En ny sesong av «Exit» er sluppet. Morsom serie, synes du kanskje. Ville fester, løssluppen og kinky sex, dop, fete biler og dyre klokker, what's not to like, lissom.

Jo, da. Serien er fornøyelig, den. Men kan man, uten å bli tatt for å være moralist som ikke har sans for en smule hedonistisk livsførsel, stille spørsmål ved om serien er problematisk? Ja, jeg synes det. Av flere grunner.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Den skraper så vidt i overflaten av de problematiske konsekvensene en tom livsførsel med for mye penger, for lite innhold i livet, og for mye narkotika fører med seg. Og «Exit» er ikke alene. Den hviler seg tungt på Martin Scorceses «Wolf of Wall Street,» der Jordan Belfort i Leonardo Di Caprios skikkelse svindlet og dopet seg til topps i den økonomiske pyramiden.

Det var også en film som vektla og nær hyllet uansvarlig livsførsel, og knapt berørte tragediene i kjølvannet til Belfort – både privat og de han svindlet for penger.

Men filmen var uhyre vellaget, og umulig å ikke like, selv om bismaken satt i ganen.

Det samme kan man si om «Exit»: Velsmurt, profesjonell underholdning med gode skuespillere i alle roller.

Noe å pudre nesen med

Nylig hadde vi også Sophie Elises partybilde som gikk viralt, der vi så en liten pose med noe hvitt i. Sukker? Melis? Talkum? Noe til å pudre nesen med? Tja.

Ledsaget av teksten «Livet blir cirka en milliard ganger morsommere når du gir faen.» Så kan vi også ta med konsekvensene av Riksadvokatens rundskriv om at politiet ikke skal forfølge besittelse av narkotika til eget bruk. Jaha. Det er ikke bare de narkomane som henger på plata i Oslo som besitter narkotika til eget bruk.

Dette har ført til at det er langt vanskeligere for politiet og få tatt leverandørene. Faktum er at narkotika nå er vanligere i det vi liker å tenke på som streite miljøer enn før, og sannsynligvis langt vanligere enn hva mange tror. Kokain, amfetamin og ecstasy brukes i mange ungdomsmiljøer.

Beslag går ned, overdosedødsfall går opp. Og det er en trend til at narkotika ufarliggjøres, og fremstilles som noe de rike og vellykkede bruker.

Her er «Exit» en sterk pådriver. Vi vet alle hvilke tragedier som følger i kjølvannet av narkotika, ikke bare for misbrukeren selv, men også for familien.

NRK-serien Exit lanserer i dag tredje og siste sesong av den populære dramaserien.

En rosa bomullssky av kokain

I «Exit» er familiene knapt nærværende. Vi ser at de sliter litt, men i det store og hele er dette livets glade gutter som rir inn i solnedgangen på en rosa bomullssky av kokain.

For unge er det ikke nødvendigvis skremselspropaganda, men en oppskrift på det gode liv. Så kan man si «herregud, slapp av mann, unge vet at dette er underholdning, de klarer å skille fiksjon fra virkelighet». Og jo da, man kan hevde det.

På 80-tallet ble det diskutert å forby «Dynastiet» fordi det kunne være skadelig, men det gikk helt bra. Men likevel. Da jeg var ung, ble vi sendt på skolekino for å se «The Day After» (som skulle skremme oss med konsekvensene av atomkrig) og «Å være ung er for jævlig» (som skulle skremme oss fra å bruke narkotika).

Les også: Gud forby det å være hvit, middelaldrende mann

Hjalp det? Tja, det ble narkomane av en del i min generasjon, også. Men vi må se – og diskutere – det store bildet. «Exit» er som nevnt ikke alene.

Summen av flere faktorer gjør at narkotika ufarliggjøres, og her kan ikke NRK unndra seg sitt ansvar ved å sende denne serien, som hvem som helst, når som helst, kan se.

Således er «Exit» en sterk bidragsyter til den forherligelsen og forskjønnelsen vi ser av dopmisbruk i samfunnet i dag. Ja, det føles som det er hundre år siden NRK forbød Beraneks «Dra té helvete,» som blant annet inneholdt følgende tekstlinje: «Jeg dro ned til byen for å få meg et kick, der traff jeg en fyr som solgte noe shit.»

Man kan le av det i dag. Men kommer vi til å le av «Exit» om noen år?