Gå til sidens hovedinnhold

Trygve Slagsvold Vedum er en virkelighetsfjern partileder

Partileder Trygve Slagsvold Vedum omtaler tiltak for å redusere kjøttkonsumet for virkelighetsfjern ekstremisme. Dette vitner om en berøringsangst i Senterpartiet. 

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Lederduoen Josefine Gjerde og Ulrikke Torgersen i Miljøpartiet De Grønne Rogaland og Vestland har i en lengre periode sittet i førersetet for moderpartiets miljøpolitikk når det kommer til hva vi skal spise i en bærekraftig fremtid.

Deres siste forslag om å forby reklame for kjøttprodukter har fått lite gehør innad i partiet, og i programkomiteen før landsmøtet.

Likevel har Senterpartiet ved Trygve Slagvold Vedum vært ute og omtalt det hele som virkelighetsfjern ekstremisme.

Vi må gjøre endringer

Vedums reaksjon er både som forventet og overraskende samtidig. Forventet fordi det kommer fra Senterpartiet, og overraskende fordi det er virkelighetsfjernt å tro at måten vi utvikler samfunnet på er ved å ikke gjøre endinger.

Det er virkelighetsfjernt å tro at vi kan nå klimamålene uten å gjøre noe med norsk matproduksjon, hvor 90 prosent av utslippene kommer fra husdyrene våre. Globalt står klimagassutslippene fra matproduksjon for 25 prosent av de totale klimagassutslippene.

For mannen og kvinnen i gata er faktisk den mest effektive måten å redusere sitt karbonfotavtrykk nettopp det å redusere forbruket av kjøtt og melk.

Les også: La oss erstatte 12.804 flyreiser i året med en tre-timers togtur

Det er synd at partiet som hevder å representere hele landet alltid inntar en slik krass og lite konstruktiv forsvarsposisjon hver gang debatten om kjøttkonsum kommer på bordet.

Enten det er Jenny Klinge som kaller veganere fanatiske kjøtthatere, og forsøket om å hindre at Norsk Vegansamfunn skal få tilgang til lovregulert statstøtte til livssynsamfunn. Og som deler nasjonalromantiske politiske reklamefilmer spekket med faktafeil.

Eller partileder Trygve Slagsvold Vedum som omtaler tiltak for å redusere kjøttkonsumet for virkelighetsfjern ekstremisme. Dette vitner om en berøringsangst i Senterpartiet.

Hvor er den konstruktive debatten?

Norges per nå tredje største parti evner altså ikke å føre en konstruktiv debatt om hvilken rolle kjøttkonsum og kjøttproduksjon skal spille i landet vårt.

Et land som gjennom Parisavtalen har forpliktet seg til å redusere klimagassutslippene med 40 prosent sammenliknet med 1990, innen 2030. Og som skal være et lavutslippsamfunn (80-90 prosent reduksjon i klimagassutslippene) innen 2050.

Hvis vi som samfunn slutter å bevege oss fremover, beveger vi oss reelt sett bakover.

Når Senterpartiet motsetter seg alle tiltak som utvikler landet og landbruket for fremtiden, er det verdt å minne Senterpartiet om at kjøttforbruket var mye lavere før i tiden, og at mellom 1950 og 2010 har kjøttforbruket blitt fordoblet.

Les mer fra Norsk debatt her

Det er som nevnt vanskelig å få rede på hva Senterpartiet egentlig mener om hvordan vi skal tilpasse kjøttforbruket for å møte våre nasjonale og internasjonale forpliktelser.

Uansett om Senterpartiet vil eller ei, vil framtiden og fortiden innebære en markant reduksjon i kjøttforbruket.

Senterpartiet må bare avgjøre om de vil være en del av løsningen, eller fortsette å trykke på bremseklossen.

Reklame

Slik får du den beste renten på boliglånet

Kommentarer til denne saken