Gå til sidens hovedinnhold

Vi skal ikke bare anta at bestemor er hetero

«Hvor mange ganger har du som pleier sittet på en inntakssamtale og spurt pasienten om hva mannen hennes heter?»

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Juni har blitt måneden hvor regnbueflagget vaier fra balkonger landet rundt, for å vise at «kjærleik er kjærleik».

Gjennom regjeringens nye flagglov er det nå heldigvis også rom for å flagge med regnbueflagget fra alle kommunale flaggstenger. Det er bra, og det er enda et steg i riktig retning.

Selv om vi i Norge har kommet et godt stykke på vei hva gjelder å anerkjenne at kjærligheten er for alle, uavhengig hvem hjertet ditt banker litt ekstra for, så har vi fortsatt en vei å gå.

Klikk her for å abonnere på Norsk debatt sitt nyhetsbrev

«Hva heter mannen din?»

Jeg er utdannet sykepleier og har jobbet i eldreomsorgen i Oslo i 20 år. På et seminar på et sykehjem i Oslo for et par år siden, var det leid inn en foredragsholder som snakket om det å være skeiv på sykehjem.

Foredragsholderen så ut i salen og spurte personalet: «Hvor mange ganger har du som pleier sittet på en inntakssamtale og spurt pasienten om hva mannen hennes heter?»

Det ble helt stille i rommet, og stillheten var vel svar nok.

Forskning viser at eldre skeive frykter diskriminering, sosial isolasjon og identitetstap i møte med helsevesenet. De frykter livet på sykehjem fordi de er redd de «kryper tilbake i skapet sitt igjen».

De er redd for ikke å bli akseptert. Videre er det eldre som aldri har levd ut sin legning i frykt for hva omgivelsene skulle si, og som følge av dette har levd et liv fylt med skam og psykiske plager.

Det er heller ikke ukjent at eldre med demens kommer ut av skapet for første gang gjennom sykdommen sin. Mye av dette snakkes det ikke så høyt om, men det burde helt klart stå høyere på agendaen hos både helsepersonell, men også hos oss politikere.

Høyre er for mangfold, toleranse og frihet. Disse verdiene må man ha med seg dersom man skal lage et helsevesen som er til for pasienten, nemlig pasientens helsetjeneste. Og det er pasientens helsetjeneste vi i Høyre jobber for. Vi skal møte hver enkelt pasient på deres premisser og tjenesten man mottar skal være av høy kvalitet.

Regnbuebesteforeldre

Vi skal ikke lenger bare anta at bestemor er hetero, slik vi antok i inntakssamtalen at gamle fru Olsen hadde en ektemann. Tanken på henne med en partner av samme kjønn er nok fortsatt ganske fremmed på mange sykehjem. Ikke fordi man ikke godtar kjærlighet mellom like kjønn, men fordi tanken og ideen om at bestemor eller bestefar ikke er heterofile fortsatt er tabu i Norge.

Les mer fra Norsk debatt her

Derfor må vi snakke mer og høyere om skeive eldre. Vi må lage flere gode og trygge møteplasser, og vi må sørge for at alle landets sykehjem setter regnbueeldres ønsker og behov på dagsordenen.

Kun slik blir vi i stand til å møte skeive eldre på sykehjem på en respektfull måte, hvor man ikke starter inntakssamtalen med å anta at du er noe du kanskje ikke er.

Happy pride!

Kommentarer til denne saken