«Du vet hva du har i lønningsposen, men når høyere matpriser, og helt sikkert renteøkning kommer på toppen av strømprissjokket fremover, da har du ikke forutsigbare rammer i hverdagslivet ditt. Vi tilbyr at en av disse usikkerhetene tas bort, ved at vi tilbyr fastpris», sier Raymond Johansen (Ap) til VG.

Da journalisten spurte hvor lave priser han ville tilby strømkundene, svarte han; «Nivået som er nå, er altfor høyt. Vi må lavere ned og det mener vi at vårt selskap tåler».

Les også: Det lukter svidd av milliard-dealen på Klemetsrud

Var byrådene villige til å hente ut mindre utbytte fra kraftselskapet for å gi lavere strømpris til kundene?

«Ja, vi legger ikke skjul på at vi har hatt veldig god inntjening på kraft over tid. Vi tar et utbytte som kommer innbyggerne til del, men vi trenger ikke det nivået som er nå» sa byråd for eierskap Victoria Marie Evensen (Ap) som mente «mange vil si ja til et slikt tilbud».

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt


Stor spenning

Derfor var spenningen stor i forkant av mars-møtet i finansutvalget. Da skulle næringsbyråden si mer om hvordan byrådet gjennom kommunens eierskap i kraftproduksjonsselskapet skulle gi kundene lavere priser slik hun og byrådslederen hadde lovet.

Det ble en absurd opplevelse. Byråden kunne ikke forstå hvordan oppslaget i VG kunne gi Hafslunds strømkunder og lesere over hele landet inntrykk av at byrådet ville gjøre noe som helst for innbyggere som sliter med å betale de rekordhøye strømregningene!

Ikke vil byrådet ta ut mindre utbytte fra Hafslund Eco enn i dag, og ikke kan byrådet love selskapets strømkunder en gunstigere fastprisordning enn den hvem som helst allerede kan tegne.

Les mer fra Norsk debatt her

Det kom også frem at det ikke er mange ørene per kWh å spare for en privatperson på å tegne en langsiktig fastprisavtale som næringsdrivende i dag kan tegne.

Sjelden har det gamle ordtaket «opp som en løve og ned som en skinnfell» passet bedre. Det var helt opplagt at de to kraftposørene hadde fått det de ønsket seg, et fint bilde i avisen.