Gå til sidens hovedinnhold

Vi har kommet lengre i homoaksept i Sør-Norge enn i Nord-Norge

- Det er trist å tenke på alle gutter som meg i Nord-Norge - som får seg kone og barn. Alt for å unngå rykter.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Jeg går gatelangs i Oslo, holder hender med han jeg holder på med – og det går helt fint. Det kunne jeg aldri gjort i for eksempel Alta, Finnmarks største by. Der hadde jeg fått stygge blikk. Statistikken viser dette tydelig: 10,4 prosent i Nord-Norge er negative til homofile menn, mens bare 1,7 prosent er det i Oslo.

Selvsagt er Oslo en større by: man er mer eksponert for ting som «avviker» fra det normale enn på bygda i Nord-Norge. Likevel mener jeg at man i 2021 burde være kommet lengre.

Jeg vokste selv opp som homofil i Nord-Norge, hvor «alle kjenner alle», og hvor tradisjonelle og gammeldagse verdier fremdeles dominerer. Å komme ut som homofil ble sett på som sensasjonelt, et avvik til det «normale». Jeg trodde det var noe galt med meg, siden jeg alltid hadde fått inntrykk av at det er «galt å være homofil».

Det skulle gå år før jeg i det hele tatt turte å fortelle det til noen – for det var ikke akseptert. Jeg så aldri noen homofile par holde hender på gata, slik man gjør i Oslo. Til og med den dag i dag sliter jeg med å faktisk la de ordene komme ut av munnen min, jeg klarer ikke å si det høyt. «Jeg liker gutter» ligger liksom ikke naturlig i munnen min, så da lar jeg heller folk tro at jeg liker jenter. Jeg skammer meg og tør ikke være meg selv fullt og helt. Hadde det vært annerledes om jeg hadde vokst opp i Oslo?

I Oslo arrangeres det Pride-tog. I Nord feires det ikke engang

Det er trist å tenke på alle gutter som meg i Nord-Norge, som ikke tør å «komme ut» og være seg selv. Jeg har hørt historier om menn som heller velger å skaffe seg kone, familie og barn – alt for å holde fasaden. Alt for å unngå rykter på bygda. Hvorfor er det flest homofile menn som tar sitt eget liv? Jeg tror dette er en del av svaret.

Forbildene i nord er få – de fleste flytter til storbyene. Det samme gjorde jeg. Jeg så aldri noen homofile par holde hender på gata, slik man gjør i Oslo. Jeg så aldri gutt kysse gutt eller jente kysse jente. De turte ikke – det hadde skapt for mange rykter og spekulasjoner. Bygdekulturen regjerer. Dette fører til mindre eksponering av homofil kjærlighet, noe som igjen fører til tregere utvikling av aksept.

Les også

Pinlig: Noen av oss er faktisk ikke redde for biologien

Å være åpenlyst homofil i Finnmark er fremdeles tabu

Sognepresten i Kautokeino kirke var den eneste som nektet å vie homofile par når den nye liturgien fra 2017 kom i kraft. Dette sender et budskap om at ekteskapet i Finnmark kun er mellom mann og kvinne. Homofili har aldri blitt ordentlig akseptert i samisk kultur, noe som er trist.

Det er langt fra bygda til Oslogryta sies det, men dette handler ikke bare om forskjellen mellom Sør- og Nord-Norge. Det handler om aksepten generelt i samfunnet vårt. En undersøkelse gjennomført våren 2020 av Respons analyse på oppdrag fra Amnesty Norge, viser at:

  • Hver femte nordmann synes det er ubehagelig å se homofile og lesbiske kysse eller klemme.
  • Hver fjerde nordmann synes det er verre å se homofile enn heterofile klemme eller kysse.
  • Det er store forskjeller mellom kjønn: menn synes det er langt verre å se homofil kjærlighet enn det kvinner gjør.
  • Seks prosent av befolkningen mener homofile ikke bør få elske den de vil.

Hvordan kan dette fremdeles være et tema? Vi lever i 2021, en digital tidsalder hvor vi har overflod av informasjon og lærdom. Vi burde vært mer opplyste og aksepterende, også for det som «avviker» fra normalen. Jeg skulle ønske jeg kunne ta med meg en framtidig kjæreste hjem til vakre Nord-Norge, uten at det skulle være et spørsmål – uten at jeg skulle motta dømmende blikk.

Dette forteller meg at vi i dagens Norge fremdeles har en lang vei å gå. Vi trenger åpenhet og aksept i alle deler av Norge. Vi trenger flere som holder hender på gata i Alta, vi trenger Pride i Kautokeino, og vi trenger jenter som kysser på bar ute i det lille kystsamfunnet Honningsvåg.

Les også

Æresdrap på homoseksuell ung mann i Iran ryster verden