(Bergensavisen)

Facebook-gruppen «Tannbehandling/Økonomi» hadde sin oppstart 7. august 2020. En pensjonert tannlege som i årevis har engasjert seg i å likestille tannhelsetjenester med legetjenester, fikk med seg tre administratorer til å danne en gruppe som i dag har nesten 66.000 medlemmer.

På samme måte som de store partier jager i flokk så gjør vi det samme. Gruppen har vokst i voldsom fart. Vi trenger ikke noen dyrebeskyttelse. Vi jager mot det ultimate faktum at sykdommer i munn, tenner og kjever bør likestilles med sykdommer ellers på eller i kroppen.

På siden vår leser vi om alle de menneskelige tannhelse- tragediene enkeltmennesker opplever fordi økonomien setter bremsene på! For oss hersker det en dyp uforstand å hevde at vi ikke har råd til denne rettferdighet.

Tannhelsepolitikken vår er utgått på dato

Tidligere helseministre har uttalt at nåværende ordning er forankret i historien. Derfor hevder vi med god grunn at vår tids tannhelsepolitikk for lengst er utgått på dato.

Les også: Gir bort behandling verdt flere titalls tusen: – Har ikke vært hos tannlegen på fem år

Munnhulen er en sentral anatomisk kroppsdel der fordøyelsen starter. Inntak av mat og drikke og smaksopplevelser starter her. I tillegg er også munnhulen et sted der vi ser at mange sykdommer har sin debut.

At betennelsestilstander i dette området også kan være grobunn for systemiske sykdommer er i dag velkjent. Tannlegeutdannelsen er på mange måter å regne som en medisinsk spesialitet.

Vår medisinske bakgrunn er omfattende og grundig og dette gjør oss mer kvalifisert til å stille diagnoser i denne delen av kroppen.

Hvor er godene?

Politikk er forenklet sagt å fordele goder. Dagens tannhelsepolitikk viser en fullstendig mangel på dette.

Hør bare på hva Arbeiderpartiets representant i Helse- og Omsorgskomiteen uttaler: «Når folk med dårlig økonomi ikke har råd til nødvendig tannbehandling ødelegger det i verste fall deres liv».

Det totale helsebudsjett i Norge utgjør cirka 317 milliarder kroner. Det vil påløpe samfunnet cirka 12 milliarder kroner å inkludere tannbehandling i et slikt budsjett. Ingen politiker med respekt for sine velgere kan hevde at dette er noe vi ikke har råd til. Da holder de sine velgere for narr!

Les også: Jan Bøhler (Sp) ut mot Raymond Johansen (Ap): - Ikke godt nok!

Som interessegruppe har vi vår rett til å være uenig med dagens ordning. Dette kalles demokrati. Vi har lov til å være uenig med flertallet. I tillegg har vi også mulighet til aktivt å delta i beslutningsprosesser. Saken vår er definitivt en slik prosess.

Med det enorme engasjementet gruppen vår etter hvert viser, føler vi bokstavelig talt at vi har rykket opp i eliteserien.

Vi er nærmere Barcelonas Camp Nou enn Brann Stadion.

Medlemmer forteller om sine tragedier. De blir skremt og de blir sinte. Forestillingen om det gode liv er for mange for lengst utsolgt. Dype fysiske og psykiske tanntragedier har endret livene deres totalt.

Selv for livets glade gutter har solen gått ned. Helt ned!

Fjern den sosiale forskjellen

I en slående kommentar i Bergens Tidende i fjor påpeker Jens Kihl at «Tannhelse er det store, gapende hullet i velferdsstatens perlerad». Den usosiale tannhelsepolitikken er et klasseskille midt i ansiktet på nordmenn.

Det er skamfullt for dem som går rundt med dårlig tanngard. Det burde i stedet være en skam for et land som ikke klarer å løse en slik velferdsoppgave, skriver han.

Les også: Fryktar Høgre kunnskap?

Hva er det gruppen vår med alle dens medlemmer ber om?

  • Vi ber om at den sosiale forskjellen mange opplever med tanke på tannbehandling blir fjernet. Vi ber om en egenandelsordning på lik linje med all annen legebehandling.
  • Vi ber om forståelse for det faktum at sykdommer i munn, tenner og kjever må likestilles med sykdommer ellers på eller i kroppen og dermed utløse økonomisk refusjon som all annen legebehandling.

Det skal ikke være mulig å lese historier om at noen må dytte Paralgin Forte ned på en blottlagt tannnerve, eller dyppe en q-tips med vodka ned i hullet for å stoppe tannverken.

Les også: Riksrevisjonen slakter politiet: – Alvorlig

Vi ber derfor om at samtlige politiske partier nå samler seg om en felles tannhelsepolitikk som er våre innbyggere verdig.

Det er på tide at velferdsstaten trenger en skikkelig rotfylling!