Gå til sidens hovedinnhold

Ungdomsforelder: - Du er viktigere enn du tror

Ungdomstiden er kort og heftig. Og derfor er den prisen de betaler for pandemitiltakene stor. Det siste året har vist hvor viktig foreldrenes rolle er. For det er foreldrene som er ungdommenes mest lojale støttespillere.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Vi lever i en helt spesiell tid. Ikke siden krigen har vi hatt strengere tiltak for befolkningen, og det gjør noe med oss. Pandemien treffer oss svært forskjellig, men det er spesielt krevende for barn og unge.

Barn og unge opplever at livene deres er satt på pause gjennom hjemmeskole, stopp i fritidsaktiviteter og ikke besøk av venner. Jeg er bekymret for hvilken betydning smitteverntiltakene har for ungdom og for hvilke langtidskonsekvenser det vil ha. Barn og unge lever her og nå.

Les også: Gi ungdom vaksinen nå!

For en del familier har det siste året gitt noen gode minner og erfaringer, selv om vi står midt i en pandemi. Tidsklemma har satt mindre preg på hverdagen og vi er mer kreative når vi finner på aktiviteter sammen. Vi møtes utendørs med en kopp kakao, drar ut på tur sammen og har oppdaget nærområdene våre på nytt.

Snakk med meg, mamma og pappa!

Før jul hadde jeg et møte med ungdomsrepresentanter, psykolog Peder Kjøs og forsker Anders Bakken. I møtet understreket Bakken at barn og ungdom som vokser opp i dag har et historisk godt forhold til sine foreldre.

Aldri før har det vært en mindre generasjonskløft mellom barn og foreldre. Ungdom er fornøyd med foreldrene sine, og anser dem som like viktig som venner. De sier også at de går til foreldrene når ting er vanskelig. Og det er jeg glad for. Samtidig vet jeg at mange foreldre også er usikre på hvordan de kan støtte ungdommene sine nå under pandemien.

Å være ungdomsforelder er utfordrende. Når tenåringen slamrer med døra, eller trekker seg tilbake og inn i den digitale verden, er det viktigere enn noensinne at de vet at du som forelder er der for dem. Mange ungdommer stenger seg kanskje inne og lukker foreldrene ute, mens de egentlig trenger dere og ønsker at du skal bry seg.

Les også: - Oslo kan påvirkes av koronautbruddet i Nordre Follo

Før jul fikk vi tips om hva foreldre kan gjøre for barna sine fra elever ved Edvard Munch videregående skole i Oslo. De sa at de ønsker å bli dratt med ut på en skitur, selv om de først sier nei. De fortalte om gleden det ga når foreldre spurte om de hadde hatt en fin dag, og når de engasjerte seg i deres interesser.

Men så er det sånn at ti måneder med pandemi tærer på. Vi vet at mange foreldre er i en vanskelig situasjon. Kanskje er de permitterte eller har mistet jobben. Hjemmeskole og hjemmekontor kan slite på relasjonene i en familie. Ungdommene jeg har snakket med peker på at det å snakke sammen om det vanskelige er viktig. De ønsker at foreldrene setter ord på det som er krevende. Det gjør det lettere å forstå og hjelpe til.

Som Peder Kjøs beskrev i møtet så er vi foreldre fortolkere av verden for barna våre. Vi voksne har en viktig oppgave i å forklare hva som skjer, og sette ord på hvordan det kan oppleves. Og en viktig oppgave i å være bærere av håp og realistisk optimisme i en tid hvor ungdommer er usikre på hva som skjer og hvordan de skal forholde seg til det.

Det finnes hjelp

Noen situasjoner er for tunge til at familiene skal bære dem alene. Da er det viktig å søke hjelp. Derfor er det også viktig for meg å si at alle tjenester skal være åpne og er der for å hjelpe.

I hele landet finnes det for eksempel familievernkontor hvor par og familier kan få gratis veiledning. Nettstedet Foreldrehverdag.no gir også trygge råd til foreldre under korona. Jeg håper at foreldre benytter seg av disse tilbudene. Ungdommene jeg har møtt har vært tydelig på at de vil heller at mamma og pappa tar vare på seg selv enn at huset er skinnende rent til en hver tid.

Barn og unge først

Den 18. januar ble det nasjonale tiltaksnivåer for skoler nedjustert til gult nivå og lokale idretts- og fritidsaktiviteter frarådes ikke lenger. Barn og unge under 20 år kan igjen trene og delta på fritidsaktiviteter, både ute og inne, men kamper og turneringer må fortsatt utsettes.

Les også: 2000 bodøbarn i fare for å bli påført varige skader

Dette gir likevel et snev av normal hverdag for ungdommen. Regjeringen har hele tiden sagt at vi skal prioritere barn og unge når smittesituasjonen gjør det mulig, derfor er det nå tiltakene for barn og unge vi letter på først. Det vet jeg mange barn og foreldre er glade for.

Det er lys i enden av tunnelen

Før jul sa Hedvig Montgomery til Vårt Land at: «Menneskeheten er en maurtue, vi har reparert så mange ting før», og vi vil reparere igjen. Noen familier vil ha mer å reparere, mer å sørge over. Men likevel finnes det en vei. Det går godt til slutt.

Korona skal gå over. Vaksineringen som nå er i gang er første skritt på veien til en normal hverdag. Men på veien er det viktig for unge å ha foreldre som er der for dem uansett. Jeg sier ikke at det er lett. Husk at du er viktigere enn du tror og at ungdommen din liker deg! Det er du som forelder som er din ungdom nærmest.