Gå til sidens hovedinnhold

Vi som 16- og 17-åringer omfavner fullføringsreformen

Fullføringsreformen er viktig fordi den vil gi alle elever mer frihet og legger opp til at flere fullfører videregående opplæring. Derfor kan ikke Arbeiderpartiet sable ned reformen, skriver Omar Yagci og Hanna Linnéa Lindtvedt, Unge Venstre.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

1. april skriver styremedlem i Elverum-Åmot AUF, Maja Cvetkovic hvor irritert hun som 17-åring ble over regjeringens fullføringsreform i Nettavisen.

Vi som 16-og 17-åringer omfavner fullføringsreformen.

Videregående skal forberede oss til høyere utdanning og arbeidslivet, men i dag gjør den ikke det.

Kun tre av fem studenter sier de var forberedt til høyere utdanning etter videregående. Derfor skal denne reformen la elevene bestemme flere fag selv, gi alle en rett til å fullføre videregående og gi oss en friere skolehverdag.

Fullføringsreformen gjør mange av dagens fellesfag om til programfag. Det betyr ikke at man fjerner fagene, men det gir elevene muligheter til å fordype seg og dyrke sine interesser.

Bøker i bokhylla

Det nye obligatoriske faget som regjeringen foreslår skal være et fremtidsrettet fag som inneholder demokrati, likestilling og vitenskapelig tenkemåte. I dette faget lærer man de relevante fremtidsrettede temaene fra de andre fagene - inkludert samfunnsfag som Cvetkovic trekker frem.

Vi vet at hvor mange bøker foreldrene dine har i bokhylla eller om du har innvandrerbakgrunn påvirker dine muligheter i samfunnet. Samtidig vet vi at halvparten av de med under tre i snitt fra ungdomsskolen ikke fullfører videregående. Dette er et problem regjeringen vil løse.

En friere skole

Fullføringsreformen er viktig fordi den vil gi alle elever mer frihet og legge opp til at flere fullfører videregående opplæring - derfor kan ikke Arbeiderpartiet sable ned denne reformen.

AUF sin visjon er likhet og like muligheter, men elever er forskjellige og man ikke kan behandle alle likt for å oppnå like muligheter.

Unge Venstre mener at skolen skal gi alle elever frihet, like muligheter og forbedre elevene til høyere utdanning og arbeidslivet - derfor ønsker vi en friere skole der alle får dyrke sine interesser og fordype seg i de fagene de er interesserte i.

Det vil gjøre skolen friere, mer motiverende og ruste opp elevene for fremtiden - i motsetning til AUF sin likhets skole der alle elever skal tvinges gjennom den samme kverna.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Det er også grunn til å reagere på måten Cvetkovic maler et bilde av at denne reformen vil ødelegge elevenes forståelse av samfunnet. Det er helt feil.

Alle elever i Norge har 10 år med samfunnsfaglig undervisning bak seg, samtidig som at et overordnet tema i den nye læreplanen for alle fag i grunnskolen og videregående er demokrati og medborgerskap.

I tillegg skal det nye fremtidsfaget bevare de viktigste områdene for samfunn- og demokratiopplæringen. Denne reformen fortjener å bli behandlet med åpent sinn og en god debatt - av respekt for 240 000 elever, og de 22 prosentene som ikke klarer å fullføre videregående i dag.

Fullføringsreformen vil sikre at alle har en rett til å fullføre videregående, får bedre oppfølging og en friere skolehverdag. Arbeiderpartiet og de andre partiene på stortinget kan ikke stemme ned denne reformen.

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer

Kommentarer til denne saken