Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.
Hvis noen skal kalles vinnere under pandemien, må det være dagligvarebransjen. Det er dem vel unt. Men de trenger ikke en landbruks- og matminister som går på barrikadene for å skjerme dem fra god, gammeldags priskonkurranse.
Særlig ikke når taperne er oss forbrukere som må betale for dyrere mat i butikkene.
Vi står i en situasjon med skyhøye strømpriser, stor usikkerhet knyttet til korona og jobb, og Støre-regjeringens økte skatter og avgifter for folk flest, fra nyttår.
Men hva var landbruks- og matminister Sandra Borchs (Sp) største bekymring? Jo, at julematen var blitt billigere. Borch vil at matbutikkene skal gå sammen om å slutte med «priskrig» på mat.
Det er i beste fall umusikalsk. I verste fall vitner det om en regjering som vil ha mindre sunn konkurranse blant dagligvarekjedene. Det vil bety enda dyrere mat for deg og meg. Den typen statlig styring tar utgangspunkt i en ideologi verken Høyre eller Senterpartiet normalt er særlig komfortable med.
Høyre er glade for konkurranse som gagner vanlige folk, særlig i en spesielt vanskelig situasjon.
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
Sunn og god konkurranse er bra for forbrukeren
«Priskrig» betyr i praksis sunn og god konkurranse som kommer alle som handler matvarer til gode. Butikkene konkurrerer på pris for å tiltrekke seg kunder. Slik skal det være i en åpen markedsøkonomi som vår. Dagligvarekjedene har hatt gode tider de siste par årene, og reduserer før høytiden prisene på mat når folk skal gjøre julehandelen.
Lytter man til statsråden kan man få inntrykk av at billig kålrot påvirker bøndenes inntekter. Men det stemmer ikke; bøndene har allerede fått pengene sine. Det er kjedene som taper dersom de velger å selge kålrot med tap for å lokke kunder til butikken.
I Stortinget denne uken uttalte Borch at hun også ønsker å se på importvern og handlingsvernet innenfor toll. På godt norsk betyr det at hun vil lempe større avgifter over på forbrukeren, som ender opp med å betale enda mer enn før. Det er vi kritiske til.
Rørende omsorg for dagligvarekjedene, men ikke for folks lommebok
Vel så alvorlig er det at Borch altså ser ut til ta til orde for prissamarbeid blant kjedene, altså at de skal samarbeide om å unngå priskonkurranse. Skulle kjedene bli enige om å slutte med en bestemt type tilbud vil vel det kunne være ulovlig prissamarbeid i Konkurransetilsynets øyne.
Sandra Borchs uttalelser både i VG, og på Stortingets talerstol denne uken vitner om rørende omsorg for de store dagligvarekjedene. Men omsorgen for sunn markedskonkurranse og folks lommebok i en hverdag med økende utgifter glimrer med sitt fravær.
Vi trenger ikke høyere avgifter, mer skatt og dyrere matvarer. Høyre vil fortsette å gi familier og bedrifter større økonomisk frihet ved å senke skatter og avgifter. Det er spesielt viktig i den situasjonen vi står i akkurat nå.