Jeg kjenner ikke det nøyaktige antallet demonstranter, men en video viser at folkemengden strakk seg langs hele Karl Johans gate forbi Stortinget.

«Vi vil ha frihet, ikke koronapass», lød slagordene opp landets paradegate forbi nasjonalforsamlingen.

Demonstrasjonen fikk liten eller ingen omtale i de store mediene, og på det alternative mediet Steigan.no spør en skribent: - Hvorfor fortier Dagbladet, VG og Aftenposten demonstrasjonen mot koronatiltakene?

Det er et godt spørsmål, som dessverre traff Nettavisen også. Den (dårlige) unnskyldningen er at vi har tynn bemanning i helgene, men det er et faktum at demonstrasjonen som samlet tusenvis av demonstranter foregikk bare noen kvartaler unna landets største redaksjoner.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Den norske demonstrasjonen var en del av en internasjonal kampanje mot koronatiltak. Demonstrasjonstoget foregikk lørdag ettermiddag, startet på Jernbanetorget og gikk opp hele Karl Johansgate og endte utenfor Utenriksdepartementet på 7. juni-plassen. Den var altså godt synlig i bybildet.

- Jeg syntes det var rart at samtidig som pressen med krigsoverskrifter fortalte om voldelige korona-demonstrasjoner i andre land, var det total taushet om en fredelig massedemonstrasjon mot korona-tiltakene i Oslo sentrum, og at denne type fortielser og selektiv rapportering faktisk minnet om forholdene i Sovjetunionen, skrev Steigan-kommentator Bjørn Nistad, som er professor i russisk historie.

Nistad har opplagt et poeng, og det treffer som nevnt Nettavisen også. Selv om det foregår mange demonstrasjoner vi ikke har kapasitet til å dekke, så er det negativt hvis det fester seg et inntrykk av at folk som er imot koronapass ikke slipper til i offentligheten.

Et raskt nettsøk viser at det heller ikke er tilfelle. Norske medier har publisert mye skepsis mot koronasertifikat - blant annet har jussprofessor Hans Petter Graver målført sterk motstand, og anført at det er udemokratisk.

Sannsynligvis er det et stort flertall som heller vil ha koronasertifikat enn en ny nedstengning. Koronapandemien er på ingen måte over. Nye tall viser at det er omtrent 20 millioner koronasyke i verden akkurat nå, og dødsfallene fortsetter å ramme familier verden over. Det eneste tiltaket som ser ut vil å være effektivt er koronavaksine.

De aller fleste land satser på at folk frivillig vil la seg vaksinere. Problemet er at retten til ikke å la seg vaksinere også rammer andre. Hvis bare 70 prosent vaksinerer seg, så vil det alltid være en stor gruppe som blir alvorlig syk ved smitte, og mange vil dø. I verste fall fortsetter pandemien i årevis.

Norske myndigheter har åpnet for lokal bruk av koronasertifikat - altså at du må kunne dokumentere at du enten er vaksinert, er immun etter å ha hatt sykdommen eller har en nylig negativ test. Hensikten er å kunne beholde restauranter, konserter og andre arrangementer åpne. Koronapass brukes også for å kontrollere reising mellom land for å dempe koronaspredning.

Både koronasertifikat og total nedstengning strammer inn på individuell frihet, samtidig som det gir et kollektivt gode - nemlig at vi demper koronapandemien, men beholder så mye som mulig åpent og lar det være mulig å krysse landegrenser.

Etter snart to år er de fleste av oss utmattet av koronapandemien og mange frykter både covid-19 og tiltakene mot pandemien. Det finnes valide argumenter mot koronavaksine og det relevante innvendinger mot så inngripende tiltak som koronasertifikat. Derfor er det ingen grunn til å utdefinere eller idiotforklare mennesker som er bekymret for bivirkninger av vaksinen eller frykter svært inngripende tiltak mot individuell frihet.

Et demokratisk samfunn må tåle og akseptere avvikende meninger - på samme måte som vaksinemotstandere og folk som er imot koronatiltak må tåle å høre at vi bør gjør det vi kan for å redusere alvorlig sykdom og dødsfall under pandemien. Derfor støtter jeg tiltakene regjeringen har innført.

Les også

Nedstengning truer - nå må vaksinepass innføres overalt hvor det er nødvendig

Argumenter møtes best med åpenhet og motargumenter, og de mest faktaresistente og konspiratoriske teoriene kan enkelt legges død. Det viktigste argumentet for vaksine og tiltak er at pandemien er farlig, og at vi altså nærmer oss 5,2 millioner dødsfall. Det er realiteter.

Les også Folkehelseinstituttet: Ny risikovurdering fra FHI: Stor sannsynlighet for økende epidemi

- Det vil trolig komme en økning i antall tilfeller og sykehusinnleggelser blant uvaksinerte voksne og eldre med risikotilstander fremover mot jul. Men det er usikkerhet om den videre utviklingen. Både gjenoppfriskningsdoser med koronavaksine og det å holde seg hjemme når man har luftveisinfeksjoner kan bidra til å redusere antallet innleggelser, skriver FHI.

De siste ukene har det dødd mellom 30 og 40 personer i uken, og reproduksjonstallet for epidemien er 1,3 - smitten øker altså.

Innleggelsestallene viser at vaksinen har effekt. Av de nyinnlagte siste uke var 40 prosent uvaksinerte, mens nesten 90 prosent av befolkningen over 18 år er vaksinerte.

I klartekst: Uvaksinerte er bare 10 prosent av befolkningen over 18 år, men står for 40 prosent av innleggelsene!

Samtidig velger mange som ikke er født i Norge å la være å vaksinere seg, og det er farlig: - Personer født utenfor Norge har vært overrepresentert blant nye pasienter innlagt i sykehus gjennom hele pandemien. I uke 45 var 26 % av nye pasienter innlagt i sykehus født utenfor Norge. De siste fire ukene var 70 % av nye pasienter innlagt i sykehus med fødeland utenfor Norge uvaksinert, skriver Folkehelseinstituttet.

  • De fleste legemidler og vaksine har bivirkninger, men det er uomtvistelig at koronavaksine reduserer sannsynligheten for å bli alvorlig syk kraftig. I denne avveiningen er det overveldende sannsynlig at det er fornuftig å ta vaksinen.
  • Det samme gjelder enkle adferdsregler som ikke å håndhilse og være forsiktig hvis man har symptomer (i praksis holde seg hjemme, bruke munnbind og teste seg).

Hvis valget står mellom å innføre koronasertifikat lokalt eller å stenge ned restauranter, konserter og kulturarrangementer, så velger jeg koronasertifikat. Skal du inn på en konsert eller restauranter under en pandemi, er det ikke dramatisk å måtte ta en koronatest først.

At noen tusen mennesker har en annen oppfatning og går i demonstrasjonstog, er deres demokratiske rettighet.

Men de har ikke rett av den grunn.

PS! Hva mener du om koronasertifikat og vaksine? Skriv et debattinnlegg!