få seg et ligg med sjåføren.

Nå er byen åpen igjen og vi skal på byen og hjem sent. Bransjen bør ta grep for å sikre at oslokvinner er trygge når de skal hjem.

NRK brennpunkt dokumenterte for seks år siden at 28 prosent av kvinnene i Oslo sier de følte seg utrygg i taxien. Hele 70 prosent av både menn og kvinner hadde negative opplevelser i taxien.

Forbrukerrådet gjennomførte en lignende undersøkelse i 2019, som heller ikke viste noen bedring.

Dette er heller ikke bare et problem her i Oslo og Norge. I en undersøkelse gjennomført av UN Women – en enhet i FN som jobber mot diskriminering av kvinner, som ble publisert i The Guardian tidligere i år, viste at hele 86 prosent av kvinnene i undersøkelsen hadde vært utsatt for seksuelle tilnærmelser i det offentlige rom. Det er ikke greit.

Både AOs journalist Maren og Vilde-Marie har begge tenkt på om de burde oppført seg annerledes for å slippe tilnærmingene. Nei, det skal de ikke.

Man skal kunne gå på byen, ta taxi hjem, være hyggelig og blid – uten å risikere å få tilbud om å ta på penisen til taxisjåføren.

De aller fleste menn klarer jo helt utmerket å oppføre seg helt fint og ikke trakassere kvinner. Det er ikke så veldig vanskelig.

Les også: De nye taperne og vinnerne i arbeidslivet

Det nye drosjeregelverket trådte i kraft i fjor høst, men jeg savner tydeligere krav til både sjåfører og drosjeeiere for å sikre sikkerheten til de som skal ta taxi. Med dagens teknologi bør det være enkelt å få på plass systemet for å gi kundene innsikt i hvem de kjører med. Jeg føler meg ofte tryggere av å kjøre Uber fordi jeg som passasjer har mer oversikt.

Men det viktigste er at taxinæringen tar et ordentlig oppgjør med denne oppførselen, og ta grep for å sikre at Oslokvinner trygt kan ta taxi hjem fra byturen i sommer-Oslo.

Så jeg spør: Taxi-Oslo, hva har dere tenkt til å gjøre med dette? Hvordan skal dere beskytte kvinner som tar taxi og samtidig ikke gi sjåfører som gjør alt riktig et dårlig rykte?

Les flere meninger fra Norsk debatt

Taxiselskapet om sin tidligere sjåfør: – Sjokkerende

Kommentarer til denne saken