DET HELE BEGYNTE med høye rop om korrupsjon, juks og svindel. Det fortsatte med umenneskelige arbeidsforhold, slavelønn, rasisme, drapstrusler og død.

Elleve år senere, når The Guardian oppsummerer veien til Qatar, sitter vi igjen med 6500 døde migrantarbeidere fra India, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka.

Det er før man teller de døde fra Kenya og Filippinene.

Der har du veien til VM i fotball 2022.

Der har du sannheten om en umenneskelig stat, FIFAs unnlatende grådighet, og et mesterskap verden i menneskerettighetenes navn så fort som mulig bør forplikte seg til å boikotte.

Les også: Spørsmålet er hvor mange millioner han kan kreve i uka

DEN FOTBALLSPILLENDE VEIEN til Qatar 2022 starter i neste måned. Norges første kamp spilles i Gibraltar 24. mars. Så følger Tyrkia på nøytral hjemmebane i Malaga tre dager senere, før vi reiser til Montenegro og kamp tre 30. mars. 16. november er Nederland borte Norges siste motstander.

Når vi er kommet dit, etter ti kamper, vet vi hvordan det har gått.

Jeg sitter med en følelse av at det er noen på Ullevaal Stadion som håper det ikke går så bra.

For skulle vi kvalifisere oss, hva da?

Hvem kan lukke øynene og si det er ok å spille fotball med blod på hendene?

Les flere innlegg fra MortenP

TI FOTBALLKAMPER SKAL spilles før vi setter to streker under svaret. Slik Erling Braut Haaland holder på er det mange som drømmer om at Norge gjenskaper prestasjonen til USA 1994, og vinner gruppa mot alle odds. Ser du realistisk på det bør ikke forhåpningene være altfor store - selv med Ståle Solbakken og potensiell trylling.

Ser du på det med medmenneskelige og antirasistiske øyne spiller det ingen rolle hvordan det går.

Norge bør ikke reise dit, uansett.

DET HAR ALDRI vært rolig rundt VM i Qatar. Alt fra dag én har mesterskapet vært massivt fordømt. Korrupsjonen som allokerte VM-sluttspillet til oljelandet var begynnelsen. Siden det har alt blitt veldig mye, verre uten at for mange har løftet en finger. Delegasjoner har vært på befaring, også fra NFF, alt mens titusener av migrantarbeidere har levd og jobbet som rettsløse rotter på slavekontrakter.

Selv om løfter ble gitt og reformer ble innført etter stadige avsløringer av umenneskelige og ekstremt kritikkverdige forhold, har det vært mest business as usual.

Lover og reguleringer om lønn, arbeidstid, ferie, bo- og arbeidsforhold er blitt brutt like fort som de er blitt iverksatt.

Den siste rapporten fra The Guardian er bare en av mange.

Les flere innlegg fra Norsk debatt her

VI VIL IKKE spille fotball på baner bygd av slaver. Vi vil ikke spille fotball på død. Så enkelt må det være i 2021.

I 1980 boikottet Norge Moskva-OL etter Sovjetunionens invasjon av Afghanistan. I 2022, om vi mot formodning skulle kvalifisere oss, må vi boikotte VM i Qatar.

Norge kan ikke ha samvittighet til å reise til en VM-turnering tuftet på slavearbeid og død.

VM i Qatar spilles fra 21. november til 18. desember 2022.

Nasjoner som holder menneskerettighetsfanen høyt bør holde seg hjemme.