Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Gjennom arbeidsdagen tok jeg meg selv i å humre i ledige øyeblikk. Dette var takket være kommentaren til en eiendomsbaron i et intervju i Dagens Næringsliv.

Når han spørres om at flere arbeidsgivere nå ser fordelen med hjemmekontor, aviser han det kontant:

- Det å ta seg fri på fredag og mandag og kalle det hjemmekontor, tror jeg ikke arbeidsgiver kommer til å finne seg i. Det er litt urettferdig hvis man skal tillate hjemmekontor på fredag og mandag fordi det passer så jævlig godt.

Klikk her for å abonnere på Norsk debatt sitt nyhetsbrev

Les det igjen.

Gullkornet kom fra eiendomsinvestoren Torstein Tvenge, som altså ikke mister nattesøvnen over at arbeidsgivere skal si opp leiekontrakter i kontorlokalene han eier.

Fleksibilitet er den nye normalen

I sin iver over å promotere kontorets fremtid begår Tvenge et såpass stort overtramp av en logisk brist at vi faktisk ikke kan la det passere i stillhet. Bare i tilfelle det skulle sitte noen sjefer der ute som er enige med ham om at hjemmekontor faktisk er den nye pandemien vi må bekjempe.

Er du en av disse vil jeg tørre å spå at du ganske snart vil miste dine ansatte.

Om det skulle være noen tvil: det nye arbeidslivet handler om tillit og resultater! Og medarbeidere har lært seg å forvente fleksibilitet.

Det digitale kvantespranget vi har tatt det siste halvannet året har bevist en gang for alle at vi kan være vel så produktive fra hjemmekontoret. Fortidens mantra om kontroll og overvåking gir ikke resultatene vi trenger lenger.

Her kan du lese flere innlegg av Trine Larsen

Heldigvis er det klare tegn til at Tvenges visjon har liten klangbunn. En undersøkelse Hammer & Hanborg nylig gjennomførte blant 375 norske og svenske bedriftsledere viser at 94 prosent av de spurte lederne forventer at deres medarbeidere helt eller delvis vil kunne velge sitt arbeidssted også dagen etter pandemien.

Men du trenger ikke å ta mine ord for god fisk for å skjønne endringen arbeidslivet har gjennomgått. Gigantene Amazon og Facebook annonserte torsdag at deres ansatte vil kunne benytte seg av hjemmekontor også i fremtiden. Det er en tillitserklæring til deres ansatte. Om de får det til i USA - skal vi i det minste få det til i tillitsbastionen Norge!

Mye er fortsatt i luften

Når det er sagt, tviler jeg ikke på at Tvenge kan tjene gode penger på sine kontorer også i fremtiden. På enden av visa, når vi har blitt enige om den mest foretrukne og effektive arbeidsuken etter korona, kan det godt være at vi bestemmer oss for at alle medarbeidere skal være på kontoret sammen tre ganger i uken.

I motsetning til Tvenge tror jeg derimot at det er nettopp mandag og fredag vi mest sannsynlig kommer til å være hjemme - eller i København - eller hytta - eller hvor nå enn det er.

Nettopp fordi det faktisk passer så jævlig godt.

Her kan du lese flere innlegg fra Norsk debatt

For om det er én ting vi kan takke denne forferdeligheten av et år for, er det å ha gitt oss redskapene til et mer fleksibelt arbeidsliv som kan la oss leve rikere og friere liv.

For en gangs skyld slutter jeg meg til Mark Zuckerbergs kommentar:

– Jeg har funnet ut at hjemmekontor har gitt meg mer rom for langsiktig tenkning, og det gjør meg i stand til å tilbringe mer tid med familien, noe som har gjort meg lykkeligere og mer produktiv i jobben.

Hjemmekontor betyr ikke at produktiviteten går ned. Tvert om!