Vi fryser, Jonas.

Vi fryser rompa av oss.

Før jul leste jeg en overskrift i Dagsavisen: «Skal ungene få julegaver i år, eller skal vi ha det varmt i jula?» Det ble julegaver, for å si det sånn.

Her har vi ikke hatt varme på i husets andre etasje i hele vinter. Vi pleier nemlig å ha høye strømregninger til vanlig.

Vinterjakke på kjøkkenet

Ja, vi bor i stort hus, men så er vi også seks barn og to voksne, så litt størrelse er påkrevd. Likevel, til vanlig, har vi altså en strømregning på 10 000 kroner i desember, januar og februar. Det er mye penger. 30 000 bare i strøm, for tre av årets vintermåneder.

Tenk deg da Jonas, hva vi følte da vi hørte at denne vinteren ville regningen sannsynligvis bli tredoblet, og ikke bare for desember nei, for januar og februar og kanskje mars også.

Skulle vi hatt på varme, ville vi blitt ruinert.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Da skjønner du kanskje hvorfor vi ikke har skrudd på varmen. Hvorfor vi har frysi rumpa av oss.

Det vil si, hver gang vi er ute på kjøkkenet har vi på ytterjakke og lue. Ja, jeg overdriver ikke. Enhver må gjøre det han kan for å holde strømbruken nede. Dusje tør vi heller ikke gjøre lenger. Det er i grunnen ikke det verste som kan skje oss, spesielt etter at vi også fikk Covid, for ingen av oss har luktesans likevel.

Vi får se når folk får komme hit igjen, om de begynner å holde seg for nesa.

Krisehjelpen

Men altså, hva foreslår du at vi gjør nå da, Jonas?

For den krisehjelpen dere har kommet med, den syns jeg nesten dere kunne spart dere. Det var ikke mye arbeiderpartipolitikk å spore der syns jeg.

Først hørtes det bra ut. Regjeringen skulle betale alt som overstiger 75 øre per kilowattime. Da tenkte vi at vi kunne skru på varmen igjen. Men det skjønte vi fort at bare var tull, for det var kun halvparten dere skulle dekke, og kun frem til 5000 kw-timers bruk. Vi som bor i hus, som også er dem som trenger mest kilowatt timer, bruker jo mye mer enn 5000 kw-timer nå på vinteren, og det enda vi har skrudd av ovnene i den etasjen vi er mest i.

Les også: Frp har rett: Innfør makspris på strøm

Så kom den siste pakka. Det var nesten så det strålte i øynene dine da du la den frem, og vi håpet. Ja nå kommer den, tenkte vi. Pakka som skal hindre oss fra å fryse rompa av oss, bokstavelig talt.

Men nei, for også her er kranene strammet til. Nå er det 80 prosent som skal dekkes. 80 prosent og kun januar, februar og mars.

Strømflyktninger

Og hvordan skal vi få mat på bordet da, Jonas? Når alle pengene vi har går til strøm? Og det til tross for at vi har jakke på når vi lager mat, til tross for at vi har slutta å dusje, til tross for at den eneste tiden på døgnet vaskemaskinen går, er på natta.

Og vet du hvor vanskelig det er Jonas, og kun vaske klær på natta når man er åtte stykker i husholdningen?

Nei, det tror jeg ikke du vet.

Les også: Kraftig kortslutning, Marsdal

Ja, så hva er planen nå Jonas, må vi flytte ut av landet?

Bli strømflyktninger, rett og slett?

Det er jo latterlig, fordi vi har jo tilnærmet gratis strøm i Norge. Gratis og grønn! Da blir det jo latterlig at nordmenn må rømme landet på grunn av strømpriser. Ja, flytte til et land i Europa der de bruker kull, sånn at vi skal få billigere strøm.

Det er jo helt goddagmann økseskaft.

Prislappen

Så hva skal vi gjøre da?

Vi fryser allerede og ikke bare det, men vi sulter og. For nå har regninga kommet, og til tross for å ha brukt 15 prosent mindre strøm enn i fjor, så har vi altså fått en strømregning på 18 300 kroner, ETTER hjelpen din Jonas. 18 300 kroner!

Og vet du hvor mye du hjalp oss med? Jo, det skal jeg fortelle deg. Du hjalp oss med 3 300 kroner. Uten din hjelp ville regninga vært på 21 600 kroner. Og ja, det er jo litt mer enn 18 300, men det svir ikke mye mindre.

Og det er for EN måneds strøm. En måned der vi frøys i hjel og måtte ha lue og jakke på kjøkkenet mens vi lagde mat.

Og billigere blir det ikke i januar!

Ikke i februar heller.

Les mer fra Norsk debatt

Men staten håver inn. Skuffer inn penger faktisk. Ja, finansminister Trygve Slagsvold Vedum, han gliser hele veien til banken han.

Og da kan en jo spørre seg Jonas, hvorfor dere kniper på hjelpen til oss vanlige folk. Ja, nettopp de folka Arbeiderpartiet og Senterpartiet sier de representerer.

Hvorfor dekker dere ikke bare alt over 0,75 kw-timer? Jeg mener det skulle da bare mangle. Det er faktisk våre penger. At vi må fordele penger tjent på strøm til noe annet enn folks strømregning er det ingen som vil.

Det burde selv dere skjønne.