Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.
Småpartiene får hverken positiv omtale eller kritisk journalistikk rettet mot seg. Nå er det iferd med å få følger: et klimafornektende og udemokratisk parti er på full fart mot stortingsplass.
På Sentios oktobermåling er Industri- og næringspartiet (INP) målt til rekordstore 2,8 prosent. Likevel kan vi nesten ikke lese et eneste ord om partiet i de store norske mediene. Når et parti får såpass solide målinger er det noe media bør dekke, både med positiv omtale og kritisk journalistikk.
Begge deler har nærmest uteblitt i møte med INPs raske vekst på meningsmålingene. Selv om jeg er svært uenig med flere av partiets standpunkter synes jeg det er rart at de ikke får positiv omtale for veksten.
Det er også rart at det ikke rettes et eneste kritisk spørsmål mot partiet som er i ferd med å få betydelig makt allerede ved lokalvalget om et år.
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
Kontroversielle standpunkt
Dersom det kritiske, journalistiske søkelyset hadde blitt rettet mot Industri- og næringspartiet tror jeg flere ville hevet mer enn ett øyebryn over flere av standpunktene deres.
For eksempel ønsker de seg færre unge folkevalgte - og vil endre loven for å oppnå dette. De vil avskaffe all vindkraft både til havs og lands i Norge, og partiet fornekter menneskeskapte klimaendringer med formuleringer som «Klimaet har alltid variert, og vil alltid gjøre det» på hjemmesiden sine.
Disse standpunktene, i tillegg til flere spinnville ytringer fra enkeltpersoner i partiet, hadde hatt godt av å få søkelys på seg.
Hvorfor benekter INP forskning om klimakrisen? Hvorfor ønsker de et lovforbud mot at enkelte i befolkningen skal kunne bli valgt inn på Stortinget?
Et eksempel på god og kritisk journalistikk så vi for eksempel i «Politisk kvarter» på NRK, hvor INPs leder ble stilt til veggs om deres særs lite demokratiske vedtekter.
Vedtektene til partiet innebærer blant annet at det er Owe Ingemann Waltherzøe som utpeker folk til ulike verv, deriblant sentralstyremedlemmer og på lokalt plan.
Gunnar Stavrum: Frykter skattesjokk for boligen din hvis økonomene får bestemme
Argumentasjonen er bare tull
Waltherzøe forsøkte å svare ut denne kritikken med at vedtektene var slik for å unngå «oppdrettspolitikere» som hopper over fra andre partier.
Det han ikke sa noe om var var at to uker tidligere forsøkte han selv å rekruttere Trond Giske. Argumentet om at de udemokratiske vedtektene finnes for å unngå oppdrettspolitikere er altså bare tull.
Norsk partiflora har selvsagt godt av et mangfold.
Og som ungdomspartileder i et småparti som ikke er på Stortinget har jeg full forståelse for frustrasjonen over måten de etablerte politiske partiene har sviktet i viktige saker.
Les også: Hva vil NFF gjøre med «blodpengene»?
Men jeg tror ikke måten å møte dette med er populistiske og forenklede løsninger slik Industri- og næringspartiet fremmer.
Mediene må følge bedre med og gi småpartiene som vokser oppmerksomhet - både i form av positiv omtale for fremgangen og kritisk journalistikk der det er fornuftig.
Velgerne fortjener å være opplyst om alle alternativene de har.
Det kan godt være flere ønsker seg et klimafornektende og udemokratisk parti på Stortinget, men folket fortjener å vite at det er det INP er.