Norge – Belgia 4-0

FØRSTE OMGANG VAR en fest, Caroline Graham Hansen spilte opp mot sitt beste og Norge skal som alltid til VM. Som 12 på FIFA-rankingen skulle det også bare mangle. Men sluttspillet i seg selv er ikke nok for en kvinnefotball-nasjon som Norge, vi reiser ikke til Australia og New Zealand 2023 for å delta.

Som alltid vil topp tre og medaljer være målet.

Der Norge er nå, er det mer en drøm enn realisme.

DET ER MANGE grunner til det, og flere av dem så du mot Polen. Mangelen på stabilitet er et problem for Norge. Når upressede jenter ikke treffer folk med samme farge på drakta, vil laget alltid spille seg i problemer, også mot svakere motstandere

Det handler om valg, det handler om ferdigheter og det handler om mangel på rollespillere i enkelte posisjoner.

Selv det som var veldig bra mot Belgia, spesielt før pause, hadde ikke vært godt nok i VM.

MOT EN BEDRE motstander ville Norges akilleshæl blitt avslørt og straffet denne kvelden på Ullevaal. Grunnen til det er at vi ikke har en venstreback landslagssjefen stoler på. Enda verre er det at problemet er et vedvarende og verkende sår.

Hadde Guro Reiten fått jobben mot Belgia på grunn av en akutt krise hadde det vært greit, men Norges venstreback-problem handler ikke om forfall på grunn av sjukdom eller skader.

Norges venstreback-problem er inne i det femte året.

Husker du EM-sluttspillet da alt gikk galt, det som endte med null seirer, null poeng og null scoringer, skjønner du hva jeg snakker om.

Les også: Guro Reiten drillet som venstreback før skjebnekampen

SOMMEREN 2017 DRO Norge til Nederland med ambisjoner om medaljer, kanskje EM-trofeet. Før avreise snakket jeg med Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg på Ullevaal Stadion. De kunne ikke vært større optimister.

Tre uker senere, etter tre strake tap, reiste et ødelagt fotballag hjem til Norge.

Alt som hadde vært strålende før EM, var plutselig helt håpløst.

Her kan du lese flere kommentarer av MortenP

NORGE TAPTE 0-1 for Danmark i den tredje gruppespillkampen i Nederland. Det var Ada Hegerbergs siste landskamp for Norge. Skaden som skjedde gjennom ukene i Nederland har ikke latt seg reparere.

Verre enn problemet Hegerberg, er likevel utfordringen man burde kunne løst i løpet av snart fire og et halvt år.

Da som nå så Martin Sjögren seg nødt til å bruke en angrepsspiller som venstre back.

Les også: Kvinnelandslaget på tabelltopp etter Graham Hansen-show mot Belgia

ELISE THORSNES VAR Toppseriens mestscorende spiller da hun ble flyttet ned på venstrebacken i EM 2017. Grunn: Vi hadde ingen annen. Eller jo, det var to venstrebacker i troppen. Likevel valgte Martin Sjögren en spiss.

Det samme skjedde da han valgte Guro Reiten mot Belgia, en offensiv spiller ble valgt til fordel for Toppseriens beste venstrebacker.

Nå som da var det ikke spesielt vellykket.

ELISE THORSNES VANTRIVDES på venstrebacken i EM 2017. Guro Reiten var ukomfortabel og ga bort rom og sjanser til Belgia tirsdag kveld. Det, for å si det mildt, kan ikke fortsette.

Vi kommer til VM uten venstreback, det er ikke det som problemet.

Les mer fra Norsk debatt her

Nedsiden er at VM-ambisjonene vil lide om vi reiser til Australia og New Zealand uten en venstreback landslagstreneren våger å stole på.

Martin Sjögren har hatt pluss fire år på å reparere landslagets akilleshæl.

Laget hans er halt, og det kan ikke fortsette.