Russlands angrep på Ukraina er sjokkerende, men ikke helt uventet. Amerikansk etterretning har meldt om russisk styrkeoppbygging i mange uker.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

NATO redder oss

Sammenlignet med Norge er Ukraina et stort land med et sterkt forsvar. Ukraina har nesten dobbelt så stort landareal og mer enn åtte ganger vår befolkning.

Likevel har Putin gått til angrep, men det ukrainske forsvaret påfører russerne betydelige tap. Det ville ikke det norske forsvaret klart om det var vi som stod alene.

At Russland går til militært angrep på naboland er ikke noe nytt. Det har skjedd mange ganger opp gjennom århundrene.

I Norge er vi forskånet fra det av en eneste grunn: Vi er i motsetning til Ukraina med i NATO. Vår sikkerhet er fullt ut avhengig av NATO og USA. Alene har vi som lite land ingenting å stille opp med.

NATO-medlemskapet har sikret oss frihet i over 70 år. Vi har ikke fått noe nytt 9. april.

Ukraina fikk sitt 9. april sist torsdag.

Les også: Rødt vil fortsatt ha Norge ut av Nato: – Tjener oss ikke

Troen på Norden

På bakgrunn av dette burde det være soleklart for alle at NATO-medlemskapet er viktig for sikkerheten vår.

Dessverre er det ikke slik.

Ute på venstresiden er det ideologiske hatet mot USA større enn forståelsen for sikkerhet. Både Rødt og SV, som på meningsmålinger i det siste har hatt en samlet oppslutning på nærmere 20 prosent, vil ta Norge ut av NATO.

I Rødts program står det:

«Rødt vil melde Norge ut av NATO, fordi NATO gjør Norge mer utsatt for angrep og verden mer utrygg. Rødt ønsker heller at Norge søker mot et forsvarssamarbeid med våre nordiske naboland.»

Også SV vil erstatte NATO-medlemskapet med et nordisk forsvarssamarbeid. I partiets program heter det:

«SV vil erstatte medlemskapet i NATO med en nordisk forsvarspakt. De nordiske landene har stor grad av felles interesser, og kan gi hverandre gjensidig sikkerhet og større samlet forsvarsevne. Et forsvarssamarbeid vil sikre hver enkelt nordisk stat større uavhengighet av stormaktene, og hindre at naboland blir satt opp mot hverandre hvis en spent internasjonal situasjon oppstår.»

Les også: Hviterusslands president med illevarslende atomvåpen-melding

Skremmende naiv venstreside

Det er litt vanskelig å få grep på hva et nordisk forsvarssamarbeid eller forsvarspakt vil innebære. Hvor forpliktende vil den i tilfelle være?

Det avgjørende er uansett hvor mye militær makt som ligger bak. Forsvarspolitikk dreier seg om evnen til å kunne utøve rå makt. Den evnen krever at det ligger store ressurser bak.

Det grunnleggende problemet med en nordisk forsvarsallianse, uavhengig av hvordan den er skrudd sammen, er at Norden er alt for lite til å avskrekke Russland eller andre truende stormakter.

Selv et samlet Norden vil være mindre og svakere enn Ukraina alene.

Likevel er det dette partilederne Bjørnar Moxnes (Rødt) og Audun Lysbakken (SV) heier på.

Det er både skrekkelig naivt og virkelighetsfjernt. Men først og fremst er det svært farlig for vår sikkerhet. Og ikke minst skremmende.

Les flere kommentarer fra Jan Petter Sissener

Putin-flørt

Nå etter invasjonen har Moxnes vært opptatt av å fordømme Russlands angrep. Det er jo bra, men før invasjonen hadde pipen på venstre fløy en annen lyd. Både Bjørnar Moxnes og SV har vært mer opptatt av å kritisere Vesten og USA enn Putin.

Partitoppene er ikke alene om dette synet. Nedover i rekkene er det enda verre. Rødt-politiker Hendrik Weber gratulerte Putin med anerkjennelsen av utbryterrepublikkene i Øst-Ukraina.

Mandag forrige uke skrev Weber:

«Gratulerer med anerkjennelsen av Folkerepublikken Donezk og Lugansk av Den russiske føderasjonen.»

Intet mindre.

Les også: Rødt svikter befolkningen i Øst-Europa

At Vladimir Putin er en brutal despot er ikke noe som ble klart den siste uken. Det har de fleste av oss visst i mange år.

At ytre venstre forblindet av USA-hat, flørter med allslags despoter, er heller ikke noe nytt. Før i tiden var det Stalin, Mao og Pol Pot som gjaldt.

Nå er det Vladimir Putin som altså er helten for deler av den radikale venstresiden. Det er til å bli kvalm av.

Moxnes og Lysbakken og sikkerhetspolitikken

Regjeringen Støre har fått en bratt start.

Svak håndtering både av koronapandemien og strømkrisen har brakt oppslutningen om regjeringspartiene rett ned i kjelleren.

Nå har statsminister Jonas Gahr Støre med Ukraina-krigen fått sin tredje krise i fanget. Den er utenrikspolitisk, og er dermed innenfor hans eget fagfelt, selv om Støre langt fra imponerte de seks årene han satt som Norges utenriksminister.

Vi får håpe og tro at Støre likevel håndterer Ukraina-krisen bedre enn korona og strøm. Hans venn, NATO-sjef Jens Stoltenberg, kan forhåpentligvis gi noen gode råd.

Les mer fra Norsk debatt her

Det viktigste rådet til Støre er dette:

Moxnes og Lysbakken må holdes langt unna. De to partilederne ute på venstre fløy skal ikke styre noe av dette. I sikkerhetspolitikken er det høyresiden Støre må lytte til.

Heldigvis er det ikke Moxnes og Lysbakken som styrer landet nå.