Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Dette blodsugende edderkoppdyret er ikke kresent og bruker gladelig fugler, reptiler eller pattedyr for å slukke sin blodtørst.

Flåtten i seg selv er ikke farlig, men den kan være bærer av mange ulike sykdommer som kan bli alvorlige for både dyr og mennesker.

Hunder og katter kan bli syke etter flåttbitt

Den vanligste flåttbårne sykdommen i Norge er borreliose, som skyldes bakterien Borrelia burgdorferi.

Som kjent kan denne gi et langt og komplisert sykdomsbilde hos oss mennesker. Både hunder og katter kan også smittes av borrelia. Katter blir sjelden syke, men hundene kan bli veldig dårlige.

Borrelia kan forårsake akutt sykdom med feber og nedsatt allmenntilstand, eller et kronisk forløp med leddbetennelser og halthet. I noen tilfeller kan borreliose føre til nyreskader, skader på hjertet eller nervesystemet.

Les også: Borreliose hos hund

Flåtten krysser landegrenser

Flåtten trives aller best langs kysten på Sør- og Østlandet, men det finnes flått så langt nord som Nordland - og så høyt som 1000 meter over havet.

Den lever der det er tett vegetasjon med gress, busker, kratt og skog. Siden flåtten også kan leve på fugler, kan den lett krysse landegrenser.

Trekkfugler som trost og rødstrupe tar med seg ulike eksotiske flåttarter til Norge.

Her kan du lese flere innlegg fra Aja Nafstad.

Dyreeiere mer utsatt

Forskning viser at hunde- og katteeiere har 1,83 ganger større sjanse for å finne flått krypende på seg selv. Dyr som har lang pels får mer flått enn de med kort pels, fordi det er lettere for flåtten å holde seg fast.

Figuren viser hvor flåtten biter, oftest på hals og hodet.

Slik beskytter du hunden og katten mot flått

Det finnes mange gode preparater mot flått for både hund og katt.

Fordelen med preparatene vi har tilgjengelig til kjæledyrene, er at de faktisk dreper flåtten, i motsetning til midlene mennesker kan bruke som kun «skremmer» flåtten.

Les også: Flåttsmitte: Får du dette utslettet, er det én behandling som gjelder

Man kan velge mellom tabletter, halsbånd og påflekkingsmidler.

Så lenge de brukes riktig har de meget god effekt. Nå finnes det også tabletter til katt som gis én gang i måneden.

Det er viktig å bruke et reseptbelagt flåttmiddel som veterinæren din forskriver. På nett og i dyrebutikker får man også kjøpt ulike midler som skal hjelpe mot flått.

De fleste av disse har dårlig effekt, i verste fall kan de være skadelige for kjæledyrene hvis de inneholder stoffer som f.or eksempel hvitløk.

Les også: Disse preparatene finnes mot flått

Sjekk kjæledyrene for flått hver dag

Selv om man gir kjæledyret flåttbehandling er det lurt å se gjennom pelsen hver dag.

Flåtten må ha hudkontakt og eventuelt bite før den dør. Det betyr at hos dyr med lang pels kan flåtten krype i pelsen uten å dø - og dermed bli med innendørs og krype over på møbler, senger og oss.

Les også: Flåtten kryper høyere

Det finnes vaksine mot borrelia for hunder, men dersom flåtten dør eller fjernes innen 24 timer er det sjelden at borrelia-bakterien overføres.

Det er derfor viktigst at kjæledyret får behandling mot flått.