Norge og andre vestlige land med USA, Frankrike og Tyskland i spissen advarer nå sine borgere i Tyrkia på det sterkeste.

«I lys av de nylige hendelsene med brennende koraner i Europa, advarer den amerikanske regjeringen sine borgere om mulige gjengjeldelsesangrep rettet mot steder for tilbedelse i Tyrkia», sa den amerikanske ambassaden i Ankara fredag.

«Terrorister kan angripe uten forvarsel og angripe steder for tilbedelse som besøkes av vestlige folk.»

En slik ordbruk etterlater liten tvil om hvor reell advarselen er.

Les også: Dansk kjøtthode truer svensk sikkerhet

Et annet tegn er alle de store demonstrasjonene i flere muslimske land, der det svenske flagget blir brent av rasende folkemengder.

Må vi gå i den samme fellen?

Det er Rasmus Paludans koran-brenninger som har utløst denne vreden, som Gunnar Stavrum påpekte i sin kommentar i Nettavisen. Og det utløser nå de samme reaksjonene i den muslimske verden som Muhammed-karikaturene i 2005.

Og det handler slett ikke bare om Sveiges fremtidige medlemskap i Nato. Saken tas opp på høyeste muslimske hold.

Al-Azhar, en av de fremste religiøse sunni-institusjonene basert i Egypt appellerer til boikott av vestlige, særlig svenske og nederlandske produkter (en nederlandsk ekstremist rev i stykker og tråkket på en koran der). Institusjonen krever et «passende svar til regjeringene i disse landene til «å stadig ville beskytte fryktelige og barbariske forbrytelser i ytringsfrihetens navn».

Også den egyptiske utenriksministeren har fordømt handlingene i Sverige og Nederland i lys av «den stadig økende islamofobien i flere europeiske land».

Det er så skremmende likt bildet fra 2005. Og vi vet hvordan det endte ti år senere, med massakren mot karikaturtegnerne i Charlie Hebdo.

Må vi gå i den samme fellen en gang til?

Vi skal selvsagt kjempe med nebb og klør for ytringsfriheten i våre demokratier. Men er det ikke likevel mulig å tillempe den til visse situasjoner?

Hva med å be Paludan flytte seg 100 meter unna Tyrkias ambassade? Han skal visstnok ha gått med på å flytte seg noen meter, så da kunne man vel ha gått enda lenger?

Personlig syns jeg ikke det hadde gått utover hans ytringsfrihet. Likevel hadde det neppe vært nok.

For muslimer er tydeligvis det å brenne deres hellige bok enda verre enn å karikere Muhammed. Og da blir reaksjonene deretter.

Kan ha blitt manipulert

Samtidig må man stille flere spørsmål ved Paludans «ytring». Han kan ha blitt manipulert, ifølge flere svenske medier. Tillatelsen for hans opptreden ble betalt av den omstridte journalisten Chang Frick. Med tette bånd til Sverigedemokraterna, selv om de – etterpå – har tatt avstand.

Frick har også tilknytning til flere russiske medier. «Konspirasjonsteorier, bedyrer han. Meget mulig, men det ville ikke være første gang Russland blander seg inn i vestlige medier. Eller valgkamper.

Les også: Er TV 2 det nye talerøret til presteskapet?

Tyrkias president Erdogan stiller til gjenvalg i mai. Han sliter foreløpig i meningsmålingene, så det skader ikke med en ekstra dytt. Opposisjonen er så svekket at det er lite å frykte fra den kanten. Noen koranbrenninger til, derimot …

Også i Afghanistan er sinnene i kok etter koranbrenningen, som denne videoen viser. Derfra kommer den første helt konkrete trusselen, mot Rasmus Paludan selv. Det IS-tilknyttede nettverket al-Taqwa har lansert en drapsappell mot ham.

Vi har jo sett med Salman Rushdie hvordan slike appeller, eller fatwaer, kan vare i mange, mange år.