Jeg mente det selvsagt ironisk, da jeg i går skrev i en kommentar at den eneste logiske responsen på Molde-ordførerens utspill er å vaksinere Oslo nå.

Men ikke helt. For sjelden har en distriktsordfører til de grader klart å samle landet til forsvar for den ofte så utskjelte hovedstaden. Det kunne vi se på sosiale medier i helga.

Nå er det akkurat dette som skal gjøres, fortalte helsemininister Bent Høie (H) på pressekonferansen i ettermiddag tirsdag:

Nå skal vaksineringen i bydelene Stovner, Alna, Bjerke og Søndre Nordstrand forsterkes. Ikke dramatisk, men forhåpentligvis nok til at smittetrykket kan begrenses i disse mest utsatte bydelene. Det samme gjelder noen av kommunene rundt Oslo.

Les også: Det viktiste er kanskje at Molde-ordføreren får oss til å se det innlysende

Nå vet jeg at Folkehelseinstituttet (FHI) utformer sine råd etter strengt faglige kvalifikasjoner. Men også en undersøkelse som TV 2 har fått gjennomført, viser at 6 av 10 nordmenn mener at at regjeringen bør snu og prioritere kommuner som har hatt mye koronasmitte i vaksine-køen.

Camilla Stoltenberg har altså solid folkelig støtte for sitt råd, som nå blir fulgt av regjeringen og Bent Høie. FHI har også tidligere varslet at dette kunne bli aktuelt, nå når de mest sårbare er ferdig vaksinert på sykehjemmene. Som jeg skrev i kommentaren i går:

«Da må det være slutt på å sende fire og fire vaksinedoser ut til hvert eneste skjær i hele kongeriket, for å være sikre på at alle blir behandlet likt - smitte eller ikke.. (...) I dag er det Oslo som er verst rammet. Da må også Oslo prioriteres først. Det er ikke bare bra for befolkningen i Oslo, det er bra også for resten av landet - fordi mesteparten av smitten til de minste stedene jo ofte kommer fra nettopp Oslo.»

Les også: Ikke gi deg, Raymond Johansen - du har faktaene på din side i korona-kampen

Nå har Nettavisen ment akkurat dette lenge:

Allerede i januar skrev sjefredaktør Gunnar Stavrum at korona-vaksinen må gis til de kommune som trenger det mest - resten kan vente. Og i februar gjentok han at Oslo burde stå på i kampen for å få vaksinert hovedstaden, i fordi Raymond Johansen tydelig hadde faktaene på sin side i korona-kampen

Her pekte han blant annet på gruppen av etikere som opprinnelig vurderte vaksine-strategien, og som først ville vaksinere de i faresonen, og deretter grupper i geografiske områder med spesielt høy smitte.

Men litt tid vil det ta før den nye strategien trer i kraft:

Først må FHI og Helsedirektoratet gjennomgå de jurdiske sidene ved en slik skjevfordeling. Og uansett vil det ikke være aktuelt før det kommer en rekord-ladning på hele 650.000 vaksinedoser i midten av mars. Det betyr, som Høie påpekte på pressekonferansen, at det ikke er planlagt noen påskeferie fra vaksineringen.

Tvert imot må folk stå klare selv om vaksine-beskjeden fra kommunen kanskje kommer på Langfredag.

Eller Good Friday, som dagen heter på engelsk. La oss håpe det.