Magnus Carlsen 5 – Jan Nepomnjasjtsjij 3 – parti 9 NRK 1 kl. 13.30

HAN PRATER, OG han prater og han prater. I timevis. Om ting jeg ikke skjønner noe av. Brikker hit, og tall og bokstaver dit. Jeg evner å se forskjell på bønder, tårn, hester, løpere og de kongelige, men er ikke i stand til å få hodet mitt rundt det.

Det eneste som fattes er spenningen, den nærmest sitrende spenningen.

En tilstand som tiltar med pratingen.

Og skulle en russer gå seg bort på b5 snus verden på hodet.

Det skjedde søndag ettermiddag.

Les også: Carlsen tok ny seier mot Nepomnjasjtsjij i dramatisk VM-parti

DET ER SPENNINGEN som er essensiell, det er den som er magneten. Ikke bare for oss uvitende, men i bunn og grunn for alle. Den henger i lufta, som en orkan over sjø - stadig tiltakende i styrke. Alt mens vi venter på øyeblikket.

Vi vet ikke når den treffer land, eller om den kommer til å gjøre det, og som oftest går lufta ut av hele greia.

De fleste partier på dette nivået ender jo med uavgjort (remis).

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

EN TING ER til å forstå. Skal du være god i sjakk må du endevende hodet ditt, og spillet. Absolutt hele tida. Det er ingen snarveier for de som er gode. Er du i tvil kokevasker du stillingen på 90 grader. Magnus Carlsen har en tilbøyelighet til å gjøre det selv om Torstein Bae allerede har foreskrevet finvask og fortalt hva det neste trekket må være.

Det er derfor Magnus Carlsen er verdens beste sjakkspiller.

Det er derfor Torstein Bae og NRK har gjort sjakk til en folkesport.

For ikke å snakke om pila, spillets perfekte framtid - selve pulsen på langhalmen som gjennom-analyseres i all sin stillstand.

Den er genial den.

Les flere kommentarer av MortenP

FOR TI ÅR siden, om du hadde sagt at sjakk hadde potensial til å bli en TV-sport med nasjonalt nedslagsfelt, hadde folk ledd av deg. Så kom 2013 og Magnus Carlsens første VM-match i Chennai, India. Det var en nasjonal begivenhet i landet der det er typisk norsk å være god.

Resten tok NRK seg av.

Og pila.

Allmennkringkasteren, som allerede hadde gjort langsom-TV til en internasjonal snakkis, hadde en idé, gjorde grundig research og snekret så sammen et team av kunnskapsrike folk med ekstremt god formidlingsevne.

Folkesporten sjakk var født.

ALLE I SJAKK-STUDIOET på Marienlyst er gode, faste som gjester. Det oser kompetanse og trivsel. Samtidig vises selve materien den ultimate respekt. Det er spillet som er viktigst, konkurransen mellom de to som sitter og vrir seg i hver sin stol. Det er ikke som i et par fotballstudioer vi kjenner, der aktørene synes å mene at skriking, hoiing og kategorisk nedsabling av aktørene er synonymt med godt TV.

Les mer fra Norsk debatt

Torstein Bae har ikke det behovet - han svarer når han blir spurt, og målt opp mot partiet som spilles og dramaet som utspiller seg betyr han ingenting i NRKs sjakkstudio.

Samtidig betyr han alt.

Av den grunn skulle jeg også ønske han var fotballekspert.

En smule ydmykhet på toppen av litt Robespierre og Nietzsche har aldri skadet noen.