Det kommer stadig nye lyse lette og kalorifattige varianter fra de største bryggeriene. Jeg plukket med meg tre stykker fra Ringnes en dag jeg var innom min lokale dagligvarepusher. Den ene har riktignok ikke tittelen «Lite», men er uansett beskrevet som både lys og lett.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Lys

Lys er en treffende beskrivelse, for her er det minimalt med farge. Lett og fin duft av korn og brød. Sommerlig er det først jeg tenker. Smaken er nesten like lett som utseende hinter om. Lett søtlig, og minner på den måten om asiatiske pilsvarianter. Smak av korn, lyst brød og lys brødskorpe.

Mildheten på etiketten innfrir helt klar, mens friskheten uteblir. Med mindre man betrakter vann som friskt.

Uansett en fin og lett sommerøl. Jeg er nok ikke i hovedgruppen her, men ser at den passer greit til rekene, fersk trukket fisk, båtturen eller på stranden. Om maten har for mye krydder vil jeg tro den overdøver ølet og Farris blir å foretrekke.

Lite Fat

Som forventet er fatølet noe mørkere enn både «Lys» og den mer standardiserte pilsen. Duft av kneipbrød, kneipbrødskorpe og lett karamell. Duftene var vage og det samme er smaken. Karamellen er helt borte. Korn og brød er til stede, men det blir litt som akustisk musikk i en for stor sal. Det blir ikke nok trøkk til at det blir stemning og lite når frem til dem bak. Et lite pluss for at det er noe bitterhet i avslutningen, men totalen er noe for tilbaketrukket (andre ville sagt vassen) for min smak.

Om du teller kalorier anbefaler jeg å heller drikke Ringnes sitt «skikkelige» fatøl og heller kutte den siste og nattmaten.

Les flere kommentarer av Sammy Myklebust

Lite Tropisk

Farge omtrent som en standardisert nordisk pils. Tropisk nektar, er det første som treffer nesen. Ananas, aprikos og andre søte frukter, så sammenflettet at de er vanskelige å skille. Ingenting som minner om øl. I smaken innbiller jeg meg at jeg kjenner tendenser til smak av øl, men det er mulig jeg blir lurt av bitterheten som er til stede. Det er faktisk nok bitterhet til at Lite Tropisk kan kalles balansert. Det hjelper imidlertid lite når hjernen er så opphengt i de søte duftene og fruktsmaken. Den jobber hardt for å overbevise meg om at dette er søtt. Noe som gjør at jeg ikke nyter det som øl.

Dette er Nettavisens spaltister

Jeg er generelt skeptisk til for mye frukttilsetning i øl og Ringnes Lite forklarer i stor grad hvorfor. Det er imidlertid mulig at denne får litt interesse fra «cider»-drikkerne.

Av disse tre er jeg ikke i tvil om at det er Lys som passer min gane og mitt hode best. Rett og slett fordi den er den er tettest på å gi det den lover. Dette er rett en godt brygget øl, innenfor det de har satt seg fore å lage. Test den om du liker lyst og lett øl.