Gent – Vålerenga 4-0

BRUTALT ER ORDET på Vålerengas første Europa-erfaring etter ti års fravær, om ett ord skal dekke opplevelsen i Gent. Velger du den positive tilnærmingen er ordet lærerikt.

Mot Belgias sjuende beste lag (2020/2021), en seedet europeisk konkurrent som ennå ikke er i sesong, ble Vålerenga rundjult.

Pluss litt til.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Mye skyldes egne feil, altfor mange på grunn av tidsnød og meningsløse balltap i farlige soner.

Alt annet handler om klasseforskjellen mellom belgisk og norsk fotball.

PÅ DEN EUROPEISKE klubbrankingen er Belgia rangert som nummer ni. Norge er 22. Mellom dem og oss er det et hav av kvalitetsforskjeller. Både individuelt og kollektivt er belgisk fotball bedre enn norsk fotball.

Vålerenga fikk erfare det torsdag kveld.

Norsk fotball fikk erfare det torsdag kveld.

FOR ET PAR uker siden startet Terje Liverød en nivå-debatt gjennom å legge fram tall som viser hvor mye som er gått galt i norsk fotball siden vi sist var i et internasjonalt sluttspill med landslaget. Det var for 21 år siden. Parameteret Liverød bruker i sin godt dokumenterte slakt av nivået på norsk fotball, er verdien på spillersalgene ut av Norge.

I sitt innrømmende tilsvar - som begynner med «Ja, han har helt rett Terje Liverød ……..» - bruker NFFs toppfotballdirektør, Lise Klaveness, og G19-trener og NTFs fungerende sportssjef, Pål Arne Johansen, blant annet forskjellen mellom Belgia og Norge for å synliggjøre hva som er gått galt.

Ett av eksemplene som trekkes fram er spillersalgene i 2020.

DER NORGE SOLGTE spillere for 264 millioner kroner i 2020, solgte Belgia spillere for tre milliarder kroner! Og så slutter egentlig ballen å sprette. Belgiske klubber har bedre spillere enn norske klubber. Resten handler om hvorfor.

Les også: Brauten kan bli solgt for 1,7 milliarder kroner, men norsk fotball får ikke bedre skussmål av den grunn

Spillersalg kommer av sportslige resultater - både på klubb- og landslag - og resultater kommer på bakgrunn av utvikling og målrettet, god og riktig satsing.

Derfor er belgiske spillere mer verd enn norske.

Derfor er belgisk fotball bedre enn norsk fotball.

Og derfor er Gent veldig mye bedre enn Vålerenga.

JEG SITTER MED en følelse av at Terje Liverød kanskje smiler litt nå. Mange mener jo han er en dommedagsprofet. En svartmaler av norsk fotball. Men Gent-Vålerenga 4-0 er akkurat det han snakker om, kall det gjerne eksempelets makt.

Her kan du lese flere kommentarer av MortenP

Forskjellene vi så i Belgia denne torsdagskvelden er selve grunnlaget for tallene det ikke er noe poeng å diskutere.

NFF og NTF tar dem i hvert fall inn over seg.

Da bør alle andre gjøre det også.

MOLDES 3-0 OVER sveitsiske Servette hjemme på Aker Stadion er et godt resultat for norsk klubbfotball. Men det forandrer ikke faktum. Det som skjedde på Island - Bodø/Glimts 3-0 over Valur og Rosenborgs 2-0 over FH Hafnarfjördur - må kunne forventes.

Sveits er for øvrig nummer 19 av 55 nasjoner på den europeiske klubbrankingen, der Norge altså er 22.

Island er 52.

Les flere meninger fra Norsk debatt