Nett på sak Dette er kommentarer skrevet av Nettavisens sjefredaktør.
Bensinpris til 30 kroner per liter kan bli det neste opprøret mot regjeringen til Jonas Gahr Støre, og raseriet blir ikke mindre av at de ansvarlige konsekvent snakker om opprydning etter åtte år med Erna Solberg.
Velgerne er ikke dumme, og de har ikke så dårlig hukommelse:
- Da Erna Solberg gikk av, lå boligrentene under to prosent. Nå kan de bli fem prosent i løpet av det neste året.
- I mai i fjor var prisstigningen 2,7 prosent - i mai i år er den mer enn fordoblet til 5,7 prosent.
- Bilister og huseiere har fått vinterens strømsjokk og dagens bensinpriser «på kjøpet».
På den nylige LO-kongressen snakket LO-leder Peggy Hessen Følsvik om at åtte år med Erna Solberg var som å løpe maraton i sirup, og Ap-leder Jonas Gahr Støre sa at det var nødvendig med en storrengjøring etter åtte år med Erna Solberg.
Les mer: LO-lederen langer ut mot Høyre: -Erna Solberg skal ikke tilbake!
Den repeterende hakkingen på forgjengeren gjør lite inntrykk på velgerne. Fra valget i september i fjor og til gjennomsnittet på målinger i dag, har regjeringspartiene tapt 311.000 velgere.
Ved valget fikk Senterpartiet og Arbeiderpartiet nesten 1,2 millioner velgere og 39,8 prosent av stemmene.
Hadde det vært valg i dag, ville de fått 875.000 stemmer og 29,4 prosent, basert på Pollofpolls gjennomsnitt av galluper.
Forskjellen på å bestemme og ombestemme
I likhet med Erna Solberg har også Jonas Gahr Støre fått kriser å håndtere.
Men i motsetning til Erna Solberg har Jonas Gahr Støre bare sjeldent tatt styringen.
Innimellom føles det som om Sp-statsrådene er alene hjemme, som det ferske katastrofale vedtaket om å gjenåpne gamle sår og kaste Kristiansand ut i en ny opprivende debatt om oppsplitting.

Omkampen er så uansvarlig at man må lure på om det er voksne i regjeringen
En regjering som gir bøndene 10,9 milliarder kroner i tidenes jordbruksoppgjør, kan ikke en uke etterpå snakke om bekymring for inflasjon. Og når du ombestemmer deg og likevel har penger til Ocean Space Centre til 6,9 milliarder kroner, så virker det hult å være bekymret for offentlig ressursbruk.

Gigantisk milliardsluk
Bensinprisene er det neste som treffer regjeringen
Frp-leder Sylvi Listhaug (som aldri har vært noen fan av den rødgrønne regjeringen) trykker på et ømt punkt når hun uttaler at dette er «den mest handlingslammede regjeringen jeg kan huske Norge har hatt».
Velgerne husker at regjeringen ble slept rundt før de landet på dagens strømstøtte, og det neste som kommer til å treffe tungt er bensinprisene.
De to sakene har likhetstrekk: Det offentlige tjener stort på dyr strøm og høye bensinpriser - både som råvareselger, og gjennom skatter og avgifter. Når oljeprisen stiger, renner pengene inn i statskassen. I neste omgang stiger pumpeprisene på bensin og diesel, og da tjener staten dobbelt på merverdiavgift og bensinavgifter.
Av en pumpepris på 27 kroner, går rundt 45 prosent - eller rundt 12 kroner - rett i statskassen.
Titusenvis av kroner på dyr strøm og bensin
For norske strømkunder er marerittet ikke over. Selv i dag, hvor det er sol og varmt i hovedstadsområdet, ligger strømprisen på 1,40 kroner per kilowattime - før avgifter og nettleie. Prisen er mangedoblet siden Jonas Gahr Støre tok over for Erna Solberg.
Bensinprisene er også fordoblet.
Nettsiden Smartepenger har en drivstoffkalkulator som viser hvordan avgiftene slår ut. Hvis du har en bensinbil som bruker 0,7 liter på milen og kjører 20.000 kilometer i året, så betyr dagens bensinpriser at du betaler 17.000 kroner i avgifter til staten.
Velgerne har fått med seg at finansminister Trygve Slagsvold Vedum er mer bekymret for statskassen enn for folk flest, og opplever at han har glemt løftet om at bensinprisen ikke skal over 20 kroner per liter. Når Frp-lederen foreslår å fjerne alle bensinavgiftene, så ville det senket pumpeprisen fra 27 kroner til rundt 15 kroner per liter.
Hvis man lurer på sprengkraften i dyr bensin, så er det bare å lese litt rundt på Facebook.
Forskjellen på å ha ansvar og å ta ansvar
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum har ansvar og må ta ansvar, selv om det ikke er deres skyld at Ukraina-krigen har fått energiprisene i Europa til å eksplodere og internasjonale leverandørkjeder til å rakne.
Vi velger ikke ledere som skylder på forgjengerne eller som bortforklarer manglende handlekraft (som i pass-saken) med at vi gjør så godt vi kan. På ni måneder er Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum forvandlet fra mannen som skulle redde distrikts-Norge til han som er ansvarlig for de dårlige tidene.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har blitt finansministeren for dårlige tider
Jonas Gahr Støre kan bedre
Om kort tid holder statsminister Jonas Gahr Støre sine halvårlige pressekonferanse. Det er en god anledning til å reflektere over hvorfor ting har blitt som de har blitt. Jeg tror det er et godt tips til statsministeren å kutte ut beskyldningene mot forgjengerne, og heller bruke enhver anledning til å fortelle hva de gjør - og hvordan vi skal få det bedre som følge av det.
Et godt sted å begynne er å senke avgiftene på bensin og diesel. På kort sikt vil det få ned inflasjonen og dempe behovet for å sette opp rentene. Det er bra for hans støttespillere i LO (som nå må oppleve at lønnsoppgjøret er gjort på sviktende grunnlag), og det kan dempe gemyttene i befolkningen.
Samtidig må statsminister Jonas Gahr Støre steppe opp til den statsmannen han glimtvis viser at han har i seg. Befolkningen trenger en trygg leder som gir oss fremtidstro, og ikke en vinglete person som bare skylder på forgjengeren.
Så langt har regjeringen fått stadig flere til å savne Erna Solberg.