Gå til sidens hovedinnhold

Tysklands mest idiotiske beslutning siden 1945

Det går mot full strømkrise både i Norge og Europa. En tysk idiotbeslutning om atomkraft i 2011 er en del av årsaken.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Og nå krangler Tyskland og Frankrike så fillene fyker om atomkraft.

At vi går mot en alvorlig strømkrise er allerede godt kjent. Likevel er det høyst sannsynlig bare stille før stormen. Det er til vinteren dette kommer til å merkes for alvor.

I verste fall kan strømkrisen føre til utkobling av strøm, i så tilfelle mest sannsynlig for den kraftkrevende industrien. Det vil gi tap av arbeidsplasser.

Norske vannmagasiner tømmes

Strømkrisen er allerede godt synlig i det norske kraftsystemet. Vannlagrene til kraftverkene, den såkalte magasinfyllingen, er nå ned mot rekordlave nivåer og synker raskt. På denne tiden av året er vannmagasinene vanligvis ganske fulle og stigende.

Kilde: NVE

Uten vann blir det ikke strøm i Norge. Vanligvis er det lite nedbør som gir lav magasinfylling og høye strømpriser.

Slik er det ikke i år.

Det har riktignok ikke vært så mye nedbør, men først og fremst er strømkrisen et europeisk problem. Både på kontinentet og i Storbritannia er det mangel på strøm og høye strømpriser.

Europeisk strømmangel har tidligere ikke vært et problem for Norge.

Les også: Skal norsk natur ofres for Tysklands store klimatabbe?

Slik er det ikke lenger.

Gjennom nye kraftkabler til utlandet og det europeiske energisamarbeidet ACER, som Norge sluttet seg til i 2018, er Norge en del av det europeiske kraftmarkedet.

Høye strømpriser i utlandet gjør det lønnsomt for kraftselskapene å tappe ned vannmagasinene for å produsere strøm som så eksporteres. Det medfører at strømprisene samtidig stiger i Norge.

Det er nettopp dette som skjer i år.

Den norske strømkrisen er en direkte årsak av den europeiske strømkrisen.

Grønt skifte bidrar til strømmangel

Hva skyldes så den europeiske strømkrisen?

En viktig årsak er det grønne skiftet. I Europa er mange land i full gang med å erstatte forurensende kull- og gasskraftproduksjon med utslippsfrie og grønne alternativer. De grønne alternativene er først og fremst vindkraft og solenergi. Begge disse er væravhengige og ustabile.

Her kan du lese flere innlegg av Kjell-Magne Rystad

Den fossile kraftproduksjonen som tas bort er derimot stabil og gir sikker strømforsyning uavhengig av vær. Det grønne skiftet gir dermed mer usikker strømforsyning i Europa og Norge. Lite vann, vind og sol gir problemer. Når gass- og kullprisene også er høye blir dette en «perfect storm».

To land som har satset hardt på grønn strømproduksjon er Tyskland og Storbritannia. Disse to landene er spesielt viktige for strømforsyningen i Norge fordi det er store land som ligger nær oss - og som vi har strømkabler direkte til.

I Storbritannia har strømkrisen allerede stor oppmerksomhet.

Atomkraft en viktig del av løsningen

Et annet utslippsfritt alternativ er atomkraft. Mange land har atomkraft i sin strømproduksjon, deriblant Tyskland, Storbritannia og ikke minst Frankrike, der atomkraft er dominerende.

Les også: Sissener-fond er tungt inne i uran: Tror ikke på sol og vind

FNs klimapanel har gjentatte ganger uttalt at atomkraft er en del av løsningen for å redusere klimagassutslippene. Likevel er det mange som nekter å se på atomkraft som grønn energi.

Atomkraft har vært forbundet med en voldsom redsel for ulykker. Noen få ulykker har det vært, men skadeomfanget har ikke vært så katastrofalt som skrekken skulle tilsi. Selv den mest alvorlige, Tjernobylulykken i 1986, gav relativt få døde og skadede.

Denne katastrofen, som har fått enorm oppmerksomhet, resulterte i 4000 døde. Det er langt flere som årlig dør av forurensning fra kullfyrte kraftverk i verden.

Skal vi ta klimaproblemet på alvor er dette en risiko vi må akseptere. Skrekken for atomkraft står ikke i forhold til risikoen som har vist seg.

Tysklands idioti

I noen land er skrekken for atomkraft større enn i andre. Mens atomkraft er helt akseptert i atomkraftlandet Frankrike, er stemningen helt annerledes i Tyskland.

Ved tsunamien som traff Japan i mars 2011 ble atomkraftverket Fukushima ødelagt. Rundt 20.000 mennesker omkom i tsunamien. Ingen omkom i ulykken ved atomkraftverket skapt av tsunamien.

Likevel var det atomkraftverket som skapte mest redsel, og debatt om atomkraft i flere land.

Les også: Radioaktivt vidundermiddel gir energi til årtusener (+)

I Tyskland utartet debatten seg til en panikkartet beslutning om å avvikle all atomkraft. Allerede i mai samme år fattet regjeringen vedtak om nedstengning innen 2022.

Innen 2022 er nå. I løpet av få måneder vil de siste tyske atomkraftverkene stenge ned. Det skjer samtidig som strømkrisen er et faktum både i Europa og Norge.

Strømløst klimatoppmøte i Glasgow?

I begynnelsen av november skal det avholdes klimatoppmøte i Glasgow. Der skal konkretisering av klimatiltak diskuteres.

Samtidig pågår det nå full krangel innen EU om hvorvidt atomkraft skal anses som grønn. Der står Tyskland og Frankrike hardt mot hverandre.

Når klimatoppmøtet avholdes og EUs atomkraftbeslutning skal tas, kommer den europeiske strømkrisen etter all sannsynlighet til å ha utviklet seg fra vondt til verre. I verste fall blir det strømutkobling.

Les også: Forskere: 1100 personer dør hvert år fordi Tyskland faser ut atomkraft

Noen folkelig entusiasme for grønt skifte kommer det neppe til å gi.

Det er derfor slett ikke sikkert at det bare blir Extinction Rebellion som kommer til å demonstrere utenfor klimatoppmøtet i Glasgow. Det kan bli mange sinte strømkunder der også.

Les mer fra Norsk debatt her

Vil tvinge seg frem

Ironisk nok kan Tysklands idiotbeslutning fra 2011 være det som tvinger frem økt satsing på atomkraft i Europa.

Det vil være en stor seier både for strømkundene og klimaet. Og et tilsvarende stort nederlag for de tyske grønn(skollingen)e.

Dermed kan dette bane vei for ny satsning på atomkraft som klimavennlig løsning.

Beslutningen om å stenge ned atomkraften, det mest idiotiske Tyskland har gjort siden 1945, kan til slutt vise seg å bli bra både for klimaet og atomkraften.

Ironisk nok.