Mandag 5. april la FNs klimapanel frem sin tredje delrapport på under et år. Nok en gang varsler verdens fremste klimaforskerne kode rød for planeten vår.

Samtidig som de globale varsellampene blinker har vi en regjering som sår tvil om sine egne klimamål, og nekter å lytte til forskning. Selverklærte klimapartier blir visst fort grå når de får sorte biler.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Mangler handlekraft

Aldri før har vi sett konsekvensene av klimaendringene så tydelige som nå. Hetebølger, stormer, vannmangel og utryddelse av dyre- og plantearter har blitt hverdagskost. Likevel er dette bare starten på katastrofen vi vil se dersom vi ikke kutter utslippene umiddelbart. FNs nyeste rapport viser at utslippstoppen må være nådd innen 2025 dersom vi skal ha en sjans til å begrense oppvarmingen til 1,5 grader. Bildet som males er dystert, men likevel finnes det håp.

Vi har teknologien og løsningene – vi mangler bare politikere med handlekraft.

Da er det på grensen til parodisk å se regjeringen diskutere om man i det hele tatt skal holde tidsskjema på dagens klimamål. Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Senterpartiet, tok til orde for å utsette Norges gjeldende klimamål og sin egen regjeringspolitikk knappe seks måneder etter at de kom til makten. Det må være norgesrekord i å undergrave sin egen regjering raskest mulig.

Les også: Ingen er så hårsåre som bilistene

Slikt kunne vi kanskje unnskyldt om det var en «løs kanon» som fyrte av, men det avkreftet hennes partileder Trygve Slagsvold Vedum da han var på Debatten. Der nektet finansministeren å svare på om klimamålet ligger fast, og mente «det ikke var krise om vi ikke nådde det». Det er hårreisende fra mannen som styrer pengebingen i Norge.

Senterpartiet er godt i gang med å luke ut klimaambisjonene fra regjeringskontorene som om de var ugress i åkeren.

Norske politikere må lytte

Til tross for at vi har en av verdens høyeste andel av klimafornektere, er det vår egen finansminister som utgjør den største trusselen for å nå klimamålene våre. Han som tilsynelatende forstår alvoret, men som likevel nekter å gjøre noe med det. Senterpartiet i regjering er intet annet enn klimafornektere i fåreklær.

Det er flaut å bevitne regjeringens handlingslammelse i møte med vår tids største krise. Når verden skriker etter handling, må norske politikere lytte. Vi må kutte utslippene, ikke klimamålene.

Les mer fra Norsk debatt her