Gå til sidens hovedinnhold

TIX - bak pels, fjær og solbriller finnes en ung mann med stort mot

Det ga meg frysninger da jeg skjønte hvor sterk og personlig låta «Jeg vil ikke leve» egentlig er.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

(Aura Avis)

Helt siden 70-tallet har jeg vært fan av Grand Prix. Jeg har drømt om å være Carola, sunget i hårbørsten med Bobbysocks og latt meg forføre av Alexander Rybak.

De siste årene har jeg også latt meg irritere. En irritasjon rettet mot platte tekster, kroppsfikserte syngedamer og - menn kamuflert i pels, fjær og solbriller.

Årets norske bidrag går tilsynelatende rett inn i denne kategorien.

Les også: Nei, du skal ikke skamme deg over dialekta di

Men vent litt. Bak scenefiguren TIX skjuler det seg en ung mann med en sterk historie og en stor drøm. Og ikke minst, et budskap det er verdt å lytte til.

Russestempelet

Mitt forhold TIX er nytt. Ja, jeg har hørt navnet før og assosiasjonene går fort til russelåter og drøye tekster. Og for å si det med det samme, jeg tar sterk avstand fra låter som tilsynelatende glorifiserer rus, vold og overgrep.

Det interessante er imidlertid at han tar avstand selv også. I et intervju med Dagbladet sier TIX, eller Andreas som han egentlig heter, at han ønsket å tøye grenser, ikke krysse dem. Som han sier: «I russelåtene mine geiper jeg til deg fra andre siden av sandkassa, jeg går ikke bort og slår deg ned med spaden min».

Uansett, så må nok Andreas drasse rundt med russestemplet i sekken sin. Men i den sekken finnes det også mye mer.

Livet med Tourettes

Åpent forteller han om livet med Tourettes syndrom. En sykdom som medfører ufrivillig rykninger, såkalte tics. En sykdom som førte til mobbing på skolen, og hvordan han håndterte den ved å ta eierskap til ticsene gjennom artistnavnet TIX.

Hos Lindmo fortalte han om dette, og et liv med ensomhet, depresjon og selvmordstanker. Det ga meg frysninger da jeg skjønte hvor sterk og personlig låta «Jeg vil ikke leve» egentlig er.

Med sin ærlige og nærmeste brutale åpenhet gir TIX sitt bidrag i et alvorlig tema. Temaet handler om psykisk helse, og kanskje det aller mest tabubelagte av alt: unge menn og psykisk helse.

Å ha en drøm

Dette er et tema vi i MOT er opptatt av. Det er del av vårt oppdrag med å forebygge samfunnsutfordringer som mobbing, utenforskap og psykiske vansker. Det gjør vi ved å styrke ungdoms robusthet, livsmestring og det Andreas har ekstra mye av – mot.

For tiden har vi i MOT ekstra fokus på betydningen av å ha en drøm. Andreas sin drøm var å komme til finalen i Melodi Grand Prix. Dit nådde han, til tross for mye i ryggsekken.

Den historien er til oss alle. Derfor gjør jeg det motsatte av de norske kritikerne. De ga TIX terningkast én. Jeg gir Andreas terningkast seks.

Lykke til på lørdag!

Kommentarer til denne saken