I en nylig publisert debattartikkel i Nettavisen ble det påpekt problematikken med influensere som gir råd om naturlig prevensjon basert på personlige erfaringer og ikke evidensbasert kunnskap. Artikkelen argumenterte for at influensernes egne prevensjonserfaringer ikke kan eller bør betraktes som sannheter for tusenvis av følgere.

Les debattinnlegget: Influenseres egne prevensjonserfaringer etableres som sannheter for flere tusen følgere

Mens dette er et gyldig poeng, er det viktig å også understreke at det finnes vitenskapsbaserte metoder for naturlig prevensjon som kan være svært effektive når de praktiseres og læres riktig. Derfor skal jeg nevne noen grunner til at det er viktig å tilgjengeliggjøre kunnskap og opplæring om naturlig prevensjon, og hvordan dette kan hjelpe enkeltpersoner til å ta kontroll over sin reproduktive helse.

Fertility Awareness-Based Methods (FABMs) er en type naturlig prevensjon som baserer seg på å forstå kvinners fertilitet gjennom observasjon av kroppens symptomer og tegn på eggløsning. Disse metodene skiller seg fra enkle apper og å «telle dager» ved å være mye mer presise og effektive.

Bemerkelsesverdig suksessrate

Den mest effektive gruppen av FABMs kalles sympto-termale metoder, da de kombinerer observasjon av både symptomer (for eksempel fertilt livmorhalsslim) og temperaturmålinger. For å lære disse metodene på en sikker måte, er det anbefalt å få veiledning fra en sertifisert instruktør.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

En av de mest annerkjente metodene for naturlig prevensjon er Sensiplan-metoden. En stor studie på denne metoden, publisert i 2007 i tidsskriftet «Human Reproduction», involverte mer enn 900 par som brukte Sensiplan-metoden i mer enn 7000 sykluser. Studien viste en svært lav feilrate på 0,4 prosent og kun tre graviditeter ble rapportert.

Dette er en bemerkelsesverdig suksessrate for en prevensjonsmetode som ikke innebærer bruk av hormoner eller medisiner. Studien viser at med riktig opplæring og praksis, kan naturlig prevensjon være like effektiv som andre prevensjonsmetoder. Flere andre studier på FABMs viser på lignende resultater.

Fortsatt behov for forskning

Selv om de eksisterende studiene på sympto-termale metoder for fertility awareness har gitt lovende resultater, er det fortsatt behov for mer forskning på disse metodene for å bekrefte deres sikkerhet og effektivitet på stor skala.

En årsak til at det ikke blir forsket nok på disse metodene, kan være på grunn av mangel på økonomisk insentiv. Siden symptom-termale metoder for fertility awareness ikke involverer medikamenter eller enheter som kan selges eller patenteres, er det ikke like attraktivt for farmasøytiske selskaper å investere i denne typen forskning.

Dette kan føre til at det blir mindre midler tilgjengelig for forskning, selv om resultatene fra tidligere studier tyder på at det er svært effektivt og har potensiale til å være et verdifullt alternativ for mange kvinner.

Det er en uheldig situasjon, da det er viktig at kvinner har tilgang til forskjellige og sikre prevensjonsmetoder for å kunne ta informerte valg om sin egen reproduktive helse.

Det er på høy tid at vi tar disse prevensjonsmetodene på alvor og gir dem nødvendig oppmerksomhet og finansiering som de fortjener.

I en tid hvor stadig flere mennesker ønsker å unngå hormonelle prevensjonsmetoder av helsemessige eller personlige grunner, kan FABMs være et godt alternativ.

Med riktig opplæring og praksis kan FABMs gi en effektiv og trygg form for prevensjon. Det er viktig at vi som samfunn gir tilstrekkelig informasjon og opplæring om disse metodene, og finansierer mer forsking, slik at flere kan ta informerte valg om sin reproduktive helse.

I et sant feministisk samfunn må kvinner ha rett til full kunnskap om sin egen kropp og ha tilgang til alle tilgjengelige metoder for prevensjon.

Les også: Mannlig prevensjon: På tide å dele på byrden

Det inkluderer også sympto-termale metoder for fertility awareness. Kvinner må ha rett til å velge den metoden som passer best for dem og sin livsstil uten å bli tvunget til å velge fra et begrenset utvalg.

Det er på tide å ta denne forskningen på alvor og gi kvinner den kunnskapen de trenger for å ta informerte valg om vår egen reproduktive helse. Vår kropp, vårt valg, må gjelde i alle situasjoner.