Gå til sidens hovedinnhold

Velferdsstaten som sier ja til rumpemalere og nei til alvorlige syke

Hva slags land har egentlig Norge blitt?

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Blir du alvorlig syk i verdens rikeste land kan du risikere å ikke få den behandlingen du trenger for å overleve fordi staten mener den er for dyr.

I samme land deler staten ut millioner av skattekroner til kunstnere som urinerer på scenen, kaster avføring på publikum og spruter maling fra rumpa.

Dette er ingen andre land enn Norge.

Hva slags land har Norge egentlig blitt?

Norge har blitt et land som sponser korrupte statsledere med svindyre luksusfly, deler ut milliarder av skattekroner i bistand som ingen har kontroll på, bygger toalett i gull, hugger ned trær for så å sette opp noen andre og deler ut millioner til kunstnere som ruller rundt i sin egen avføring og drikker sitt eget piss foran publikum.

Les også: Stor oversikt over oljeinntektene i Norge: – Spesielt overrasket over Oslo og Viken

På toppen av det hele vil politikere ha et nytt regjeringskvartal som anslås å koste 36,5 milliarder skattekroner før antatt budsjettsprekk. Med en pris på 7,8 millioner kroner per kontorplass. Dette er hele 23,7 milliarder mer enn hva verdens høyeste bygning, Burj Khalifa kostet å bygge.

Symbolpolitikk

Er man så uheldig at man lider av en sjelden sykdom som kan behandles men ikke har penger til å betale for behandlingen selv, så skulle man nesten tro at verdens mest generøse stat vil hjelpe deg.

Da må man tro om igjen.

Norske politikere bruker millioner og milliarder på symbolpolitikk for å fremme sin egen ideologi. Og de er verdensmestere i å bruke penger. Men når pengene går til andre enn seg selv, da er ting for dyrt.

Når pengeinnsamlinger blir løsningen

I den siste tiden har det vært mye oppmerksomhet i media rundt Torger Inge Sætre som lider av en alvorlig øyesykdom som vil gjøre han blind dersom han ikke får gjennomført behandlingen han trenger.

Det er kun en type operasjon som kan redde synet hans. Med et engangsbeløp på 3,3 millioner kroner mener det norske helsevesenet behandlingen er for dyr. Torger må betale ut av egen lomme.

Skal staten begrunne avslaget med at behandling vil være for dyr, så må de også tenke på hva det vil koste samfunnet hvis Torger går blind og ufør resten av livet.

Ifølge arbeidsdepartementet koster en «ung ufør» som står utenfor arbeidslivet fra 25-årsalderen samfunnet hele 15 millioner kroner.

Torger har ikke råd til å betale selv, så familien startet en pengeinnsamlingsaksjon på nett for å kunne få råd til operasjonen. Kan vi virkelig godta dette?

Et annet eksempel er Siw Beate Reistadbakken Wold som ble diagnostisert en uvanlig type brystkreft med spredning til lymfer og lever.

15. april samme året ble det godkjent en ny behandling som kan hjelpe pasienter med den type brystkreft. Men fordi hun allerede hadde vært til behandling før 15. april så var hun ikke kvalifisert til å få immunterapi.

Hadde hun fått påvist kreftsykdommen etter 15. april, hadde det vært en stor sjanse for at hun ville fått dekket behandlingen av det offentlige.

Siw hadde ikke råd til å betale for behandlingen selv, derfor valgte hun å opprette en pengeinnsamlingsaksjon på nett.

Norge har sviktet dem.

Det blir ulikheter i samfunnet

Har du en tjukk lommebok kan du kjøpe deg behandling i inn- og utland, medisiner og ta i bruk de stadige nye behandlingene. Dette har ikke vanlige folk råd til.

Les mer fra Norsk debatt her

Det er helt forferdelig at i verdens rikeste land så ser vi at alvorlig, og dødssyke mennesker må be om penger på internett for å ha en sjans til å overleve. Slik skal det ikke være, og sånn kan vi ikke ha det.

Den norske stat har råd, men staten prioriterer det ikke. Dette fører til økte klasseskiller, og ulikheter i samfunnet.

Nå må politikere begynne å ta ansvar. Det må bli slutt på alt sløseriet, og den hensynsløse bruken av skattebetalernes penger.

I all den tid vi har et offentlig helsevesen, så skal alle få den behandlingen de trenger. Våre foreldre og besteforeldre har vært med på å bygge opp Norge til å bli «verdens rikeste land».

Slik landet styres i dag så er det mer passende å kalle det «verdens dummeste land».

Alexander Vågsvoll, organisatorisk nestformann i Viken, Fremskrittspartiets Ungdom, Moss

Kommentarer til denne saken