Gå til sidens hovedinnhold

Tysk OL-sjef ergrer japanerne

IOC-president Thomas Bach presterer å gjøre seg selv til Japans mest upopulære mann – og det før lekene overhodet har nådd å starte.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Sommerleker skulle det bli i år – om nødvendig med vold og makt. IOC-boss og hans kumpaner gjorde det tidlig klart at de denne gangen ikke ville finne seg i en ytterligere utsettelse av OL som egentlig skulle ha gått av stabelen i fjor.

Delta

Men i et land hvor bare 20 prosent av befolkningen er vaksinert, vokser motstanden i takt med at åpningsdagen nærmer seg.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Tyskeren Thomas Bach er maktfull IOC-president og en som åpenbart ikke lar seg skremme av at tusenvis av utenlandske gjester kan få utbredelsen av Delta til å eksplodere. Da han i forrige uke reiste til Hiroshima for å minnes ofrene for atombomben som amerikanerne slapp over byen i 1945, ble Thomas Bach møtt av demonstranter som mente at han utnyttet minnesmerket for å skaffe OL-bevegelsen positiv oppmerksomhet.

Boble

Thomas Bach har i løpet av de siste ukene forsøkt å overbevise den japanske befolkningen om at OL-deltakerne verken kommer til å ha med seg viruset – eller å spre det videre. Hele OL-landsbyen vil være som en Covid-fri sone, der alle som slipper innenfor først må ha testet negativt flere ganger.

Denne bobla sprakk allerede på torsdag, da det ble kjent at fem akkrediterte – utenlandske – medarbeidere har fått påvist smitte.

Full flyplass

Avisene flyter over av reportasjer fra flyplassen i Tokyo, der det øyensynlig er proppfullt av funksjonærer som ankommer landet og hjelpere som står klar for å hente dem. Hvordan skal det være mulig å holde sikkerhetsavstand under slike forhold, spør de på førstesidene.

Les også: Alt skal ikke deles. «Liggelister» er en av dem

Japanske kritikere peker dessuten på at det for de mange tilreisende OL-deltakerne knapt er forbundet med konsekvenser, hvis de bryter karantenen og forlater OL-landsbyen for noen timer. Så hvorfor skulle ikke deltakerne ta seg en bytur eller to?

OL-tullprat

Bach må ha tenkt at angrep er det beste forsvar, da han forrige uke kom buldrende med en forsikring til den japanske befolkningen om at OL kommer til å bli så Covid-trygt at smitte-tallene vil synke. Ja, sa Bach i et intervju, det kan sågar tenkes at utviklingen blir så god at det kan åpnes for publikum på arenaene.

Akkurat DEN avgjørelsen ligger langt utenfor IOC og Thomas Bachs kompetanse, så OL-presidentens halve og hele løfter falt i mildt sagt dårlig jord hos ansvarlige myndigheter i landet.

Hva den flåkjefta tyskeren egentlig innbiller seg, i en situasjon hvor det i Tokyo er erklært unntakstilstand, smittetallene raser i været - og menneskene er livredde for å bli syke?

Tror ikke på Bach

Japanske aviser flyter over med OL-kritikk og kritiske reportasjer fra Tokyo sentrum, hvor andelen av utlendinger i bybildet stiger fra dag til dag. Thomas Bach har riktignok forsikret om at alle deltakere skal være ferdig vaksinerte. Men det er ikke på noen måte nok til å berolige folk, som utmerket godt vet at vaksinene bare delvis virker mot smitteformidling og utbrudd av Delta.

Her kan du lese flere kommentarer av Asbjørn Svarstad

«König Thomas» er tilnavnet som den japanske pressen har utstyrt IOC-sjefen med. Og Kong Thomas fra Tyskland må finne seg i ferske meningsmålinger som viser at 85 prosent av japanerne er motstandere av at sommerlekene skal gå av stabelen.

Det unngår heller ikke japanernes målløse oppmerksomhet at Thomas Bach er innlosjert på en suite som etter sigende koster 300 000 kroner natta.

Kalte dem «kinesere»

Også i Tyskland begynner mediene å få med seg de voldsomme reaksjonene som Thomas Bach og hans lakeier er gjenstand for i årets vertsland. Avisen «Tagesspiegel» spår en dyptgripende debatt om internasjonale idrettsarrangementer – av typen Fotball-EM eller Sommer-OL – og kyniske bakmenn som setter folkehelsa på spill med å tillate fullsatte stadioner midt under en pandemi.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Thomas Bach presterte også å ramle så lang han var, der han i forrige uke på japansk TV forsikret de 126 millioner japanerne om at «vårt felles mål er trygge leker. For alle – for atletene, delegatene og - mest av alt - for det kinesiske folk».

ALLE de 126 millionene hadde hørt at han kalte dem «kinesere», før Bach rakk å korrigere til «det japanske folk».

Kommentarer til denne saken