Hva brast så høyt? Var det Norge ut av 90-tallshumorens hånd? Fire måneder etter episoden mellom Atle Antonsen og Sumaya Jirde Ali på Bar Boca, sitter i hvert fall jeg igjen med en følelse av at episoden innvarsler begynnelsen på slutten av i hvert fall ei side ved det vi i snart tretti år har forstått som «den nye humoren».

Selv når man velger å forstå Antonsens oppførsel i beste mening og som «et mislykket forsøk på satire» i fylla, så er det et grunnleggende aspekt ved den som rett og slett bare er hårreisende ugreit; og det er at en mørkhudet kvinne på bytur med ei venninne skal måtte finne seg i å bli ufrivillig deltaker i en sketsj, rett og slett fordi hun er mørk i huden.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Dersom dette en gang var en frigjørende måte å bruke humor på, er det ganske opplagt at det i dag framstår som makt til å definere situasjoner på andres bekostning.

Det er ikke straffbart. Kanskje er det ikke engang rasisme. Men det er like fullt et overgrep, som verken er morsomt eller særlig sjarmerende.

Morgenbladet har denne uka viet en hel utgave til 90-tallshumoren. Den anbefales på det sterkeste. Når noen av de viktigste representantene for en humor som på mange måter har vært med på å definere vår kollektive selvbevissthet gjennom flere tiår, får anledning til å reflektere over hva de tenkte da og hvordan de tenker nå, så angår det oss alle.

Episoden på Bar Boca var ikke bare en hendelse mellom en full kjendis og ei yngre kvinne med mørk hud.

Det var også en hendelse som rokker ved det vi har vært, og det vi skal være i framtida.

Antakelig ved et tilfelle ble det i dag også kjent at Atle Antonsen er tilbake på skjermen i rollen som «Kongen befaler».

Les også: VG: Atle Antonsen tilbake til «Kongen befaler»

«På generelt grunnlag er vi ikke tilhengere av å kansellere innhold. Vi er heller ikke tilhengere av å kansellere personer fra TV-skjermen og offentligheten. Det skal være rom for tilgivelse av folk som har begått feil og bedt om unnskyldning», uttalte kommunikasjonsdirektøren i selskapet som sender programmet.

Jeg støtter den vurderinga. Spørsmålet for Atle Antonsens vedkommende er ikke om han skal få komme tilbake til skjermen igjen. Men om han noensinne vil kunne nå tilbake til gamle høyder som komiker.

Det er ikke usannsynlig at det som skjedde på Bar Boca vil følge med ham resten av karrieren.

Mer påfallende er det hvor taust det er fra Sumaya Jirde Alis side. Hun som alltid har framstått som så tøff, har vært helt borte fra offentligheten i mange måneder.

I januar fikk vi vite at hun sliter psykisk etter hendelsen. Den belastningen hun har stått i i offentligheten fordi hun ikke aksepterte å bli gjort til en mørkhudet sketsj av en full komiker, kan jeg bare prøve å forestille meg.

Men jeg krysser fingre for henne, og håper hun kommer styrket tilbake når hun er klar til det.

En versjon av innlegget ble først publisert på skribentens Facebookvegg og er gjengitt med tillatelse.