Rasmus Paludan har vært på flukt i det siste. Ikke bare fra voldelige opprørere, men også fra noen meningsytrere som ironisk nok ikke liker ytringsfrihet. Hva skjer med retten til å fornærme?

Den volden vi har sett i Sverige er enkel å fordømme. Ytringer skal ikke møtes med hverken vold, trusler eller fengsel. Det skal ikke koranbrenning heller. Det er absolutt forståelig at koranbrenning er støtende og fornærmende, men i liberale demokratier må symbolske protester mot religioner tolereres.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Dette innlegget er ikke et moralsk forsvar av Rasmus Paludan eller koranbrenning, men det er ingenting som tyder på at koranbrenning skal være en straffbar handling.

For hva blir konsekvensene om Rasmus Paludan eller SIAN ikke lengre får lov til å brenne koraner, og spre sitt budskap? Vil det være større eller mindre sjanse for at de tyr til vold istedenfor?

Tenk på det i et minutt, og revurder ditt ønske om forbud mot koranbrenning.

Slik dreper du demokratiet

Grunnen til at vi har ytringsfrihet er at vi kan ytre oss og protestere uten bruk av vold. Alle forbud av ytringer som hverken oppfordrer til, truer om eller utøver vold, øker sjansen for at vold faktisk benyttes som alternativ. Et samfunn der upopulære ytringer byttes ut med vold høres ikke ut som et tryggere samfunn.

En dag i 2020 underviste Samuel Paty elevene sine om ytringsfrihet, der han viste karikaturer av Muhammed. Det ble møtt med ganske sterke reaksjoner, som dessverre endte med et brutalt drap av Paty.

Les også: Det er mye mer enn hijabtvang som får iranske idrettsutøvere til å søke asyl i andre land

Det samme så vi i karikaturstriden i 2006, hvor det var utbredt vold flere steder i verden. Skal vi si unnskyld for at vi bruker ytringsfriheten vår, eller skal vi forsvare drapstruede redaktører og vestlige verdier? Skal karikaturer av Muhammed bli straffbart, bare fordi noen reagerer så sterkt og voldelig på det? Har Paty selv skylden for at noen drepte ham?

Les mer fra Norsk debatt

Nei, alt dette blir så klart helt absurd. Vi kan ikke akseptere vilkårene til de som har null respekt for våre verdier, som ytringsfrihet, demokrati og menneskeverd.

Ja, koranbrenning er støtende for mange. Men ytringsfriheten inkluderer retten til å støte, krenke, såre og fornærme, og andres reaksjoner på ytringen endrer ikke lovligheten ved den.

Du må gjerne mislike Rasmus Paludan og hans budskap, men du kan ikke frata ham retten til å ytre seg på hans foretrukne måte. Det er slik du dreper demokratiet.