Bare dager før den nye, supersmittsomme varianten slo til for fullt, bestemte nemlig Oslo kommune seg for å legge ned vaksinestasjonen i Søndre Nordstrand - en av de mest korona-utsatte bydelene i hovedstaden, med lavest vaksinegrad.

En bydel med 40.000 innbyggere står altså uten vaksinestasjon - akkurat nå som behovet er størst.

Så for å kunne få mitt etterlengtede stikk (mitt forrige var over seks måneder gammelt og gått ut på dato), måtte jeg kjøre nesten en halv time med bil fra der jeg bor på Holmlia.

Les også: La ned vaksinestasjon i bydel med laveste vaksinasjonsgrad

Men det er ikke synd på meg. For jeg disponerer bil. Og er kanskje mer enn gjennomsnittlig motivert for å få tatt vaksinen.

Hva med de som ikke er så motivert? Og som ikke har bil - i likhet med mange andre familier i bydel Søndre Nordstrand?

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Vi har altså en situasjon der en menneskemengde på størrelse med en middels norsk by skal klumpe seg sammen i smittevennlige busser (obs: ironi) eller annen kollektivtransport - og dra til nabobydelen Østensjø for å ta den vaksinen som myndighetene trygler dem om å ta.

Hvordan tror vi det går?

Jeg skriver ikke dette for å henge ut Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) eller byrådsleder Raymond Johansen (Ap), som er ansvarlige for miseren.

De er ikke de eneste som ble tatt på sengen av den nye, super-smittsomme varianten fra Sør-Afrika. Vi var mange som tok ting på forskudd, og begynte å slappe av.

En av de første var kanskje FHI-overlege og smittevernekspert Preben Aavitsland , med sin berømte «Det var den pandemien»-tweet fra juni i år:

Oslo-tabben kan også være en grei påminnelse for statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og de andre statsrådene som ikke klarer å motstå fristelsen å komme med små stikk til forrige regjering hver gang de har sjansen til det.

Poenget mitt er:

Det er mange som har gjort tabber i løpet av de snart to årene som har gått med pandemi. Det er uunngåelig.

I starten fordi vi ikke ante hvordan korona-viruset ville spre seg. Og nå fordi Oslo-byrådet umulig kunne vite at det skulle komme med en ny variant fra Sør-Afrika uka etter at de ville «effektivisere» og legge ned vaksinestasjoner.

Det de skal bedømmes på nå, er hvordan de håndterer den nye situasjonen og hvor raskt de får ting på stell igjen.

Det lover ikke godt at Oslo kommune sender spørsmålet om nedleggelsen av vaksinestasjonen videre fra etat til etat, og at det til slutt havner hos en sakesløs kommunikasjonsmedarbeider i bydelen. Hun har til overmål fått beskjed om å spikke på historien ved å presisere at stasjonen ikke er nedlagt, bare sammenslått - i en helt annen bydel.

Vi kan fremdeles ha et ørlite håp om at omikron gir mindre alvorlig sykdom enn delta-varianten. Men det vet vi ikke. Og om den ikke gjør det - om den tvert om gir like mye eller mer alvorlig sykdom, kan vi stå overfor en katastrofe.

Derfor er det bra at regjeringen trekker i nødbremsen nå. Selvsagt med forbehold om at presise støttepakker for de som blir hardest rammet kommer på plass.

Jeg er slik anlagt at jeg får økt tillit til fagfolk som uttrykker tvil. Det er tillitvekkende at Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet vurderer situasjonen litt ulikt, og gir litt annerledes råd til regjeringen - som så må få et visst handlingsrom for å sette vedtakene ut i livet.

Akkurat nå ser situasjonen ganske alvorlig ut. Og i en slik situasjon har vi faktisk ikke annet valg enn å lytte til fagfolkene.

Les mer fra Norsk debatt

Så til deg som fremdeles ikke har tatt vaksinen:

Nå er tida kommet for å ta den. Ekspertene vet ikke helt i hvor stor grad vaksinen hindrer smitte fra omikron-varianten. Men de tror at den hjelper litt. De er derimot sikre på at vaksine hjelper mot alvorlig sykdom.

Og vi andre?

Vi kan slutte rekkene og gjøre som vi blir bedt om - i alle fall noen uker.

Så kan vi krangle om tiltakene igjen når smittetallene går nedover og ikke oppover.