Gå til sidens hovedinnhold

Til deg som protesterer, stjeler eller brenner regnbueflagget

Tror du at vi gir oss? Det kan jeg garantere deg at vi ikke gjør.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

For meg symboliserer regnbueflagget noen av de verdiene som er viktigst for meg. Friheten til å være meg selv. Og andres frihet til å være den de er. Feiringen av mangfold. Voksende toleranse.

Hver gang det ruver i landskapet blir jeg minnet på det. Jeg blir stolt av hvor langt vi har kommet, og jeg undres over hva jeg kan gjøre for at vi strekker oss enda lenger.

Kommentarfeltet i flagg-debatten viser at vi ikke er i mål.

Klikk her for å abonnere på Norsk debatt sitt nyhetsbrev

Den norske flaggloven

Juni er den internasjonale pride-måneden. Mange steder i verden heises regnbueflagget som et symbol på frigjøringskampen for skeive. Siden det første gang ble heist i San Fransisco i 1978 har det skapt både glede, debatt og opprør.

Også nå, 43 år senere, i et land i det høye nord, klarer flagget fremdeles å skape diskusjon. Hvor skal det heises? Og hva symboliserer det?

Les også: Pride: Det handler ikke om kjærlighet lenger

For kun få uker siden ble den norske flaggloven endret. Dermed et det lov å heise andre flagg enn det norske og samiske på offentlige flaggstenger. I mange kommuner la lovendringen til rette for at regnbueflagget heises i juni måned.

Ikke alle er like fornøyde med det.

Protestene er mange

I kommentarfeltet fyres det løs. Det er å tilsidesette det norske flagget, dersom regnbueflagget får ta plass på skoler, sies det.

Det hevdes at de som heiser flagget, krever definisjonsmakt på forståelse av kjønn og seksualitet. Man støtter opp om homo-lobbyen og deres agenda.

Protestene er mange. Og sterke. Til dere som protesterer: Nå skal dere få vite hvorfor vi er mange som vil ha det på toppen av flaggstangen.

Flaggets symbolikk

Flagg har ulik betydning for ulike mennesker, til ulike tider og på ulike steder. De fleste av oss deler en forkjærlighet for det norske flagget. Verdens vakreste flagg, som symboliserer en lang kamp for frihet og selvstendighet.

For andre er det først og fremst feiring man tenker på når det røde, hvite og blå vaier i vinden. Noen tenker på hvor hardt vi har kjempet for å få lov til å heise det. Både gjennom selvstendighetskamp og krig.

Slik er det med regnbueflagget også.

Les også: Medmennesker, ikke ideer, Olufsen-Mehus

For mange av oss i det skeive miljøet symboliserer de seks fargerike stripene noe så grunnleggende som retten til å være seg selv. Det skaper glede når andre viser at de støtter den retten.

Når flagget brennes, er det et angrep på den retten. Da er det medmennesker som ikke vil meg vel. Som gjennom en symbolsk handling tråkker på de som har kjempet for vår frihet. Som handler respektløst ovenfor de vi har mistet fordi at kampen ble for tøff.

Regbueflagget skal ikke tilsidesette det norske. Det trenger dere ikke å være bekymret for. Det er ei heller veien mot globalisme.

Det er symbolet på aksept. På mangfold. Det gir styrke til å være åpen og til å elske seg selv.

Tror du at vi gir oss?

Til deg som mener at flagget ikke bør heises: Hvor vanskelig er det egentlig for deg å se det? Veier din nedside opp for den store gleden vi skeive føler?

Til deg som stjeler det: Vet du hvor mange du sårer? Tror du at vi gir oss? Det kan jeg garantere deg at vi ikke gjør. Vi maler heller fortauet i regnbuens farger.

Til deg som brenner det: Nå vet du hva flagget betyr for meg. Husk på det før du skjender det igjen. Vit hva handlingen din betyr. Hvor skadelig det er. Og se deg rundt i gatene under pride-feiringen. Vi er mange, og stadig flere, som kjemper mot deg.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Det er riktig at vi krever definisjonsmakt. Men det vi ønsker å definere er hvem vi er og hva vi står for. Regnbueflagget gir meg stolthet på samme måte som det norske.

Det er også på samme måte et symbol på frigjøring og på den harde kampen som har ført oss hit. Alle trenger ikke bli med på feiringen av mangfoldet, men vi må tolerere at vi er forskjellige – et fargerikt Norge i rødt, oransje, gult, grønt, blått og lilla.

Kommentarer til denne saken