Gå til sidens hovedinnhold

Vi oppfordrer til å trå forsiktig når det gjelder Holocaust-sammenligninger, Spetalen

Det at Spetalen trekker likhetstrekk mellom et sosialistisk parti og nazistene som forfulgte og henrettet sosialister, opplever vi som smakløst.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Fredag 9. september hadde Øystein Stray Spetalen en 40-minutters intervju med Nettavisen der han diskuterte politikk og økonomi. 11 minutter inn i intervjuet sa Spetalen følgende:

«[Sosialistisk Venstreparti] appellerer til misunnelse og til hevn. Det er litt som Adolf Hitler gjorde på 30-tallet i Tyskland, å ta jødene. De kontrollerte bankene, de kontrollerte næringslivet, og de kontrollerte kulturlivet. Årsaken til at du er holdt nede, er de rike, flinke jødene».

Se videoen under:


Sitatet har fått mange til å reagere. Å ty til jødeforfølgelse og Holocaust som retorisk grep er noe vi råder til å være forsiktig med.

Kan ufarliggjøre jødeforfølgelse

Sitatet virker for oss som tatt på sparket, og satt på spissen. Vi opplever ikke at sammenligningen er ment for å ytre hat mot jøder. Når det er sagt, kan sånne Holocaust-sammenligninger bidra til å ufarliggjøre nazistisk jødeforfølgelse.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Nazistene tegnet et fiendebilde av jøder, som spilte stor rolle i å forene det tyske befolkningen rundt en felles fiende, noe Spetalen påstår skjer i dag med de rike. Her mangler konteksten, nemlig at jødeforfølgelsen i bunn og grunn stammet fra et rasebiologisk verdensbilde. Med dette som grunnlag ble jødenes påståtte kontroll av næringslivet og kulturlivet fremstilt som en del av deres medfødte egenskaper. Denne rasialiserte formen for hat la til grunn for utryddelsen av to tredjedeler av Europas jøder.

Smakløs sammenligning

Dette er selvfølgelig ikke tilfelle i Spetalens påstått forfølgelse av de rike. Å dra likhetstrekk mellom politisk uenighet eller politisk motstand og rasistisk forfølgelse og utryddelse av en folkegruppe, er feilslått. Denne formen for tankefeil kan føre til misinformasjon rundt roten og omfanget av jødeforfølgelse, som er farlig nær det å uskadeliggjøre historiens verste folkemord.

Her er det også verdt å nevne at jøder på den tiden (men også i dag) i Europa ble anklaget for å stå bak sosialistiske makter, i den såkalte jødiske bolsjevisme konspirasjonsteorien. Videre var sosialister og kommunister også offer for nazistisk forfølgelse. Det at Spetalen trekker likhetstrekk mellom et sosialistisk parti og nazistene som forfulgte og henrettet sosialister, opplever vi som smakløst.

SIAN hadde vært en bedre sammenligning

Når det er sagt, kan det i noen tilfeller være relevant å sammenligne retorikken og handlingene til nazistene. Et godt og samtidsrelevant eksempel på en valid sammenligning av nazistisk jødeforfølgelse, er Kinas pågående folkemord mot uighur folket.

Les mer fra Norsk debatt

I Norge er SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) et prakteksemplar. SIANs retorikk tegner et fiendebilde av muslimer der muslimers egenskaper, og kulturelle og religiøse særtrekk, fremstilles som medfødte og uadskillelige fra de som individer.

Hvis ikke kjernen i nazistisk tankegods kan gjenspeiles i situasjonen som sammenlignes, bør man holde seg for god for å sammenligne det med nazisme.

Kommentarer til denne saken