Helsebyråkrater er nå godt plantet inn i dine ferie- og helgeaktiviteter.

Salikatt bryggeri i Stavanger risikerer bot fordi enkeltpersoner har tagget dem i, eller er blitt avbildet, med bryggeriets logo på sosiale medier.

Les også: Parodiske alkoholregler ødelegger all respekt for de fornuftige reguleringene

Det er da altså ikke bryggeriene selv, men enkeltpersoner, som vil legge ut bilder av hyggelige stunder og dele.

Ifølge Helsedirektoratet skal bedrifter straffes for hva fornøyde kunder selv velger å dele på sosiale medier.

Det verste er at dette bare er en liten del av en lang liste av idiotiske forslag fra ulike helse- og alkoholbyråkrater som jobber hardt for å være mer katolsk enn paven.

Sommeren for to år siden hadde næringsetaten i Oslo en hilsen til serveringsbransjen, som etter flere år med pandemi prøvde å stokke seg på beina igjen. Etaten kom på besøk, og ga prikker i øst og vest og mente at etiketter, tomme vinflasker og informasjon skrevet på en tavle var brudd på loven om alkoholreklame.

I 2020 kom helsedirektoratet med en ny tolkning av regelverket hvor de mente at små skilt på Vinmonopolet hvor det sto «nyhet», var reklame. Informasjon om hva som er nye produkter var noe helsedirektoratet mente var kamuflert som reklame.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Snakk om å se konspirasjoner der de ikke eksisterer. Heldigvis snudde de, men det var kun etter politisk press om at regelen var feiltolket. Denne sommeren kom også Oslo kommune på besøk til Gin-festivalen i Oslo.

De ga ut flere prikker. Ikke fordi gjestene var overstadige beruset, eller mindreårige ble skjenket, men fordi det var logoer på serveringsutstyr som glass, servietter og rørepinner.

Norsk alkoholpolitikk skal være streng, men den skal også være forutsigbar.

Winston Churchill sa en gang at «hvis det vedtas 10.000 regler, mister man respekten for loven».

Reglene for norsk alkoholreklame har ikke blitt endret siden 1975, og nye tolkninger blir rigide og umulige for aktørene å forholde seg til. Kommer det flere idiotiske utspill og strenge regler mister folk respekten for loven, og svekker oppslutningen til de store linjene om en streng men rettferdig alkoholpolitikk.

Les også: Dette gjør en «hvit måned» med kroppen din (+)

Reguleringsivrige byråkrater skaper bare frustrasjon for næringen, og de aktørene som rammes prøver simpelthen å skape en sunn alkoholkultur som tar en sterk norsk mat- og drikkekultur på alvor.

I tider som nå, hvor de fleste av oss merker de økte prisene, høyere renter og dyrere strømregninger, forventer vi at staten prioriterer innad i sine egne direktorater.

Jeg foreslår at byråkrater som henger på sosiale medier for å bøtelegge lokalt næringsliv, eller skjenke-kontorer som blir politi for hva slags kunst og dekor som er tillat å henge på veggene i restauranter, kan finne seg noe annet å gjøre.