Gå til sidens hovedinnhold

Tybring-Gjeddes pøbelstreker

«1000 kroner for å se håret ditt!» Tilbudet rammes kanskje av sexkjøp-loven? spør Arild Rønsen.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Det handler om Christian Tybring-Gjedde, stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet og partiets førstekandidat i Oslo ved årets valg.

I kampen mot hijab på barn, tilbød han faktisk ei 15 år gammel jente penger for å «få se det pene håret ditt». Først 500 kroner, før han høyna til en tusenlapp.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Hvis ikke jenta hadde gjort lydopptak, ville vi kanskje ikke trodd at dette var sant. Men episoden fant altså sted, og kan antageligvis bare måle seg med representanter for det høyreekstreme partiet Alliansen, som her om dagen delte ut penger til skoleungdom som ville binde seg til å si nei til korona-vaksine.

Dette er sannelig noe ganske annet enn det gamle trikset «brus og boller i Høyres hus»!

Konfrontert med Tybring-Gjeddes opptreden, svarer partileder Sylvi Listhaug at «det kom ut feil», og at «det falt ord som ikke skulle ha falt». Hun ble bedt om å beklage, men måtte ha gjentatte spørsmål fra TV 2 før hun kom fram til at å gi 1000 kroner til ei ung jente for at hun skulle ta av seg hijaben «ikke er greit». Før hun skyndte seg å legge til at Frp er prinsippfaste når de vil forby barne-hijab.

Her kan du lese flere innlegg fra Arild Rønsen

Man kan mene hva man vil om hijab på barn, men dette er selvfølgelig rein pøbelopptreden. Og det mystiske - eller skulle jeg kanskje heller si det oppskriftsmessige - er jo at dette er nok et eksempel på Fremskrittspartiets konsekvente prinsippløshet.

I debatten om pappaperm og kontantstøtte, er de «prinsipielt» for at «familiene må få velge». Når det gjelder et hodeplagg, er det plutselig staten som skal velge.

Det eneste vi kan si med sikkerhet, er at Fremskrittspartiet er et parti som setter prinsippløsheten i system. Bortsett fra dette med skattekutt til landets aller rikeste, da - der er de til å stole på.

Les mer fra Norsk debatt

For ordens skyld: Jeg syns ikke noe særlig om at foreldrene ikler ungene sine hijab. Men det er jo ikke det denne saken handler om.