Hans straff for «spionasje» ble nettopp forlenget til 40 år. For at han skal bli satt fri forlanger Iran at Belgia utleverer Assadollah Assadi, dømt for terrorforsøk.

Men Grunnlovsdomstolen i Belgia nekter.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Fengsel, piskeslag og gigantbot

Vandecasteele, 41 år gammel, jobber i virkeligheten for humanitære organisasjoner, og var landdirektør for Flyktninghjelpen i Iran i fire år. Ifølge iranske myndigheter er han ikke bare en spion, men også smugler og pengehvitvasker.

Straffen ble forlenget til 40 år, samt 74 piskeslag og én million dollar i bot for en uke siden.

Vandecasteele er i realiteten et gissel for mullaregimet, som allerede står i et grelt lys på grunn av måten det slår ned på det voksende opprøret, med dødsstraffer og brutal vold.

For noen dager siden ble Alireza Akbari, britisk statsborger, hengt for lignende, påståtte forbrytelser. Men denne gangen er det ikke snakk om hengning, men utlevering.

Espen Goffeng: Svært få viser maleriet. Dette er mildt sagt deprimerende

Byttehandel

Teheran vil ha Assadollah Assadi i bytte mot Vandecasteele.

Assadi er ikke en hvilken som helst terrorist. Han var iransk diplomat i Wien, men ble likevel dømt til 20 års fengsel av en belgisk domstol i 2021 for å ha planlagt et attentat på fransk jord. Det var rettet mot iranske opposisjonsledere under et møte i Villepinte utenfor Paris.

«Teheran har sagt til den belgiske regjeringen at det er Assadi eller ingen,» sier advokaten til Vandecasteeles familie.

Det mislykkede attentatforsøket er som en dårlig krimroman, hadde det ikke vært for betydningen det tydeligvis hadde for Iran.

Målet var den årlige samlingen til Folkets Mujahedin, en omstridt opposisjonsgruppe i eksil i Frankrike.

Pulver på Pizza Hut og poeten som spionerte

Assadi overleverte bomben, hvitt TATP-pulver plassert i en toalettmappe, til et iransk par på en Pizza Hut-restaurant i Luxembourg.

Problemet var at paret var overvåket og ble arrestert. Det samme ble en fjerde tiltalt, en poet. Han skal ha spionert på mujahedin-bevegelsen.

Assadi, som mestret sprengstoff, hadde vært på rekognosering i Frankrike med en mulla. Han skal ha tilhørt en underavdeling av etterretningsdepartementet i Teheran, kalt avdeling 312. Og han er tydeligvis så viktig at Iran setter mye på spill for å få ham utlevert.

Belgia har strukket seg langt i denne saken, og blant annet vedtatt en lov som skulle gjøre utvekslingen enklere – men den ble inntil videre stoppet av Grunnlovsdomstolen.

Her kan du lese flere kommentarer fra Vibeke Knoop Rachline

Politisk-juridisk-diplomatisk spill

Hva vil skje i dette politisk-juridisk-diplomatiske spillet med Olivier Vandeacsteele?

«Vi kjenner til den svært vanskelige situasjonen hans i Iran. Han jobbet for oss som landdirektør der i fire år og avsluttet sitt gode arbeid for oss i 2020. Flyktninghjelpen er bekymret over situasjonen til Vandecasteele, og håper på en løsning så snart som mulig. Utover dette har vi ikke mer informasjon å dele,» sier Becky Bakr Abdulla, medierådgiver i Flyktninghjelpen.

Man kan gjøre seg noen tanker.

Les også: 11. september: Faren vi glemte så snart den var over

Nøler ikke med å ty til galgen

Selv under voldsomt internasjonalt press har ikke Teheran nølt med å ty til galgen, helt nylig for en britisk statsborger.

Men denne gangen vil mullaene heller ha et for dem viktig bytte. Hvorfor er Assadi så viktig for dem? Kan han ha andre terrorangrep på samvittigheten? Som ikke ble avverget?

Noen iranske «diplomater» er tydeligvis mer verdt enn andre.

Det vet Norge blant annet etter Nygaard-saken.