Det var med stor sorg vi mottok nyheten om bortgangen til Shabana Rehman.

Hun er en av de kvinnene i sin generasjon som har satt størst spor etter seg. Med sitt pågangsmot og sin klokskap banet hun vei for kvinner som kommer etter henne.

Les også: Ett av de største trærne har falt

Shabana vil bli husket for sin innsats for likestilling, ytringsfrihet og ikke minst kampen mot negativ sosial kontroll.

Hun vil bli husket for Mullaløftet, som var en nådeløs kritikk av konservativ islam. Hun vil bli husket for sine bøker, for sine standup show, for sin kunnskap, sitt bidrag til samfunnsdebatten, sitt arbeid i Ytringsfrihetskommisjonen, for sitt engasjement for dyr og – ikke minst – glimtet hun hadde i øynene og hennes gode humør.

Shabana sto opp for det hun trodde på, og hun satte mange viktige saker på dagsorden. Som for eksempel kyskhetskultur.

Shabana var i tillegg veldig glad i kunst. Vi mener at denne kvinnen bør hedres for den innsatsen hun har gjort for alle hun representerte i samfunnet: Jenter, kvinner, minoriteter, borgere. Vi foreslår derfor at hun bør hylles med kunst.

Må ikke glemmes

Sterke og modige kvinner som Shabana Rehman skal vi huske for ettertiden. Hennes utrettelige arbeid vil bære frukter i lang tid fremover, og derfor mener vi det er viktig at minnet hennes også blir bevart.

Vi ønsker at Shabana skal få et eget minnesmerke som plasseres sentralt, slik at alle som går forbi skal minnes hennes utrettelige arbeid for folk rundt seg.

Hun var en ildsjel og en kunstner. Hennes kjærlighet for kunst må hylles, slik at vi aldri glemmer hennes viktige stemme.

Minnesmerke skal hedre hennes verdier for ytringsfrihet og kamp for likestilling.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Hun er en av de få som har klart å både provosere og sjarmere med kunsten. Hennes kreative sider har inkludert alle og bidratt til refleksjon rundt ulike temaer. Med sin åpenhet og varme har hun vært en inspirasjon for mange.

Vi har mistet en av våre beste talenter. Hun må hedres og minnes for sin innsats, slik at hennes fotavtrykk ikke glemmes.