Jo, i en kommentar i Aftenposten mener hun at minoritetene ikke slipper til. Jan Bøhler skygger nemlig for alle ressursene og alt det gode, ikke-voldelige, fredelige som finnes i Groruddalen. Det er på linje med å bedrive lokalhistorieforfalskning.

I beste fall er hun så selektiv i sin velmenende tilnærming for Groruddalens minoritetsungdom, at hun rett og slett ikke evner å ta innover seg at hvite Bøhler gjør mer for dem enn deres egne foreldre har kapasitet til, der hvor vi står nå i integreringsprosessen.

Nazneen vil ha mindre Jan Bøhler og mer «ressursene» i Groruddalen frem. Men hva er det som får Aftenposten-kommentatoren til å tro at Jan Bøhler har holdt på med noe annet enn nettopp det siden 80-tallet?

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Hvem spenner bein på hjelpen?

Det er åpenbart at Aftenposten-kommentatoren er i valgkampmodus, for det egentlige målet for dette forsøket på å deligitimere Bøhler er ikke å skrive en faktabasert kommentar, men å kritisere Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum fra å forsøke å belyse hvilke politiske løsninger som kan gjøre samfunnet tryggere og mer inkluderende.

Khan-Østrem klarer til og med å avslutte sin kommentar med å spørre Jan Bøhler:

«Det er ikke slik at problemer ikke finnes. Men Groruddalens utfordringer trenger en mer kompleks tilnærming enn det Bøhler velger å løfte frem. Har han noen gang tenkt på at hans stadige rop om mer lov og orden bidrar til å spenne bein på de samme ungdommene han vil hjelpe?»

Her må man spørre tilbake: Har du Nazneen, tenkt på at ved å skrive en slik kommentar viser du hvem det er som egentlig spenner bein på hjelpen?

Og det er ikke Jan Bøhler, men godt voksne kvinner fra øvre middelklasse, som i sin velmenende og dårlig skjulte forsøk på å stoppe en lokalpatriot fra å bidra med livsviktige løsninger, som er de som spenner bein. Og som selv snubler i krysspunktet.

Hvor var du da Jan Bøhler hjalp?

Nazneen, jeg har jobbet tett med ungdom i Groruddalen, og jeg har fulgt Jan Bøhlers arbeid for Groruddalen i en årrekke.

Det har åpenbart du også, for du skriver at det er lett å ikke la seg imponere. Men hvor var du da Jan Bøhler stilte opp for ungdommene og lokalmiljøet? Da de ble knivstukket, ranet, drept, truet, forfulgt, jaget eller ikke inkludert i de politiske løsningene de selv ropte og skrek om?

Var du der, da Jan Bøhler gjennom idretten, musikken, bursdag og begravelser sto skulder ved skulder med alle i dalen og så de voldelige og ekskluderende kreftene rett inn i øynene?

Var du der da han drakk kaffe med de lokale gründerne, som rett utenfor dørene til lokalene sine ble truet av gjenger, mens politiet ikke løftet en finger?

Det er så lett å be en lokalpatriot om å dempe seg, mens man selv sitter trygt bak skrivebordet sitt. Men virkeligheten for Groruddalen, og de problemene, som du selv anerkjenner Nazneen, løser man ikke ved å forsøke å angripe folk som faktisk gidder.

Og særlig ikke en som Jan Bøhler, som har giddet siden 80-tallet, og fortsatt er fysisk tilstede i alle hendelser som skjer, på godt og på vondt i dalen han selv er fra.

Senest etter skyteepisoden på Trosterud, hvor Bøhler møter opp, snakker med folk, spør dem hva som egentlig har skjedd, hvordan de har det, hva som bekymrer dem akkurat nå. Og sist men ikke minst, lytter når de svarer på spørsmål som: Hva hindrer dere i å være trygge, og leve normale liv i dalen som også tilhører minoritetene?

Bøhler bruker tiden sin til å være sammen med dem og synlig i dalen også når det stormer som verst. Gjør du det, Nazneen?

Les også: Det gjelder trygghetsfølelsen

Bøhler går der om natten som en ravn, selv om det blir kastet steiner etter dem.

Han går der på dagen, han inviterer foreldre, ressurspersoner, kunstnere og artister, han møter opp på de lokale skolene, han snakker med lærerne, han heier på foreldre og ungdommer og det lokale næringslivet, han bidrar selv og oppmuntrer de kreative samfunnsbyggende prosessene.

Hvordan kan en slik kompleks tilnærming som Bøhler, ganske alene bidrar med, være noen hinder for ressursene i dalen?

Bøhler kan ikke gjøre bildet av Groruddalen komplett helt alene

Det største hinderet er når en kommentator med så lang erfaring fra offentligheten, som det du har Nazneen, begår lokalhistorieforfalskning ved å angripe Bøhler, istedenfor å bruke spalteplassen til å heller fremme det du mener ikke er kommet godt nok frem i offentligheten.

Selvsagt kan ikke Jan Bøhler alene gjøre bildet av Groruddalen komplett. Men det bidrar heller ikke du med Nazneen, når du forsøker å spenne bein på den personen som kanskje har bidratt mest til å sette Groruddalen på det politiske kartet og minne offentligheten på at vi må inkludere dem i våre demokratiske prosesser.

Når unge norsk-somaliske menn skriver at de var redd folk skulle tro de solgte hasj og var gjengmedlemmer, så er det fordi andre unge med minoritetsbakgrunn faktisk gjør det.

Da er det disse samfunnssviktende delene som bør tas tak i, ikke mennesker som forsøker å finne løsninger på dem?!

Man må selv være der for å forstå det komplekse. Var du der Nazneen, da Bøhler aktivt samlet inn penger til Granittrock, så det kunne bli en stor rusfri festival for barn og unge og familiene deres som samlet 15-25.000 mennesker, og har gitt Groruddalen noe mer å være stolte av?

Her kan du lese flere kommentarer fra Shabana Rehman

Var du der da Jan Bøhler, som sitter i hovedstyret i IL, og har jobbet i ni år for å få Groruddalen opp på et så høyt nivå i fotball at det inspirerer barn og unge, og gir Groruddalen positiv status og oppmerksomhet?

Kort tid etter masseslagsmålet i 2007, som endte med drap på Kalbakken, hvor Bøhler vokste opp, møtte han lederne i det tamilske miljøet, og de planla hvordan vi skulle ta tak i det. Det ble blant annet folkemøte for tamilene om det noen dager etterpå.

Senere har det vært svært få hendelser i det tamilske miljøet. Har du hørt om dette arbeidet Nazneen?

Og jeg har ennå ikke kommet inn på Groruddalstinget, som Jan Bøhler har ledet, og som har inkludert store ressurser fra minoritetsmiljøene og fått nasjonale artister, politikere, foreldre og lokale ressurser engasjert i de politiske løsningene.

Mer av Bøhler, ikke mindre

Det du savner Nazneen, er et savn jeg deler med deg:

Om å få frem alle de fantastiske familiene, ressursene, talentene i Groruddalen og ellers i de fleste multietniske miljøer i dette landet. Det er noe Jan Bøhler har brukt mange år av livet sitt, tiden sin og engasjementet sitt på å få frem i offentligheten.

For at de skal nå ut til offentligheten må de føle seg trygge, da kan man ikke hoppe bukk over å faktisk ta opp hva det er som hindrer dem. Det gjør Jan Bøhler, selv om han selv har fått føle dette på kroppen.

Les mer fra Norsk debatt her

Selv om hans egne familiemedlemmer er blitt ranet. Selv om han vet at han selv står på listen over de menneskene som får gjengenes spesielle oppmerksomhet. Han gjør det av kjærlighet til Dalen. Og for menneskene som bor der, så de ikke lenger er fremmede i eget land.

Hadde kommentatorer som deg faktisk vært der, Nazneen, hadde ditt perspektiv også vært mer rettet mot de som i realiteten spenner bein på utviklingen. For virkeligheten er nettopp mer kompleks enn det du formidlet.

Mer av Jan Bøhler - ikke mindre. For alternativet er en dal ingen ønsker.