Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Da vi fikk musikken i hende, 8. mai 1970, ante vi lite om hva som skjedde i forkant av utgivelsen. Alt skjedde i løpet av januar 1969. The Beatles møttes i et lagerlokale 2. januar, og avslutta det hele på toppen av Apple-bygninga 28 dager seinere.

De hadde en slags plan. Det var to og et halvt år siden de hadde opptrådt live. Hva med et album som virkelig var live? En konsert, med bare nye låter? Kanskje utendørs? De lukta på en arena i Tripoli, Libya. Kanskje et sjukehus? En nattklubb? Et bordell? Om bord på et stort skip?

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Dette snakka de om, mens de stelte med forutsetninga for å få prosjektet sjøsatt - å skrive sangene. De hadde i praksis drøyt to uker på seg, og ja - man må nesten være The Beatles for å gå løs på et så himmelropende dristig prosjekt.

Det er ikke tilfeldig at de gikk under tilnavnet The Fab Four.

Filmen viser et band i arbeid, nesten ni til fire - John Lennon hadde en lei tendens til å dukke opp litt seint. Tekstene skrives underveis, mens Yoko Ono steller med sitt sytøy eller leser aviser. Paul, Ringo og George klager aldri høylytt over hennes tilstedeværelse, hvilket er smått utrolig. Hun hadde naturligvis ingenting der å gjøre; hun kunne umulig bli noe annet enn et irritasjonsmoment.

Her kan du lese flere innlegg av Arild Rønsen

De blir tidlig i prosessen klar over at de kan komme til å mangle låter. Hva med å finne fram noen gamle, som aldri ble spilt inn? John Lennon kommer opp med «One After 909», «som jeg skreiv da jeg var 15».

De er innom låter som seinere havner på solo-album - «All Things Must Pass» (Harrison), «Gimme Some Truth» (Lennon), «Another Day» (McCartney). Og de snuser på sanger som seinere skal havne på «Abbey Road» - «Maxwell’s Silver Hammer», «Golden Slumbers», «Carry That Weight».

Seinere? Ja, mellom disse opptakene og utgivelsen av «Let It Be» gikk de i studio for å spille inn «Abbey Road». Som sagt - The Fab Four.

Det oppstår dårlig stemning underveis. Spesielt i forholdet mellom George Harrison og Paul McCartney. George mener Paul sjefer alt for mye, og det er ingen tvil om at det er Paul McCartney som er orkesterleder under innspillingene.

«Get Back» spiller McCartney også første gang for George og Ringo, bare de tre i lagerlokalet - Lennon er seint ute. Varemerket «Lennon/McCartney» betyr altså ikke at de virkelig satt og skreiv sangene sammen.

Visste du forresten at «Get Back» var en protestsang mot hvit, britisk nasjonalisme?

Les mer fra Norsk debatt

George Harrison blir underveis så lei av det hele at han takker for seg. Goodbye The Beatles - men han tar til fornuften, og vender tilbake. Vil du se John Lennon spille piano i «She Came In Through The Bathroom Window»? Konversasjonen han og Paul har under denne seansen er ubetalelig!

TV-serien er delt i tre, og har premiere på Disney+ torsdag, fredag og lørdag denne uka. Artikkelen du nettopp har lest, handler om del 1.

Altså: To be continued!