Gå til sidens hovedinnhold

Vi kan ikke skatte oss ut av boligmangel, vi må bygge oss ut av den

Flere må komme seg inn på boligmarkedet. Løsningen er ikke statlig regulering, oppkjøp og økte skatter. Løsningen er å bygge flere boliger som førstegangskjøpere vil ha.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Rekordlave renter og lav boligbygging i Oslo har ført til en enorm prisvekst i boligmarkedet de siste årene. Det snakkes knapt om noe annet i vennegjenger og rundt middagsbord.

Dersom vi ikke tar grep, risikerer vi at Oslo blir en mindre inkluderende by. Det vil Høyre aldri akseptere!

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Vi tar utfordringene i Oslos boligmarked på alvor. I regjering har vi satset på leie-til-eie ordninger som gir flere mulighet til å få en fot inn i boligmarkedet med mindre egenkapital. Vi har forenklet byggeprosesser, sikret raskere saksbehandling av byggesaker og forenklet plan- og bygningsloven.

Det er 40 år siden det ble bygget like mange nye boliger i Norge som det har blitt gjort de siste årene.

Men Oslo, der Ap, SV og MDG styrer, er en sinke.

Vi har ingen boligkrise i Norge

Hovedstaden har et enormt boligunderskudd, men likevel øker saksbehandlingstiden og det blir regulert altfor få tomter til boligbygging. Til tross for løfter fra Raymond Johansen, har saksbehandlingstiden skutt i været det siste året.

Gjennomsnittlig saksbehandlingstid i Oslo har steget fra fire til fem år. Det er tre ganger lenger behandlingstid enn det er i Bergen og fire år lenger enn i Bærum. Mens regjeringen har jobbet for å gjøre det raskere, enklere og billigere å bygge boliger, møter vi motstand i Oslo.

For vi har ingen boligkrise i Norge. Åtte av ti eier sin egen bolig. Det er unikt selv i nordisk sammenheng.

Men der førstegangskjøpere har råd til 20 prosent av boligene nasjonalt, gjelder dette kun 0,9 prosent av boligene til salgs i Oslo. Det handler om noe så fundamentalt som tilbud og etterspørsel.

Les også: Stadig flere har råd til egen bolig fordi rentene er rekordlave

Derfor er det urovekkende å lese de radikale forslagene til ny boligpolitikk som SV nettopp la frem, hvor de ikke nevner boligbygging med et eneste ord. Med disse forslagene vil hverken byggetakten gå opp eller byggekostnadene gå ned.

U-sving tilbake 80-tallet

Mens Høyre vil endre leilighetsnormen og bygge flere mindre leiligheter til førstegangskjøpere, er løsningen til SV og venstresiden å innføre en såkalt tredje boligsektor.

Det vil si eksempelvis bety at kommunen kjøper opp boliger og tilbyr dem til noen «heldige utvalgte». Det er et klassisk politikerforslag som høres bra ut på papiret, men som funker dårlig i praksis.

For det første, så er en bolig som blir kjøpt til under markedspris ikke fritt omsettelig i markedet. Det gjør at kjøperen blir stengt ute fra verdistigningen i resten av boligmarkedet. Da risikerer vi en u-sving tilbake til det regulerte boligmarkedet på 80-tallet. Da var de offisielle prisene lave, mens de brune konvoluttene under bordet var store. Dette er også erfaringene fra København, hvor det tredje boligmarkedet ble en grobunn for det svarte markedet.

Forslaget vil også i praksis gjøre Oslo kommune til byens største boligspekulant.

For hvilken førstegangskjøper kan vel konkurrere med Oslos kommunes skattepenger? Det blir heller ingen flere boliger tilgjengelig av å omfordele de man har. En tredje boligsektor vil kun føre til en omfordeling av hvem som får kjøpt boligene, men det blir ikke flere som får muligheten til å kjøpe.

SV foreslår å fjerne eller drastisk redusere skattesubsidier på bolig, samt øke eiendomsskatten. Det vil skape en svært usikker situasjon for mange nyetablerte som ikke har beregnet dette inn i sin trange økonomi når de endelig har fått oppfylt boligdrømmen. Selv i Oslo har ikke innføring av eiendomsskatt ført til noe annet enn økte bokostnader.

Les mer fra Norsk debatt her

Høyre har konkrete løsninger. Vi vil øke andelen leie-til-eie avtaler. Vi vil ha mer fleksibilitet i boliglånforskriften for unge med fast inntekt. Vi vil fjerne fordyrende og unødvendige krav i byggeprosessen. Vi vil digitalisere og effektivisere saksbehandlingen og vi vil regulere flere større tomter i Oslo.

Vi kan ikke skatte oss ut av boligmangel, vi må bygge oss ut av den. Her leverer ikke Oslo-byrådet.

Kommentarer til denne saken