– Jeg klarte ikke presset mer, sa datteren min da hun ringte meg i går.

– Jeg har tatt vaksinen, første dose, og jeg er redd. Jeg ville ikke ta den, men følte meg presset til det. Alle spør om jeg har vaksinert meg. På skolen, på jobb, blant venner og i sosiale medier. Alle sier jeg må gjøre det. At jeg er egoistisk hvis jeg ikke gjør det. Jeg klarte ikke å stå i mot presset mer.

Ukjente bivirkninger

Datteren min er ung og frisk og ikke i noen risikogruppe. Hun er voksen, selvstendig og reflektert og vant til å gjøre seg opp egne meninger. Men i denne saken opplever hun at hun ikke blir respektert for å ha sin egen mening, ta et eget valg. Alle må være lydige, gjøre som myndighetene sier. Hun har respekt for dem som velger å ta vaksinen, men har vært skeptisk til å ta den selv fordi langtidsbivirkninger ikke er kjente.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Da det ble rapportert om bivirkninger som menstruasjonsforstyrrelser, sa Steinar Madsen i Legemiddelverket at det var noe de ikke hadde visst om. Hva mer har de ikke har visst om? Fertilitetsproblemer? Det er datteren min redd for, for som de fleste unge kvinner ønsker hun seg barn.

Det meldes også om utmattelse, svimmelhet, hodepine i ukesvis, kramper, hjertebetennelser, aborter, lammelser, blodpropp og dødsfall. Men myndighetene sier at vaksinen er trygg og vi hører svært lite i de vanlige mediene om folk som sliter med bivirkninger.

Internasjonale eksperter som har et annet syn på vaksinen, hører vi heller ikke om. Hva som kan komme av bivirkninger etter et halvt år, ett år, to år er det ingen som vet.

Frivillig tvang?

Det er frivillig å ta vaksinen, men det går ikke en dag uten at vi hører i radio, tv eller sosiale medier at nå må alle som blir tilbudt vaksine, takke ja. Det er en markedsføring uten sidestykke.

Det er ikke lov å markedsføre medisiner. Det at all medisinsk behandling er basert på informert samtykke, er også lovfestet. Europarådet sier at regjeringer må: «Sikre at innbyggerne blir informert om at vaksinasjon ikke er obligatorisk og at ingen blir satt under press politisk, sosialt eller på annen måte for å bli vaksinert hvis de ikke ønsker»

Dette ignoreres.

Les også: MDG og NRK forsøkte å skremme vettet av velgerne

Hva er begrunnelsen? Føre-vár? Frykt? Er myndighetene i lomma på legemiddelgigantene? Man kan begynne å lure, for det hele virker så overdrevet. Det er jo ingen overdødelighet i Norge.

Min kropp, mitt samtykke

Mennesker er ulike, vi er ikke en «masse». Vi har ulike meninger, ulik helse og reagerer ulikt på medisiner og vaksiner. Noen ønsker vaksine, andre ikke. Min kropp og mitt samtykke heter det, om alt som har med noe så personlig som kroppen å gjøre.

Men ikke i denne saken. Nå skal alle være en slags felles statlig kropp og forventes å samtykke til massebehandling. Hvis ikke, kan vi bli fratatt friheter til å delta i samfunnet. Den sosiale kontrollen er enorm, bygget opp gjennom frykt for en sykdom som stort sett bare er potensielt farlig for eldre og syke, ikke for unge, friske og barn.

Alvorlige bivirkninger av vaksinen forekommer oftere hos unge enn hos eldre, så hvorfor skal unge utsettes for en slik risiko og attpåtil presses til det hvis de ikke ønsker det?

Les mer fra Norsk debatt

Hvor mange doser?

Først var det snakk om to doser, men det kan visst bli flere. Vaksineabonnement til hele verdens befolkning på ubestemt tid? Industrien jubler nok, den samme industrien som nylig fikk mange milliarder i bot for å pushe opioider på folk i USA.

Jeg er bekymret og forbannet over det umenneskelige vaksinepresset datteren min og andre unge utsettes for. Det er uetisk og uverdig. Alle er unike individer og har rett til å velge fritt og få respekt for det.