Det slo ned som en bombe, da forbundskansleren i oktober tok sin hatt og gikk. Roret ble overlatt til utenriksministeren, men selv ville Kurz fortsette som partiformann og leder for ÖVP i parlamentet.

Mange hevdet at han bare hadde tatt et skritt til siden, slik at Alexander Schallenberg kunne passe på kansler-taburetten mens Sebastian Kurz fikk tid på seg til å rydde opp i sine mellomværende med politi og påtalemakt.

Mannen er siktet for korrupsjon og maktmisbruk, bevisene er omfattende - og utsiktene til domfellelse er faretruende.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Formannen går

I går formiddag gikk Sebastian Kurz på talerstolen i Wien og erklærte at han trekker seg fra alle sine politiske verv. Det var søndagens fødsel av en sønn - hans førstefødte - som hadde fått 35-åringen til å bestemme seg for å legge om på livsførselen, sa han.

De siste årene har vært forrykende. Han ble statssekretær som 24-åring, utenriksminister som 27-åring og forbundskansler da han fylte 31. Hver morgen hadde han stått tidlig opp for å gyve løs på alle presserende oppgaver som ventet. Ja, noen ganger hadde han selvsagt kommet i skade for å begå feil avgjørelse. Men i det store og det hele, mener Kurz at han kan være mer enn stolt over innsatsen for fedrelandet.

«Jeg er verken hellig eller en forbryter», uttalte Sebastian Kurz frekt - som han hadde vært i Norge på kurs for kolleger som må bortforklare en pendlerleilighet.

Han understreket sin uskyld og forsikret om at alle beskyldninger vil bli motbevist - når saken bare kommer opp for en domstol. (Han gleder seg.)

Kansleren går også

Et par timer etter at Kurz hadde gjort seg ferdig, var det etterfølger Alexander Schallenbergs tur til å oppsøke mikrofonene for å bebude sin egen avgang som forbundskansler. Han hadde egentlig aldri tenkt å bli sittende veldig lenge, og nå hadde han – etter to måneder som regjeringssjef - spekulert seg frem til at forbundskansleren egentlig også MÅ være partiformann. Og hvis det er noe Alexander Schallenberg ikke har lyst til å bli, så er det akkurat det.

Nå gikk alarmen for alvor.

Den ene vil heller bli bleieskiftarbeider og den andre vil ikke for noen pris være formann. Dette skurrer. Kommentatorene mesker seg allerede med spekulasjoner om hva som kan ha foregått i kulissene.

Vet forhenværende og nåværende kansler om flere katastrofer som snart kommer rullende? Kan det være flere juridiske ubehageligheter på gang - etterforskning av ting som ingen til nå har visst om? Nye og groteske avsløringer av Sebastian Kurz og klikken omkring ham?

Her kan du lese flere kommentarer av Asbjørn Svarstad

Kjøpte god omtale

Snøballene begynte å rulle da statsadvokaten med ansvaret for korrupsjonsbekjempelse fikk fatt i over 300.000 chat-meldinger fra 2016 mellom Kurz og en engere krets av medsammensvorne. Den ene satt på budsjettet i justisdepartementet, og kunne dermed styre statens pengebruk på kjøp av annonseplass i ulike medier.

Han og et par andre avtalte med brødrene bak «Österreich» at mediekonsernet deres skulle motta store beløp for annonser. Til gjengjeld garanterte bladhuset å bringe jevnlige reportasjer for å sette Kurz i et gunstig lys overfor velgerne. Det ble også avtalt at departementet skulle betale for forfalskede meningsmålinger, som ble offentliggjort i konsernets ulike medier. De viste selvsagt at Sebastian Kurz’ popularitet hadde tatt helt av - og ble også brukt som argument for å gjøre ham til partiformann.

Fra å være et mørkeblått og tydelig konservativt parti - med riktig mange tilårskomne og hvite menn i spissen – gjorde han det om til en turkis og ungdommelig Kurz-parti med seg selv som strålende guru. Ingen over, ingen ved siden.

Først ble han selv kansler. Senere sørget han for at de andre i innerkretsen omkring ham ble belønnet med fete ben i form av skreddersydde jobber med høy lønn og mye makt.

Leverte bevisene

Den ene av dem presterte å lagre alle meldingene, der de ulike krumspringene ble avtalt, på en elektronisk dagbok som etterforskeren fant under ransaking av hjemmet hans. Østerrikske medier har siden gasset seg i utdrag fra regjeringssjefens mildt sagt friske ordbruk – og også hans frynsete forhold til bestemmelser og paragrafer.

Selv om alle i partiet erklærte sin støtte til Sebastian Kurz, forbannet de antatt venstreekstremistiske juristenes forfølgelse av en ærlig og hardt arbeidende politiker og håpet at en renvasket partiformann snart ville vende tilbake som frikjent og renvasket, så begynte det ganske hurtig å knirke.

Stadig flere størrelser rundt omkring i landet rapporterte om et gryende opprør i velgerkorpset. Tenk om påstandene er riktige – forestill dere at en østerriksk domstol finner formannen skyldig - ja, sågar sender ham i fengsel. Kunne det kanskje være klokt å vurdere en ny start - en fremtid helt uten Sebastian Kurz?

Les også: Østerriksk ulv i fåreklær?

Velgerflukt

Samtidig viser meningsmålingene at tre fjerdedeler av østerrikerne har mistet troen på at vidunderbarnets glorie er ekte - og forøvrig inderlig lei av politikere som lover gull og grønne skoger - men benytter posisjonene sine til å misbruke makten og skvise systemet for penger.

Kurz’ første regjering var en koalisjon med det høyrepopulistiske Frihetspartiet (FPÖ), som gikk i oppløsning etter at det slapp ut opptak av partiformannen på fylla med den antatt styrtrike niesen av en russisk oligark. Senere fikk han smidd en ny koalisjon med Miljøpartiet de grønne.

Metoden hans var alltid å splitte og herske. Ingen etterkrigskansler har som Kurz greid å polarisere det østerrikske samfunnet sterkere. Han deler inn det politiske landskapet i venner og fiender - og sistnevnte skal bekjempes med alle midler.

Saken med annonsene kan bli den mest alvorlige for Sebastian Kurz.

Skulle han bli dømt, er det snakk om grov korrupsjon - i tillegg til maktmisbruk, falsk forklaring og et par andre saker. Slikt slipper han ikke unna med en stor bot eller noen timers samfunnstjeneste.

Comeback?

Ingen tviler på at Kurz er en sjeldent dyktig maktpolitiker og også en oratorisk begavelse. Kritikerne hevder at han i tillegg har et ego på størrelse med Alpene og at det ikke kan være tale om at Sebastian Kurz forlater politikken for godt - for i løpet av de siste månedene har vidunderbarnet vært utsatt for kritikk av en type som han aldri før har fått føle på egen kropp.

Les mer fra Norsk debatt her

Om fem år er han 40 år gammel, har kanskje lagt soningen av en «politisk dom» bak seg - og er klar for å ta tilbake kanslerkontoret i Wien. Det finns nok ikke mange østerrikere som i dag ville sette pengene sine på en slik utvikling.

Men hvem vet? Dette er tross alt Sound-of-music-landet. Så alt er mulig.