Gå til sidens hovedinnhold

Vi kan få en historisk svak regjering på mandag

Rødgrønn side vinner etter alle solemerker stortingsvalget på mandag. Likevel kan vi få en historisk svak regjering der Støre havner i spagat mellom uforenlige samarbeidspartier.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Den rødgrønne siden har i lang tid ledet på alle nasjonale meningsmålinger. Likevel er det store velgerbevegelser inn mot valget.

Mest omtalt har Senterpartiets kollaps vært. For partileder Trygve Slagsvold Vedum har denne valgkampen vært et mareritt. Etter å ha ligget på rundt 20 prosent i starten av året er oppslutningen nå nærmest halvert.

Arbeiderpartiet under Støres ledelse har slitt lenge, og har mistet mange velgere til Senterpartiet. Problemet til Arbeiderpartiet er at langt fra alle disse kommer tilbake når Senterpartiet faller.

Med en oppslutning på 23-24 prosent slik mange målinger viser, ligger Arbeiderpartiet an til å gjøre et historisk dårlig valg. Det kan bli enda dårligere enn valget i 2001, der partiet endte opp med 24,2 prosent av stemmene.

Vedums drømmeregjering, en topartiregjering med Senterpartiet og Arbeiderpartiet, er i trøbbel, fordi både Vedum og Støre ligger an til å gjøre et dårlig valg.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Bevegelser på borgerlig side

På borgerlig side ser det nå ut til at både Venstre og KrF kan klare å karre seg over sperregrensen. Venstre tiltrekker seg klimavelgere som ikke vil ha venstresidens radikale forbudspolitikk. For KrF er sperregrensen et eksistensspørsmål som landsdekkende parti. Det mobiliserer velgere.

Også Fremskrittspartiet har oppsving mot slutten av valgkampen. Partiet ble nylig målt til største parti i Sylvi Listhaugs hjemfylke Møre og Romsdal. Også i andre fylker styrker Frp seg.

Les også: Erna tråkket i skolebolla rett før valget

Høyre sliter derimot. Det er nok en del taktiske Høyre-velgere som vil stemme på Venstre og KrF for å holde dem over sperregrensen. Men først og fremst er nok mange blitt litt lei av Høyre i regjering. Det er ganske grått, kjedelig og lite nytt, selv om det er stødig styring.

Men selv med svakt valg for Høyre, kan nok dette bli bedre for borgerlig side enn det mange målinger har vist.

Hvor store blir raddispartiene?

De tre store vinnerne på meningsmålingene er de tre radikale partiene Rødt, MDG og SV. Alle tre står sterkt i storbyene. Ingen av dem er ønsket som samarbeidspartner av Senterpartiet. Arbeiderpartiet vil ikke ha MDG og Rødt i regjering.

Likevel kan denne radikale trioen få stor innflytelse. Det blir ikke noe rødgrønt flertall uten støtte fra minst ett av dem, antakelig to ifølge flere ferske målinger.

Men det er stor usikkerhet rundt dette. Rødt har ofte falt kraftig tilbake frem mot valgdagen ved tidligere valg. For MDG ser medvinden partiet fikk etter FNs klimarapport i august å gi seg.

Skolevalgene var nok også en stor skuffelse for den radikale trioen. Både Rødt og MDG gikk tilbake fra 2017. Sammenlignet med 2017 ble Fremskrittspartiet vinneren, mens Arbeiderpartiet gikk mest tilbake.

Viser denne tendensen seg også i valget på mandag, blir det ikke så radikalt som det har sett ut som.

Her kan du lese flere kommentarer av Kjell-Magne Rystad

Senterpartiet må velge

Det fremstår nå som ganske sannsynlig at Senterpartiet, Arbeiderpartiet og SV ikke får flertall på Stortinget. På gjennomsnittsmålingene for september til nettstedet Pollofpolls ligger disse tre partiene an til å få 81 mandater.

Det trengs 85 mandater for flertall. Altså vil en rødgrønn regjering ikke bare måtte ha støtte fra SV, men også fra MDG eller Rødt.

For Senterpartiet er dette en umulig situasjon. Senterpartiet vil ikke ha noe med disse to partiene å gjøre.

Men blir dette valgresultatet, så må Senterpartiet velge. Det står mellom et rødgrønt alternativ på Rødt eller MDGs nåde, eller å søke en løsning mot borgerlig side.

Hvilken vei Senterpartiet i så fall går vil ha stor betydning for hvilken politikk som vil føres. Det står mellom sentrumspolitikk eller noe som blir svært venstreradikalt.

Lysten til å bli statsminister

For Jonas Gahr Støre, som den mest sannsynlige statsministeren etter valget, gir dette naturligvis stor usikkerhet. Hvilken regjering han kommer til å lede - med hvilken politikk - er uklart, for å si det forsiktig.

Støre har aldri vist seg som verken en sterk eller samlende leder. Under hans tid er Arbeiderpartiets oppslutning kraftig redusert fra oppunder 40 prosent, til ned mot 20 prosent. Slikt gir vanligvis lederskifte, men i Arbeiderpartiet har det ikke vært noen bedre alternativer. Misnøyen internt i partiet med Støres lederskap har til tider vært sterk.

Utenfor partiet har Støre ofte blitt omtalt som uklar og en tåkefyrste.

Det eneste som er sikkert med Støres lederskap, er at han har lyst til å bli statsminister.

Støres lyst på statsministerkontoret, kombinert med at han ikke akkurat fremstår som en sterk leder, gjør ham svak i forhandlinger med samarbeidspartiene.

Både Vedum og SV-leder Audun Lysbakken har helt sikkert gjort seg sine tanker om hvor mye Støre vil gi i regjeringsforhandlinger for å få innta statsministerkontoret.

At motparten vet at du har veldig lyst på noe er alltid en stor svakhet i forhandlinger.

Svak regjering med svak ledelse

Krystallkulen er altså ganske grumsete i forhold til hvordan den politiske situasjonen blir etter valget. Hvilke partier som klarer sperregrensen vil ha stor betydning, samtidig som det er store velgerbevegelser mellom partiene.

Les mer fra Norsk debatt her

Likevel er det ingen dristig spådom å si at det blir en svak regjering. Selv om det skulle bli en flertallsregjering, er det interne spriket mellom partiene så stort at det blir vanskelig å styre.

Det kommer til å bli mye bråk og grå kompromisser. Kanskje får vi se SV demonstrere mot egen regjering utenfor Stortinget igjen, slik partiet gjorde i 2005. Blir det mindretallsregjering blir det enda mer usikkert.

Støre havner først i spagat internt i regjeringen, før det skal forhandles med radikale støttepartier.

Det ligger an til at Norge nå får en svak regjering - med en svak ledelse.

Med det voldsomme spriket mellom partiene på rødgrønn side kan den bli historisk svak.

Kommentarer til denne saken