Gå til sidens hovedinnhold

Vaksine: Hoffreporterne i Dagsavisen og Aftenposten

Burde stortingspolitikerne kommet foran i vaksinekøen? Folk flest sier et klart og tydelig nei. Men blant de politiske kommentatorene fins det hoffreportere som står i stram giv akt, og som krever at Stortinget adlyder Ernas ordre.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

De som leser Dagsavisen, våkner i dag opp til et underlig skue. Avisas hovedkommentator, Hege Ulstein, og avisas grand old man, Arne Strand, er rykende uenig. Jeg liker at redaktøren velger å la uenigheten i avisas politiske ledelse komme tydelig til syne, men til saken:

Denne uka vedtok regjeringa at statsråder og stortingspolitikere skulle plasseres først i køen. Uten å kunne henvise til noe faglig råd. Verken Folkehelseinstituttet eller Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap hadde anbefalt dette. Hvor rådet kom fra? Fra Justisdepartementet, ifølge justisministeren.

Erna Solberg argumenterer med beredskapshensyn, men er egentlig ute av stand til å argumentere. Stortinget har fungert helt fint gjennom hele pandemien, likeledes regjeringa. Til tross for dette, har jeg faktisk litt sans for at i hvert fall statsministeren og helseministeren burde vært vaksinert – og det for lengst. I likhet med toppene i Helsedirektoratet og FHI. Hva skulle vi gjort om Espen Nakstad, Line Vold og Bjørn Guldvåg havna i sjukesenga?

Men stortingspolitikerne?

Les også: Stortinget har brutt smittevernreglene over 100 ganger: – Kan ikke ofres på pandemiens alter

Midt i juni tar Stortinget en drøyt tre måneder lang sommerferie. Representantene bør drive valgkamp i ferien (i hvert fall de som ønsker gjenvalg), men til Løvebakken innkalles de ikke – med mindre en nasjonal krise av dimensjoner inntreffer. Alle stortingspolitikerne har i tillegg en vararepresentant. Det er med andre ord ingen grunn til å tro at Stortinget skulle falle ut av funksjon neste trettidøgn.

Da kommer jeg til de delene av kommentariatet som forsvarer Erna Solberg. Fremst i toget går Hege Ulstein i Dagsavisen og Aftenpostens politiske kommentator Kjetil B. Alstadheim. De bekymrer seg for demokratiet her til lands, intet mindre. Siden Stortinget også under pandemien må ha 87 politikere til stede, bekymrer Ulstein seg også for representantenes sosiale velferd: «Det betyr at representanter som er pårørende til folk i risikogrupper må holde seg i Oslo og ikke kan reise hjem til sine kjære. Og det betyr at et smitteutbrudd på et uvaksinert Storting kan få svært alvorlige konsekvenser.»

Gosjameg! som en kjent bergenser en gang sa. Alvorlige konsekvenser, for hvem? Frykter Ulstein kanskje at 338 stortingsrepresentanter blir sjuke samtidig?

Kjetil B. Alstadheim sammenligner Stortinget med kongehuset. Men meg bekjent, fins det bare én vararepresentant på Slottet. Han heter Haakon, og jeg er hundre prosent tilhenger av at han får sin vaksine så fort som overhodet mulig.

Dette handler selvfølgelig ikke om at noen hundre doser til Stortinget vil snu opp ned på hele vaksinasjonsprogrammet. Det dreier seg om hvilke signaler som sendes. Skal de på toppen – helt uten helsemessig eller troverdig politisk argumentasjon – «stikke av»?

Det er rart å se at de middelaldrende kommentatorene Ulstein og Alstadheim ikke skjønner dette; at de i stedet blir så pompøse at det rett og slett blir smått latterlig. Og i denne saken har jeg uvanlige meningsfeller: Høyre-veteranen Michael Tetzschner fillerister sin partifelle justisminister Monica Mæland i «Debatten» - og Tetzschner er ikke akkurat kjent for å være «folk flest»!

Les også: Fortsatt liten støtte for vaksinering av politikere

Den snart 80 år gamle Arne Strand har folket på sin side, og sier det veldig enkelt: «Det er ufattelig at regjeringen kan gjøre noe så dumt.»

Strand har en jobb å gjøre i egen redaksjon, der hans «arvtaker» altså har inntatt et «ufattelig» dumt standpunkt.