Gå til sidens hovedinnhold

Tyrkia har tatt det vi kaller et balletak på Norge. Det slipper de ikke

Tapet for Tyrkia avblåser i realiteten spørsmålet om norsk VM-boikott. Man takker ikke nei når man ikke er invitert.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Norge - Tyrkia 0-3

DET ER EN grense for hva et fotballag kan prestere når laget i seg selv er begrenset. Er du ikke på stasjonen når toget går, vil du alltid tape fotballkamper.

Norge var ikke det - ikke da Tyrkia spilte seg enkelt gjennom oss før 0-1, i hvert fall ikke på den defensive dødballen til 0-2, og ikke da aggressivt press var det som kunne avverget 0-3.

Les også: Norge ble ydmyket mot Tyrkia - tapte 3-0

Hvis du lurer på om Norge kan gå og tygge tyggegummi samtidig, er svaret nei.

TEORIENE ER SIKKERT der, men i den virkelige verden er tallenes tale relativt klar. For Norges del er det kjørt med tanke på VM. Tyrkia har slått sine to tøffeste motstandere i de to første kvalifiseringskampene. Nederland 4-2 og Norge 3-0 - mens våre poeng kommer fra 3-0 mot stakkars Gibraltar.

Tyrkia har seks poeng før gruppespillet begynner å bli litt lettere med Latvia (H), Montenegro (H) og Gibraltar (B).

Å tro de vil stå med 15 poeng etter fem kamper er derfor et solid tips.

NORGE SKAL FØRST til Montenegro på tirsdag. Det kan bli hva som helst. Det eneste som er ett hundre prosent sikkert etter tapet for Tyrkia er at vi må vinne. Teoriene som bærer med seg matematiske håp vil forsvinne om det ikke blir tre poeng i Podgorica.

Selv Ståle Solbakken klarer ikke å få tannpastaen tilbake i tuben.

UT OVER DET er det egentlig ikke noe poeng å spekulere. Med seier vil riktignok optimistenes teorier leve til september, men faktum vil være det samme. Tyrkia har tatt det vi kaller et balletak på Norge etter seieren i Malaga.

Det er vanskelig å se dem slippe.

Her kan du lese flere kommentarer av MortenP

RESULTATET AV DET er det vi mente å vite da Norge avslørte sine mange defensive problemer i fjor høst. Vi er ikke gode nok. Lagets sårbarhet under press er for alle å se. Selv i solid overtall på defensive dødballer sliter vi voldsomt.

Ståle Solbakken visste selvfølgelig det da han tok over, han har bare ikke snakket høyt om det.

I en landslagstreners resultatkrevende verden, som i realiteten er nasjonen Norges drømmeverden, handler det om å gjøre gode miner til slett spill helt til alt håp er ute.

JEG TROR REALISMEN slår inn nå, og at de fleste vil skjønne at EM 2024 er målet å jobbe mot. Dermed faller også debatten om en eventuell VM-boikott på steingrunn. Som sagt, du må være invitert for å kunne takke nei, uansett årsak.

Det er som nevnt litt matematisk teori der, men akkurat nå er de regnestykkene like troverdige som påskeharen.

Vi skal ikke til VM, sånn er det bare.

DERFOR ER PLUTSELIG t-skjortene mye viktigere enn det arbeidet den NFF-nedsatte boikott-kommisjonen skal gjøre på nasjonalt plan fram mot juni. Norges viktigste og beste våpen i kampen mot den sosiale uretten som utspiller seg i Qatar, er aksjonen fotballgutta har gitt bein å gå på.

Tyskland er beviset på det - da Die Mannschaft plukket opp tråden før torsdagens kamp mot Island signaliserte de at budskapet er mottatt.

Under nasjonalsangen før Tyrkia stilte de hvite t-skjortene det retoriske spørsmålet - NEXT?

Da hadde allerede Nederland føyd seg inn i rekka hjemme mot Latvia.

STÅLE SOLBAKKEN VET selvfølgelig at t-skjortene har startet noe man ikke helt så rekkevidden av da laget tok dem på seg for første gang, og at det syltynne VM-håpet han eventuelt hadde forsvant med dusjvannet i den norske garderoben i Malaga.

Ikke bare fordi Tyrkia slo oss og tok alle poengene, men mest gjennom måten de gjorde det på.

Da Norge trengte defensiv trygghet mot en høyere rangert motstander, skjedde nok en gang det som skjedde gjennom hele Lagerbäck-epoken.

Les mer fra Norsk debatt her

Laget gikk opp i liminga.

DU HAR KANSKJE glemt det, men sånn var det - det var ikke noe som kom og tok oss da det gjaldt som mest mot Østerrike og Serbia. Til slutt innrømmet også Lars Lagerbäck at vi trodde vi var bedre enn det vi er. Og sånn har det vært en stund, selv om vi har hatt vanskelig for å innrømme det. Siden Per-Mathias Høgmo fikk sparken har vi bare slått ett av lagene (Nord-Irland) foran oss på FIFA-rankingen.

Nå er de på plassen bak oss (45), og det sier vel egentlig alt.

Vi taper 0-3 for Tyrkia av en grunn.

TO OFFENSIVE STJERNESPILLERE gjør ingen vår. Det er ikke nok med Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard. Når de i tillegg har en av-dag blir det enda verre. Når avslutningene ikke går på mål, og de som går i mål blir avblåst for offside, blir det enda verre enn det.

Skal du til VM trenger du et lag som gir offensive arbeidsforhold, og som er godt nok begge veier.

Norge har ikke det.

Kommentarer til denne saken