Gå til sidens hovedinnhold

To uglers nattesøvn kostet skattebetalerne 240 millioner kroner

Offentlig sløsing koster milliarder årlig: - En sjelden type gress kostet 50 millioner!

Uavhengig av hvor man står politisk, er de fleste mot offentlig sløsing. Gjennom flere år har Nettavisen i samarbeid med Skattebetalerforeningen delt ut Sløseriprisen til årets sykeste sløseri. De er imidlertid ikke alene med å legge fokus mot sløseriet i samfunnet.

Det mest omdiskuterte private initiativet står Are Søberg bak, bedre kjent som Sløseriombudsmannen. I løpet av kun få år har opparbeidet seg en følgerskare på 70.000 på Facebook og hvor noen av hans videoklipp har flee 100.000 visninger. Den meste hele 900.000.

To ugler i mosen

I Nettavisen-podcasten Stavrum & Eikeland forteller han om mye av galskapen han har avdekket, blant annet har to ugler kostet skattebetalerne hele 240 millioner kroner og et stykke gress 50 millioner!

- De hadde funnet et sjelden type gress, men innen de rakk å grave det opp, så var det dødt, så da måtte de så det på nytt, sier Søberg.

Men historien om gresset slutter ikke der. Hvordan det ender kan du høre i videoklippet under og i podcasten Stavrum & Eikeland.

Hvorfor gjør ikke politikerne mer?

I Stavrum & Eikeland diskuterer man også hvordan det er mulig at all sløseriet skjer og hvorfor politikerne ikke fokuserer mer på å redusere sløseriet.

- Hvis du bruker andres penger, så er det lettere å sløse. Det kan virke som at staten er som en hoarder, sier Søberg.

I videoklippet under kan dere høre mer hva Søberg mener.

Sløseriombudsmannen har også viet mye tid til kunsten og den årlige støtten som kan være på opptil rundt 3,5 millioner kroner.

I podcasten drar han frem enkelte kunstnere som angivelig «har som varemerke å leke med avføring og tisse seg selv i munnen på scenen».

- Han har vært på «beste støtte ordningen» i mange år. Det startet på tre millioner årlig, nå ligger det vel på rundt 3,5 millioner, sier Søberg til Stavrum & Eikeland.

Helle Thorning-Schmidt og Johan H. Andresen

Her kan du høre flere episoder av Stavrum & EikelandAcast eller Spotify eller Apple podcasts.

Gjester har vært tidligere statsminister i Danmark, Helle Thorning-Schmidt, statsminister Erna Solberg, Ap-leder Jonas Gahr Støre, NRKs Fredrik Solvang, friidrettspappa Gjert Ingebrigtsen, finanstopp Knut Brundtland, skipsreder Herbjørn Hansson, samt investorer som Jens Ulltveit-Moe, Jan Petter Sissener, Kristian Adolfsen, Johan H. Andresen og Reynir Indahl, for å nevne noen.