Etter at jeg leste Erik Stephansens innlegg om Charter-Svein, så har jeg noen kommentarer til artikkelforfatteren.

Først og fremst; overskriften «Charter-Svein er verken ond eller dum. Men han glemmer en viktig ting». Selve begrepene «ond og dum» er med en gang vinklet slik at leser skal ha de begrepene i bakhodet om Svein Østvik, fordi han har sin egen mening om myndighetenes pandemihåndtering og tiltak.

I tillegg bruker du et lite flatterende bilde av han. Om det er med hensikt eller ikke kan ikke jeg vite, men det bidrar uansett til at «ond og dum» forsterkes, noe som åpenbart er målet ditt.

Les saken her: «Charter-Svein» er verken ond eller dum. Men han glemmer en viktig ting

Hele innlegget ditt er gjennomsyret av at «Charter-Svein» og alle andre som mener det samme som han er uintelligente og kunnskapsløse mennesker, og ikke minst konspirasjonsteoretikere. Mener du da at leger, psykologer og forskere som også har stilt seg/stiller seg kritisk til myndighetenes håndtering av pandemien også er uintelligente, kunnskapsløse konspirasjonsteoretikere?

Rart du ikke har tatt for deg de enda, men det er vel fordi din egen kunnskap og kompetanse kommer til kort.

Arrogant

Jeg kan også minne deg på det at kommisjonen som har vurdert myndighetens håndtering av pandemien har blant annet kritisert myndigheten for manglende vurdering av konsekvenser av nedstenging, og ikke minst manglende beredskap.

Akkurat slik som Svein Østvik og veldig, veldig mange andre mennesker også er kritiske til.

Er kommisjonen også «utelukkende følelsesstyrte» som ikke forholder seg til fakta, slik du så fint skriver om Svein Østvik?

Når du skriver så fordummende som du gjør om mennesker som har en annen mening enn deg selv, fremstår du som arrogant og med lite innsikt.

Det er vel lett for deg

Det er vel lett for deg. Du som har en trygg og stabil jobb som redaktør i Nettavisen, med en fet lønn. Det er vel lett for deg å sitte bak en PC og skrive om hvor teite disse konspirasjonsteoretikerne er, som står foran Stortinget hver lørdag og har demonstrasjon mot tiltakene.

Tiltak som faktisk har kostet samfunnet ekstremt mye.

Jeg kan nevne noe:

  • Ekstreme økonomiske utgifter
  • Svært høy økning av vold og overgrep mot barn og unge i hjemmet
  • Høy arbeidsledighet
  • Konkurser
  • Økning av psykiske lidelser med lang kø for å få hjelp
  • Konsekvenser for studenters utdanningsløp.

Det er så mye mer å nevne, men da blir det for langt.

Det er ingen som vet hva konsekvensene av dette vil være i fremtiden, og det skal man ikke kimse av. En generasjon av barn og unge som har blitt sviktet av samfunnet og samfunnsinstitusjonene som skulle fulgt de opp og fungert som beskyttelsesfaktorer, vil ha alvorlige følger for veldig mange mennesker, i mange år.

Svein Østvik og andre som er kritiske til myndighetenes håndtering, deriblant leger, forskere og psykologer, kan vise til disse alvorlige konsekvensene som også kan dokumenteres med tall og statistikker.

Mener du de fortsatt er «utelukkende følelsesstyrte» med sin kritikk? At myndighetenes totale ignorering av barn og unges psykiske helse er uviktig?

En grunnløs påstand

Du skriver også at Svein Østvik «forfekter dødelig dumskap, som setter uskyldige mennesker i fare». Hva i all verden er det for en udokumentert og grunnløs påstand å komme med?

Du mener at det å være kritisk og skeptisk er synonymt med å sette uskyldige liv i fare? At fordi de er kritiske så følger de ikke smittetiltak? Hva vet du egentlig om det?

Mange som er kritiske/skeptiske har jobber som gjør at de likevel følger de anbefalte smitteverntiltak. Det er fullt mulig å skille mellom personlige meninger og hva man må forholde seg til ellers i hverdagen.

Å assosiere mennesker med utsagn som «forfekter dødelig dumskap, som setter uskyldige mennesker i fare» er direkte løgnaktig og ikke minst ufint.

Gjennomsyret av hersketeknikk

Det er svært mange mennesker som har blitt negativt påvirket av tiltakene som har fått alvorlige følger for deres hverdag, liv og helse. Å skrive slik du gjør, gjennomsyret av hersketeknikker og fordumming av annerledestenkende, er en hån mot de.

Du setter mennesker i bås, refererer til de som «dem» og knytter de 200 som står foran Stortinget og demonstrerer fredelig opp mot nazister, vaksinemotstandere og konspirasjonsteoretikere.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Du kjenner ingen av disse menneskene og deres bakgrunn. Sannsynligvis er det et bredt spekter av helt vanlige mennesker i ulike aldre, med ulik utdanning, ulike jobber og ulike erfaringer. Å være kritisk til myndighetenes pandemi-håndtering, er ikke synonymt med å være nazist, vaksinemotstander og konspirasjonsteoretiker, som du og dine meningsfeller gjerne liker å stemple annerledestenkende med.

Slike karakteristikker er lavmål.

Kanskje neste innlegg fra deg kan være å gå gjennom korona-kommisjonens kritikk av myndighetenes dårlige beredskap, vurderinger og mulige brudd på Grunnloven?

Og, kanskje du vil finne at disse 200 foran Stortinget har noen gode argumenter?